Najava promjene ili borbe za prevlast

"Ovo je prilika da PES bude drugačija stranka, ova kontroverza zapravo je prilika. Ako iz te prilike budemo imali samo partijsku borbu za prevlast, ništa dobro iz toga neće izaći. Ako pak tu priliku iskoriste da promijene način na koji politička klasa priznaje i popravlja svoje greške, cijelo društvo će imati benefite", kaže analitičar Stefan Đukić

68351 pregleda 113 komentar(a)
”Cijela situacija ispala puno gora nego što možda i jeste”: Spajić i Milatović, Foto: Luka Zekovic
”Cijela situacija ispala puno gora nego što možda i jeste”: Spajić i Milatović, Foto: Luka Zekovic

Politički analitičar i građanski aktivista Stefan Đukić ocijenio je da je kontroverza oko lidera pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića prilika da se promijeni način na koji politička klasa priznaje i popravlja svoje greške, ako se u Pokretu ne usmjere na partijsku borbu za prevlast.

”Smatram da je ovo prilika da PES bude drugačija stranka u Crnoj Gori, te je ova kontroverza zapravo prilika. Ako iz te prilike budemo imali samo partijsku borbu za prevlast ništa dobro iz toga neće izaći, ako pak tu priliku iskoriste da promijene način na koji politička klasa priznaje i popravlja svoje greške, cijelo društvo će imati benefite. Mi koji smo van te priče možemo se samo nadati da će biti ovo drugo, a na političarima je da odluče”, kazao je “Vijestima” Đukić.

Nakon što je potvrđeno da Spajić nije govorio istinu o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, juče je reagovao njegov zamjenik u PES-u Jakov Milatović, poručivši da Pokret Evropa sad i predsjednik te partije nisu pokazali potrebnu dozu odgovornosti i da je izvinjenje građanima jedino ispravno.

”Jedino ispravno je izvinjenje građanima od kojih neki, s pravom, smatraju da su obmanuti”, rekao je Milatović.

On je na Tviteru saopštio da nije srećan zbog svega, ali da i dalje vjeruje da su PES i Spajić najbolja ponuda na političkoj sceni: “U kontekstu dešavanja posljednjih dana, kao jedan od lidera PES-a želim da kažem sledeće: Mislim da je cijela situacija ispala puno gora nego što možda i jeste. Nažalost, ni Spajić ni mi kao partija nijesmo pokazali potrebnu dozu odgovornosti da adekvatno upravljamo situacijom”, rekao je Milatović.

Spajić je, nakon obraćanja Milatovića, takođe na Tviteru, poručio članovima Demokratske partije socijalista i Demokratskog fronta u Državnoj izbornoj komisiji (DIK) da se “ne igraju sa Zakonom i Ustavom”. Ta institucija će večeras odlučiti da li će potvrditi predlog Spajićeve predsjedničke kandidature.

Politikolog Predrag Zenović je za Televiziju Vijesti rekao da je Milatovićeva poruka na mjestu, ali da je na potezu Spajić, kao predsjednički kandidat. U ovoj objavi ne vidi ni naznake konfrontacije između čelnika Pokreta Evropa sad, o kojima se i ranije spekulisalo.

”Treba da da jedno izvinjenje, isključivo i samo za neistinu. Dakle, za neistinu koja je upućena građanima, to izvinjenje mora da uslijedi, ja mislim da je to dužan, ako ova kandidatura prođe. Blaga disonanca i jedna unutrašnja kritičnost ne moraju nužno biti viđeni kao problem nego kao prednost koju pokret može da ima”, rekao je Zenović.

Pitanje da li Spajić, pored crnogorskog ima i srpsko državljanstvo, kao i dvojno prebivalište u Beogradu i Podgorici, prvi put je pokrenuto još dok je bio ministar finansija i socijalnog staranja u prethodnoj Vladi, a ponovo aktuelizovano kada je najavio kandidaturu za predsjednika Crne Gore. Spajić je, međutim, oko toga davao oprečne izjave i konačno je prije dva dana potvrdio da je imao državljanstvo i da je tražio otpust iz njega.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) je prije dva dana zvanično najavljen postupak provjere njegovog državljanstva, a, u međuvremenu, PES je dostavio Državnoj izbornoj komisiji predlog njegove kandidature za predsjedničke izbore.

Iz PES-a juče nisu odgovorili na pitanja kako će se situacija oko državljanstva Spajića odraziti na rejting PES-a, kao i koliko sva ova dešavanja utiču na međupartijske odnose i da li može doći do razdora u Pokretu.

Đukić je, odgovarajući na pitanje kako će se situacija oko državljanstva Spajića odraziti na rejting PES-a, rekao da to pitanje nije važno samo zbog Pokreta Evropa sad, nego zbog stanja birača trenutno.

”Pamtimo, u mnogim slučajevima vezanim za mnoge partije kako se članovi, pa i simpatizeri okupe oko partijskog lidera tokom neke afere u koju su isti upadali i “zbiju redove”, odmahujući glavom prema činjenicama koje im se nisu dopadale. Ako se biračka, građanska klima u Crnoj Gori istinski promijenila, tako nešto sada neće biti slučaj i rejting ove nove partije, nakon konstantnog perioda rasta mora padati”, ocijenio je Đukić.

Ako se biračka, građanska klima istinski promijenila, rejting PES-a će padati: Stefan Đukić
Ako se biračka, građanska klima istinski promijenila, rejting PES-a će padati: Stefan Đukićfoto: Privatna arhiva

On je istakao da nije čak ni sam slučaj nezakonitog djelovanja toliko strašan, koliko činjenica da je Spajić više puta, javno, obmanuo crnogorsku javnost i svoje potencijalne birače, te odbio da se izvini i preuzme odgovornost u više navrata u kojima mu se za to pružila prilika.

”Ako se pak “simpatizeri” Evrope sad zbiju oko partijskog lidera kroz narativ koji već plasiraju da je “prije bilo mnogo većih nepočinstava” paradoksalno će biti upravo kao ti kojima nepočinstva zamjeraju”, ocijenio je Đukić.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević, ocijenila je da je Spajić nanio veliku štetu sam sebi i političkoj partiji kojoj pripada, ali i društvu.

Ona je agenciji MINA kazala da ukoliko i bude potvrđena njegova kandidatura, Spajić definitivno ulazi značajno oslabljen u odnosu na period kada je kandidaturu najavio. “Tu su dvije velike hipoteke - državljanstva i imovine, koja takođe nije dovoljno razjašnjena. Mjera toga koliko smo kao demokratsko društvo zreli, ukoliko se ta kandidatura potvrdi, biće i način na koji će se birači odnijeti prema Spajiću”, ocijenila je Uljarević.

Ona je istakla da je Spajić dosad pokazao konzistentnost u nedosljednosti i onome što je mijenjanje stavova i činjenica:

“Ili da to pojednostavim, jednu konzistentnost u iznošenju neistina. Da li će taj pristup, da li će neistine biti prihvaćene kao nešto što je stav koji je normalan kod kandidata, ostaje da se vidi”.

Iz PES-a je ranije juče saopšteno da članovi DIK-a iz DPS-a i DF-a pregovaraju kako da diskvalifikuju kandidata Evrope sad, koji, kako su ocijenili, ispunjava sve zakonske uslove za predsjedničku kandidaturu.

”Postoje tri scenarija koja se dogovaraju. Prvi je da DF bude navodno uzdržan. Drugi, da članovi iz DF-a ne prisustvuju sjednici. I treći da prljavi posao u ime njih odradi neko od preostalih članova DIK-a, kako bi pred javnošću ovog puta DF ostao čist.

Dakle, onaj član koji bude protiv kandidature ili uzdržan, te ne bude prisustvovao sjednici, odigraće na račun razrađenog scenarija”, saopšteno je iz PES-a.

Oglasio se predsjednik kluba poslanika DF-a Slaven Radunović, saopštivši da DF nije Demokratska partija socijalista (DPS), “koliko god se nekome činilo da takvim nemoralnim marketingom može sebi pribaviti političku korist”.

Radunović
Radunovićfoto: Luka Zeković

”Pitanje kandidature je pitanje zakona, a ne bilo čije volje. Mi ne želimo da utičemo na primjenu zakona. Zakon mora biti jednak za sve. Za sve građane, za sve kandidate. Posvećeni smo svojoj kampanji i trudićemo se da nam ona ostane u fokusu. Cijenimo saradnju sa kolegama iz Evrope sad u Podgorici i drugim gradovima”, poručio je Radunović.

AZLP provjerava da li je DIK prekršio zakon

Agencija za zaštitu ličnih podataka pokrenula je inicijativu kako bi utvrdila da li je Državna izborna komisija (DIK) prekršila zakon kada je Srbiji poslala podatke Spajića i Mandića, u cilju provjere prebivališta. Inicijativa je, kako je saopšteno, pokrenuta na inicijativu članova Savjeta Zorana Vujičića i Muhameda Đokaja.

Vujičić je “Vijestima” rekao da će kontrolori da provjere dokumentaciju i nakon toga biće donijeta odluka da li je prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka.

”Tražili smo hitno postupanje, kontrolori će već naredne sedmice krenuti u nadzor”, kazao Vujičić.

DIK je 3. februara donio odluku da se obrati Republičkoj izbornoj komisiji Srbije, koja im je početkom ove sedmice proslijedila odgovor srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). MUP Srbije je utvrdilo da Spajić ima prebivalište u Beogradu, a Mandić nema.

Mandić je zvanično kandidat za predsjednika Crne Gore, a PES je u četvrtak veče predao predlog kandidature Spajića.

Večeras o kandidaturi, juče provjeravali potpise

Državna izborna komisija (DIK) će večeras, u 21 čas, održati sjednicu na kojoj će odlučivati da li će potvrditi predlog Spajićeve predsjedničke kandidature.

Ta institucija juče je počela provjeru validnosti potpisa podrške građana kandidaturi Spajića, koju su mladi PES-a predali kasno preksinoć.

Predlog kandidature podnesen je sa oko 12.000 potpisa podrške građana.

DIK može da potvrdi kandidaturu lidera PES-a, da je odbije, ili da je vrati na doradu.

Komisija odlučuje većinom glasova ukupnog broja članova.

Povezani članci

17. Februar 2023.

DIK u subotu veče o Spajićevoj kandidaturi

U slučaju da DIK odbije kandidaturu, Spajić ima rok od 48 časova za žalbu Ustavnom sudu. Međutim, ta institucija trenutno nema kvorum za odlučivanje.

Funkcioner PES-a Janko Odović, saopštio je preksinoć, prilikom predaje kandidature, da su uz nju DIK-u dostavljeni i izjava o Spajićevom prihvatanju kandidature ovjerena kod notara, potvrda o njegovom biračkom pravu i o prebivalištu, kao i uvjerenje iz MUP-a.

”Nadamo se da će sve ovo što smo uradili i uvjerenja koja su izdata od nadležnih organa Crne Gore biti dovoljni, i da će i sastav DIK-a glasati kako po Ustavu tako i po Zakonu o predsjedniku, i potvrditi kandidaturu”, istakao je.

Spajić je juče članovima DIK-a iz reda DPS-a i DF-a poručio “da se ne igraju sa zakonom i Ustavom”.

“Ne znači da će Spajić ostati bez državljanstva”

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je za TV Vijesti da su juče od DIK-a dobili dokument koji potvrđuje da Spajić ima prebivalište u Srbiji i da će po službenoj dužnosti vrlo brzo pokrenuti postupak, tokom kojeg će mu dati mogućnost da se izjasni.

“Što svakako ne znači da će gospodin Spajić ostati bez državljanstva.Moramo da znamo da je gospodin Spajić rođen u Crnoj Gori, da od dana rođenja ima crnogorsko državljanstvo, da nikada nije odjavljivao prebivalište i po međunarodnim konvencijama koje smo potpisivali, nemamo mogućnost da gospodina Spajića napravimo apartidom, to jest da ga ostavimo bez državljanstva,” rekao je Adžić.

Upravni postupak o oduzimanju državljanstva po zakonu traje godinu dana.

Bonus video: