Leposavić i Bečić ulaze u izbornu trku

Demokrate već prikupile potpise, bivšeg ministra predlaže grupa građana Pravda za sve

17747 pregleda 48 komentar(a)
Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora

Grupa građana Pravda za sve počela je da prikuplja potpise podrške za kandidaturu bivšeg ministra pravde Vladimira Leposavića za predsjednika Crne Gore, dok su Demokrate Predsjedništvu partije predložile lidera Aleksu Bečića.

Predstavnik grupe građana “Pravda za sve” Mišo Sekulović potvrdio je da su prije nekoliko dana počeli da prikupljaju potpise i da su za sada zadovoljni interesovanjem građana.

On je za portal RTNK kazao da građani u Leposaviću vide “pravog čovjeka za funkciju predsjednika Crne Gore”.

Leposavić je bio ministar pravde Crne Gore u Vladi Zdravka Krivokapića, a Skupština ga je razriješila 17. juna 2021. godine na inicijativu tadašnjeg premijera zbog relativiziranja genocida u Srebrenici.

Leposavić
Leposavićfoto: Savo Prelević

Jedan od osnivača pokreta Preokret Srđan Perić je u avgustu 2021. godine upozorio da Leposavić i tadašnji ministar finansija i takođe kandidat za predsjednika Milojko Spajić imaju po dva prebivališta – u Crnoj Gori i Srbiji. Ministarstvo unutrašnjih poslova tada nije reagovalo.

Demokrate su juče saopštile da je njihov Centralni izborni štab (CIŠ) Predsjedništvu predložio da utvrdi predlog odluke za sjednicu Glavnog odbora, kojom se za predsjednika Crne Gore na predstojećim izborima kandiduje Bečić.

Sjednica Glavnog odbora Demokrata zakazana je za petak, 24. februar.

”Ovakav predlog CIŠ-a proistekao je nakon održanih sjednica opštinskih i mjesnih odbora Demokrata širom Crne Gore, na kojima su dominirali predlozi da Aleksa Bečić bude predsjednički kandidat Demokrata. Analizirajući aktuelne političke prilike, CIŠ je stava da u ime Demokrata kandidat treba da bude pojedinac sa najvećim stepenom popularnosti, a sva relevantna istraživanja u kontinuitetu potvrđuju da je to upravo predsjednik Demokrata Aleksa Bečić”, navodi se u saopštenju.

CIŠ je, kako se dodaje, u postupku priprema za predsjedničke izbore formirao 22 lokalna izborna štaba sa ukupno 350 koordinatora i obezbijedio više od 11 hiljada potpisa podrške kandidatu Demokrata.

”CIŠ je konstatovao da je svaki segment kampanje u svim organizacionim cjelinama potpuno spreman na najvećem operativnom nivou. Nebrojeno puta potvrđena, stabilna, utemeljena i dobro organizovana partijska infrastruktura sa jedne i Aleksa Bečić kao ličnost koja je godinama unazad u samom vrhu popularnosti političara u Crnoj Gori sa druge strane, kao i potreba da građansko biračko tijelo političkog centra treba da ima u kandidatu kompletnu državničku ličnost, koja je djelovanjem u politici i obavljanjem visokih državnih pozicija to potvrdila, a uz to sa visokim moralnim kapitalom i poštenim pristupom prema svima, nesumnjivo su elementi koji garantuju uspjeh”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: