Đukanović razgovarao sa Erdoganom: Crna Gora duboko saosjeća sa Turskom

"Nismo ekonomski najmoćniji ni najveći vaš prijatelj i partner, ali smo iskren prijatelj i u granicama svojih mogućnosti smo apsolutno spremni da učinimo sve da olakšamo nevolje kroz koje prolazite", kazao je predsjednik

8959 pregleda 10 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Crna Gora je spremna da u granicama svojih mogućnosti učini sve da olakša nevolje kroz koje prolazi Turska nakon razornog zemljotresa, kazao je predsjednik Milo Đukanović tokom telefonskog razgovora iz Minhena sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Erdogan je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, zahvalio Đukanoviću za saučešće i upis u knjigu žalosti koju je otvorila Ambasada Turske u Podgorici. Informisao je Đukanovića o detaljima jedne od najvećih katastrofa koja je odnijela više od 40.000 života, dok je 112.500 povrijeđenih.

Predsjednik Turske je izrazio i nadu da će, uz podršku prijatelja, ta država uspjeti da prevaziđe užasne posljedice razornog zemljotresa. Istakao je važnu pomoć spasilačkih ekipa iz Crne Gore i pomoć crnogorskih građana.

Đukanović je zahvalio Erdoganu za odvojeno vrijeme za razgovor. "Svjestan okolnosti utoliko više cijenim odvojeno vrijeme", kazao je on. Predsjednik je ponovio izraze najdubljeg saučešća povodom više od 40.000 žrtava, i "prenio najbolje želje za oporavak povrijeđenih", dodaje se u saopštenju.

"Crna Gora i njeni građani duboko saosjećaju sa Turskom i njenim narodom. Mi nismo ekonomski najmoćniji ni najveći vaš prijatelj i partner, ali smo iskren prijatelj i u granicama svojih mogućnosti smo apsolutno spremni da učinimo sve da olakšamo nevolje kroz koje prolazite", kazao je on.

Đukanović je poželio turskom predsjedniku i stanovništvu te zemlje "istrajnost u naporima koje ulažu da što brže savladaju ovu nevolju", zaključuje se u saopštenju.