Ništa dobro o savezu Srba sa Haradinajem

Od političkih predstavnika srpskog naroda, osim na Kosovu, Vlada zavisi i u Hrvatskoj
30 komentar(a)
Andrija Mandić, Aleksandar Vučić, Foto: Vlada Srbije/Tanjug
Andrija Mandić, Aleksandar Vučić, Foto: Vlada Srbije/Tanjug
Ažurirano: 18.09.2017. 05:37h

Nova srpska demokratija “ne može ništa dobro reći” za odluku Srpske liste da uđe u Vladu Ramuša Haradinaja, pri čemu je to urađeno uz podršku i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, sa kojim Andrija Mandić ima ima bliske odnose.

Poslanici Srpske liste i kontroverznog kosovskog biznismena Bedžeta Pecolija dali su većinu od jednog poslanika takozvanoj ratnoj koaliciji koju predvodi Haradinaj, koga srspko tužilaštvo potražuje za ratne zločine. Vučič je kazao da je Srpska lista donijela “mudru odluku”, jer će biti u mogućnosti da se izbori za nešto bolje za Srbe na Kosovu.

Podršku odluci Srpske liste dala je i Jedinstvena Rusija Vladimira Putina, kazao je visoki zvaničnik partije Sergej Železnjak.

Portparol Nove Marko Kovačević je podsjetio da je Nova 2013. odbila ponudu da uđe u Vladu Mila Đukanovića uprkos, kako je kazao, sugestijama sa vrlo važnih nacionalnih adresa da bi to trebalo da prihvate.

“Naš stav po tom pitanju je isti kako tada, tako i sada. Kako nismo mogli da za sebe nađemo nikakvo razumno opravdanje za ponuđenu koaliciju sa Milom Đukanovićem i antisrpskim režimom u Crnoj Gori, koji je uradio sve što je u njegovoj moći protiv srpskog naroda u Crnoj Gori i Srbije, onda je prirodno da ne možemo ništa dobro reći za ono što je uradila Srpska lista na Kosovu i Metohiji”, kazao je Kovačević za “Vijesti”.

Đukanović je 2013. pozvao Srbe u Crnoj Gori da uđu u Vladu nakon susreta u Beogradu sa nekadašnjim predsjednikom Srbije i Srpske napredne stranke Tomislavom Nikolićem, koji je nešto ranije, prilikom posjete Podgorici, kazao da nije dobro što su Srbi u Crnoj Gori opozicija: “Ko misli da su u Crnoj Gori na vlasti mafijaši, treba da uđe u vlast i da sa te pozicije razgovara do kakvih podataka je došao”, kazao je tada Nikolić.

Od političkih predstavnika srpskog naroda, za koje se izdaje i Nova u Crnoj Gori, osim na Kosovu, Vlada zavisi i u Hrvatskoj gdje Andreju Plenkoviču većinu obezbjeđuje Srpsko narodno vijeće Milorada Pupovca. Dio lijevo orijentisane političke javnosti u Hrvatskoj optužuje Pupovca da je etno-biznismen i “Srbin po profesiji”, između ostalog, i što podržava Vladu Plenikovića koja je tek nakon pritiska izvana izmjestila tablu sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni” iz Jasenovca.

Kovačević kaže da se Crna Gora razlikuje od navedenih primjera po činjenici da je u ovoj zemlji svaki treći stanovnik srpske nacionalnosti, podjednako kao u Bosni i Hercegovini gdje egzistira entitet Republika Srpska.

“Možda je logičnije pitati zašto položaj Srba u Crnoj Gori nije isti kao i položaj Srba u BiH. Pogotovo je to uporediva kategorija kada se uzme u obzir da, za razliku od BiH, većina građana u Crnoj Gori govori srpskim jezikom, a gotovo dvije trećine pripadaju SPC”, kazao je Kovačević.

“Iskustvo dosadašnjih ulazaka srpskih političkih stranaka u vlade koje su jasno djelovale sa antisrpskih pozicija kao posljedice pokazuje da su se Srbi iseljavali iz tih krajeva i da ih je nakon završetka mandata takvih vlada po pravilu bilo manje nego kada su njihovi predstavnici ušli u vlast”, zaključio je Kovačević.

Bonus video: