Đukanović i Kalas: Baltičke države model uspjeha na putu u evropsku porodicu

"Estonija je prva uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorom i zahvalni smo za doprinos Crne Gore kao članice NATO-a i za dobro savezništvo, kojim se potvrđuje da i male zemlje mogu snažno doprinositi stabilnosti", naglasila je Kaja Kalas

2829 pregleda 3 komentar(a)
Sa susreta, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Sa susreta, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa premijerkom Estonije Kajom Kalas, na početku Minhenske bezbjednosne konferencije.

"Đukanović je pozdravio interes Estonije za stanje na zapadnom Balkanu, posebno u vezi sa ratom u Ukrajini i pohvalio stav te zemlje, u odbrani ukrajinskih interesa", navodi se u saopštenju Službe za informisanje predsjednika.

Đukanović je ocijenio da su baltičke države uzoran model uspješnog prolaska kroz tranziciju i ostvarivanja reformi na putu prijema u evropsku porodicu, što smatra "jedinom pravom budućnošći za ovaj region".

"Aktuelne prilike u regionu karakteriše ozbiljna vrednosna devastacija", kazao je Đukanović, istakavši i unutrašnju situaciju u Crnoj Gori i neophodnost "izlaska iz krize kroz vanredne izbore i uspostavljanje pune stabilnosti, kako bi se zemlja vratila punoj implementaciji evropske agende".

Kalas je kazala da zapadni Balkan u uslovima agresije na Ukrajinu nema potrebnu pažnju.

"Estonija je prva uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorom i zahvalni smo za doprinos Crne Gore kao članice NATO-a i za dobro savezništvo, kojim se potvrđuje da i male zemlje mogu snažno doprinositi stabilnosti", naglasila je Kalas.

Ohrabrila je Crnu Goru daostane na putu integracija kao zemlja predvodnik, uz puno razumijevanje za izazovan proces reformi, od kojih država na kraju procesa dobija benefite.

"Zahvalni smo što u svjetlu regionalnih problema čvrsto ostajete uz evropsku vanjsku politiku i Ukrajinu", istakla je Kalas.

"Đukanović i Kalas očekuju da predstojeći NATO samit bude uspješan i ističu da je jačanje istočnog krila izuzetno važno, kao i skorog završetka procesa prijema Švedske i Finske", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: