DIK nije utvrdio kandidaturu Spajića

DIK-u večeras iz Srbije stigla dokumentacija da je lider Evrope sad 15. februara odjavio prebivalište u toj državi, a da je dan ranije podnio zahtjev za odjavu srbijanskog državljanstva

116131 pregleda 308 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 18.02.2023. 22:07h
Završeno
21:59h

Sjednica Državne izborne komisije je zaključena.

21:51h

DIK nije utvrdio kandidaturu Spajića za predsjednika države.

Tri člana su glasala za, četiri protiv, dok su četiri bila uzdržana.

Protiv su bili Nataša Pešić, Vera Mijatović, Nikola Dedejić (DPS) i Aleksandar Jovićević (SD).

Za su bili predsjednik DIK-a Nikola Mugoša, Vladimir Čađenović (Demokrate) i Damir Suljević (CGO).

Uzdržani su bili Miloš Giljen, Nataša Prelević (DF), Milisav Ćorić (SNP) i Haris Mekić (BS).

21:50h

"Upozorio sam DIK da je ušla u zonu nezakonitog postupanja kad je odlučeno da se šalje dopis Srbiji i napustio sam tu sjednicu. Pošteno je i viteški dozvoliti nekome da se takmiči", rekao je Čađenović.

21:50h

Suljević je rekao da treba imati u vidu da je odjava prebivališta izdata na neradni dan u Srbiji. "Pa me zanima koji je državni organ radio tog dana", naveo je on.

21:48h

Sjednica je nastavljena.

Mugoša je naveo da su iz MUP-a Srbije dobili imejl da je Spajić u utorak, 14. februara podnio tom resoru zahtjev za odjavu državljanstva Srbije.

21:39h

Suljević je tražio pauzu od pet minuta radi uvida u novu dokumentaciju i potpise.

Vera Mijatović tražila je da se glasa o kandidaturi, a ne o zaključku da se u roku od 48 sati otklone nedostaci.

Data je pauza od pet minuta.

21:38h

Jovićević je kazao da se mnogo manipulisalo da li su zloupotrijebili podatke koji su dostupni svima koji imaju pristup internetu.

21:35h

Mugosa je kazao da su upravo na imejl dobili dokumentaciju od policijske uprave Beograda.

U njoj se navodi da je Spajić u srijedu, 15. februara odjavio prebivalište u Srbiji.

21:29h

Damir Suljević (CGO) podsjetio je da je on bio uzdržan kada se raspravljalo o upućivanju zahtjeva RIK-u Srbije. Smatra da je to bio presedan kojim su prekoračene nadležnosti DIK-a.

"Mi smo u odnosu na dva građanina, koji nijesu bili podnijeli kandidaturu, postupili selektivno i doveli ih u nepovoljan položaj u odnosu na ostale kandidate. Vjerujem da ne postoji odredba u zakonu da onaj koji ima duplo prebivalište i dvojno državljanstvo ne može biti kandidat", naveo je on.

Ipak, kako kaže, ovo nije etički čista situacija i upitno je koliko je pravno čista, ali svakome treba dati šansu i neka o tome sude birači.

Najavio je da će glasati za kandidaturu Spajića.

21:22h

Aleksandar Jovicević (SD) rekao je da misli da su ispravno postupili kada su uputili zahtjev RIK-u Srbije i da nijesu prekoračili ovlašćenja, jer su tu "da se staraju o zakonitosti izbornog procesa".

Mugoša je ponovio da u ovom trenutku nemaju informaciju kada je Spajić stekao prebivalište u Srbiji i koliko je ono trajalo.

"Smatram da MUP postupke treba da dovede do kraja, a ne vidim na koji način bi se dostavljene potvrde mogle osporavati pred DIK-om", istakao je.

Mogle bi se, kako je dodao, osporavati u upravnom postupku.

21:15h

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša ukazao je da ta komisija utvrđuje predlog kandidata na osnovu dostavljene dokumentacije.

Podsjetio je da su od Srbije tražili podatke o prebivalištu za Spajića i Mandića. "Na toj sjednici nijesmo bili jednoglasni o upućivanju takvog zahtjeva."

Naveo je da je u informaciji iz Srbije za Spajića navedeno da ima prebivalište, ali nijesu dobili podatke o vremenu trajanja prebivališta.

Podsjetio je da je on bio protiv slanja takvog zahtjeva.

"S obzirom da nema informacije o vremenu trajanja prebivališta, postupili bismo ishitreno ako bismo odbili kandidaturu", ocijenio je Mugoša.

21:14h

Damir Suljević, član DIK-a iz Centra za građansko obrazovanje, tražio je uvid u potpise podrške.

21:14h

Vladimir Čađenović (Demokrate) je kazao da će glasati večeras za potvrđivanje kandidature Spajića i da insistira da se o tome večeras glasa.

21:08h

Član DIK-a Milisav Ćorić (SNP) rekao je da nijesu imali adekvatan pristup prema svima kada su provjeravani potencijalni kandidati.

"Na komisiji sam predlagao da za svakog vršimo provjeru, ako se vrši za jednog, onda se vrši za sve... Za određene kandidate u medijima se pominje da imaju poslovne odnose u UAE i slično. Problematično je što je provjera tražena samo za određenu destinaciju, što je selektivan pristup", smatra on.

Ćorić je podsjetio da su na izborima 2016. najmanje tri liste dostavile pet-šest hiljada potpisa gdje je na nekima bilo više od tri hiljade stranih državljana, pa su donijeli žakljucak o otklanjanju nedostataka.

"Ostajem nezadovoljan što do 26. (februara) u ponoć nećemo provjeriti sve kandidate", zaključio je.

21:06h

Miloš Giljen, koji mijenja Koču Đurišića (DF), kazao je da je bio uvjeren da će od Republičke izborne komisije Srbije dobiti isti odgovor i za Mandića i za Spajića.

"Stiče se utisak da je gospodin Spajić duži vremenski period obmanjivao javnost", naveo je.

"DF je stava da ne želimo da arbitriramo i nepotpunoj i nejasnoj pravnoj situaciji, pa ćemo biti uzdržani", istakao je Giljen.

21:01h

Članica DIK-a Vera Mijatović (DPS) je, povodom navoda da se rukovode interesima partija, ukazala na strože uslove za kandidaturu.

"Prilikom razmatranja ove kandidature moramo dosljedno poštovati propise i stručno ocijeniti dostavljenu dokumentaciju", kazala je Mijatović.

Smatra da ne bi bilo dobro da se zanemari činjenica da kandidat ima dva prebivališta.

"Kandidat čiju kandidaturu razmatramo nije zivio u Crnoj Gori 15 godina i može se steći utisak da se radi o svjesnom izigravanju propisa", dodala je.

20:59h

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša je kazao da je od dokumentacije dostavljena potvrda o Spajićevom biračkom pravu, prebivalistu, državljanstvu.

Provjereni su potpisi birača i utvrđeno da postoji potreban broj. Validno je oko 8.300 potpisa od provjerenih 8.845.

20:57h

Prva tačka dnevnog reda je razmatranje Spajićeve kandidature.

20:46h

Državna izborna komisija (DIK) održava sjednicu na kojoj se odlučuje o predlogu predsjedničke kandidature lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića.

Mladi PES-a su potpise podrške građana Spajićevoj kandidaturi predali u četvrtak veče. Predlog kandidature predat je sa oko 12.000 potpisa podrške građana.

DIK može da potvrdi Spajićevu kandidaturu, da je odbije, ili da je vrati na doradu.

Komisija odlučuje većinom glasova ukupnog broja članova.

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart.

DIK je do sada potvrdio samo kandidaturu jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, a učešće na izborima najavili su i poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković i čelnik Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić.

Centralni izborni štab Demokratske Crne Gore predlažio je predsjedništvu te partije da utvrdi predlog odluke za sjednicu Glavnog odbora, kojom se za predsjednika države kandiduje lider Demokrata Aleksa Bečić.

Glavni odbor Ujedinjene Crne Gore odlučio je da lider te partije Goran Danilović bude predsjednički kandidat, dok je grupa građana "Pravda za sve" počela sa prikupljanjem potpisa podrške za kandidaturu Vladimira Leposavića.

Kandidature se mogu podnositi do 26. februara.

Bonus video: