Imuniteti padaju zbog kredita

Skupština sredinom marta odlučuje o zahtjevu za skidanje imuniteta funkcionerima bivše vlasti

21868 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Skupština će o skidanju imuniteta poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD), osumnjičenim za zloupotrebu službenog položaja nezakonitom dodjelom stanova, raspravljati na redovnom zasjedanju tokom marta.

Prema informacijama “Vijesti”, prva sjednica proljećnog zasjedanja biće održana 6. marta na Cetinju, a skidanje imuniteta planirano je za sjednicu koja će uslijediti nakon toga.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je nakon što je u decembru formiralo predmet po krivičnoj prijavi Vlade, tražilo od Skupštine odobrenje za ukidanje imuniteta poslanicima DPS-a Predragu Boškoviću, Suzani Pribilović i Dragici Sekulić, kao i Ivanu Brajoviću i Damiru Šehoviću iz SD-a. Osim njih, istragom su obuhvaćeni i bivši ministri Budimir Šegrt, Suad Numanović, Sanja Vlahović i Osman Nurković, bivši šef Kabineta predsjednika i bivši konzul u Sremskim Karlovcima Dražen Miličković, bivši generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević, te bivša pomoćnica generalnog sekretara Jelena Radonjić.

Skidanje imuniteta ovim poslanicima Skupštini je predložio Administrativni odbor 22. decembra, ali to još nije razmatrano na plenumu.

Na pitanje zašto Skupština još nije glasala o ukidanju imuniteta poslanicima DPS-a i SD-a, iz kabineta predsjednice Danijele Đurović su prije desetak dana odgovorili da je na kolegijumu postignut dogovor da se ovo pitanje nađe na sjednici kojoj će prisusustvovati svi poslanici. “Do kraja decembra kada je završeno redovno (jesenje) zasjedanje Skupštine, nisu se stekli uslovi da se raspravlja i glasa o ovom pitanju”, kazali su iz Skupštine.

Pribilović
Pribilovićfoto: Boris Pejović

SDT je utvrdio da postoji odgovarajući stepen sumnje da su bivši članovi Vladine Komisije od 2016. do 2020. počinili produženo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, tako što su, Bošković kao predsjednik, a ostali kao članovi, donosili odluke o rješavanju stambenih potreba funkcionera suprotno odluci Vlade i tako drugima pribavljali imovinsku korist koja prelazi 30.000 eura.

Na spisku zvaničnika kojima je Komisija podijelila kredite mimo Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, bili su bivši vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, potpredsjednik Vlade i lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, bivša viša tužiteljka Vesna Jovićević, bivši poslanik DPS-a i ambasador Obrad Mišo Stanišić...

U krivičnoj prijavi Vlade navodi se da su bivši predsjednik i članovi Komisije oštetili državu za 1.823.000 eura, tako što su od 2016. do kraja 2020. godine podijelili stambene kredite za preko stotinu tužilaca, sudija, poslanika, ministara i drugih državnih službenika i funkcionera. Navodi se da je Komisija donosila odluke o dodjeli kredita suprotno odredbi člana Odluke kojom je propisano da se funkcioneru može dodijeliti kredit “za poboljšanje uslova stanovanja do 15.000 eura”.

Brajović
Brajovićfoto: Luka Zeković

Dodaje se da su zahtjevi formulisani paušalno i da se od Komisije tražila “novčana pomoć”, odnosno dodjela sredstava za opravke ili rekonstrukciju stambenih objekata ili kuća, pri čemu su podnosioci sami “procjenjivali” kolika su im sredstva potrebna.

Vlada je početkom jula ukinula Odluku o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera.

O antimafija zakonu 23. februara?

Sjednica o izmjenama i dopunama Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, trebalo bi da bude nastavljena 23. februara.

To je, prema nezvaničnim informacijama, načelno dogovoreno u četvrtak veče na Kolegijumu predsjednice Skupštine. Rasprava o tom “antimafija” zakonu odložena je 10. februara, dok se ne unaprijedi tekst zakona za koji je formirana radna grupa.

Bonus video: