Kabinet predsjednice Skupštine: Đurović insistirala da se sjednica na kojoj će se birati sudije US održi što ranije

Iz Kabineta predsjendice Skupštine reagovali nakon - kako su naveli - neistinitih i netačnih navoda saopštenim od strane pojedinih učesnika sinoćnje emisije "Načisto" na TV Vijesti

8849 pregleda 10 komentar(a)
Đurović, Foto: Luka Zeković
Đurović, Foto: Luka Zeković

Predsjednica Skupštine Danijel Đurović insistirala je da se sjednica na kojoj će se birati sudije Ustavnog suda održi što ranije - i to 21. ili 22. februara, pa čak i u subotu, 25. februara iako je neradni dan - ali predstavnici političkih partija koje participiraju u Skupštini Crne Gore su se izjasnili da je 27. februar termin u kome će najveći dio poslanika biti u mogućnosti da prisustvuje sjednici.

To je saopšteno iz Kabineta predsjendice Skupštine, nakon - kako su naveli - neistinitih i netačnih navoda saopštenim od strane pojedinih učesnika sinoćnje emisije "Načisto" na TV Vijesti.

Kako piše u saopštenju, u emisiji su se čule konstrukcije da je Đurović, i pored zahtjeva međunarodnog faktora, namjerno zakazala sjednicu Skupštine na kojoj će se birati sudije Ustavnog suda za 27. februar, kako bi spriječila sudije da odluče o utvrđivanju liste kandidata za predsjednika Crne Gore bez gospodina Milojka Spajića.

Andrej Milović iz Pokreta Evropa sad u pomenutoj emijisi je tvrdio da je međunarodni faktor od predsjednice Skupštine tražio "da zakaže glasanje za sudije Usatavnog suda ranije, a da je ona zakazala za 27. februar".

"Saglasno Ustavu Crne Gore i Poslovniku Skupštine Crne Gore, Skupština radi na redovnim i vanrednim zasijedanijma. Redovna zasijedanja se održavaju dva puta godišnje, i to od prvog radnog dana u martu do kraja jula, i drugo od prvog radnog dana u oktobru do kraja decembra. Vanredno zasijedanje se može zakazati na zahtjev predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje trećine ukupnog broja poslanika i tom prilikom podnosilac zahtjeva određuje dnevni red, datum i vrijeme održavanja sjednice", kažu iz crnogorskog parlamenta.

Dodaju da nakon što je Ustavni odbor Skupštine Crne Gore 7. februara 2023. godine dostavio listu sa predlogom četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, a imajući u vidu da se procedura odvija u periodu kada Skupština nije u redovnom zasijedanju, bilo je neophodno da poslanici Skupštine Crne Gore podnesu zahtjev za vanredno zasijedanje.

"Poslije održanog kolegijuma predsjednice Skupštine, grupa od 77 poslanika podnijela je zahtjev za vanredno zasijedanje Skupštine i odredila 27. februar kao datum za održavanje sjednice", navodi se u saopštenju.

Kažu da kako je za izglasavanje sudija Ustavnog suda u prvom krugu glasanja neophodna podrška od najmanje 54 poslanika, očigledno je da je Đurović mogla zakazati sjednicu samo uvažavajući dostavljeni predlog i vodeći se mogućnostima za prisustvo što većeg broja poslanika.

"Iz navedenog jasno proizilazi da predsjednica Đurović nije imala bilo kakvu namjeru opstrukcije u smislu odlaganja termina održavanja pomenute sjednice, već naprotiv, insistirala je na njenom što ranijem održavanju, svjesna značaja ove teme u kontekstu cjelokupnog političkog ambijenta u Crnoj Gori, ali i predsjedničkih izbora koji su raspisani za 19. mart ove godine. Podvlačimo da je upravo predsjednica Skupštine zahtijevala da se sjednica održi u što kraćem roku i na taj način još jednom pokazala svoju posvećenost rješavanju pitanja izbora sudija Ustavnog suda koje već dugo opterećuje društveno-političku situaciju u našoj zemlji", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: