Đukanović: Očekujem da uskoro budu zakazani prijevremeni parlamentarni izbori

Đukanović, koji boravi u posjeti Bugarskoj, rekao je nakon razgovora sa predsjednikom te države Rumenom Radevom, da dvije zemlje imaju veoma razvijene i prijateljske međudržavne odnose

17187 pregleda 47 komentar(a)
Đukanović, Foto: Predsjednik Crne Gore
Đukanović, Foto: Predsjednik Crne Gore

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao je da očekuje da uskoro budu zakazani prijevremeni parlamentarni izbori, i dodao da će Crna Gora, nakon konsolidacije izvršne vlasti, reaktivirati sve svoje potencijale na reformama.

Đukanović, koji boravi u posjeti Bugarskoj, rekao je nakon razgovora sa predsjednikom te države Rumenom Radevom, da dvije zemlje imaju veoma razvijene i prijateljske međudržavne odnose.

Đukanović smatra da dvije države imaju razlog da budu ponosne na kvalitet saradnje u okviru globalnih organizacija kao što su evropske organizacije i NATO savez.

On je dodao da vjeruje da će zaključci današnjih razgovora biti podsticaj i impuls vladama Crne Gore i Bugarske, bez obzira što obje države kubure sa stabilnošću izvršnih vlasti posljednih godina.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da vjeruje da će i to biti samo prelazni period.

Đukanović je rekao da očekuje da će nakon zakazanih izbora u Bugarskoj uskoro biti zakazani i prijevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori, i da će oni dovesti do stabilnijih vlada.

"Koje će moći da ozbiljno porade na impulsima za dugoročni razvoj ekonomske saradnje kao važnog temelja ukupnih međudržavnih odnosa dvije zemlje”, rekao je Đukanović na konferenciji za novinare.

On je poručio da je Crna Gora zahvalna Bugarskoj na podršci evropskom putu.

Đukanović je rekao i da je Crna Gora je odgovorna članica NATO saveza.

On je naveo da vjeruje da je kriza u Ukrajini djelovala otrežnjujuće, i da je naglasila geopolitički značaj politike proširenja.

“Vjerujem da će to otvoriti izglednije šanse svim zemljama našeg regiona da uskoro nastave pregovaračke procese i da ostvarimo ciljeve, a to je članstvo u porodici ujedinjene Evrope”, kazao je Đukanović.

On je poručio da je jako važno da Crnu Goru na tom putu podržavaju oni koji je najbolje znaju.

“Ovaj region iz kojeg dolazim, region Zapadnog Balkana, Bugarska kao susjed jako dobro poznaje i zbog toga i njen glas u EU ima posebnu specifičnu težinu”, rekao je on.

Đukanović je zahvalio na dosadašnjoj podršci i dodao da očekuje da se nastavi.

“Ono što mogu kazati da ćemo sigurno nakon konsolidacije izvršne vlasti reaktivirati sve svoje potencijale na reformama i na dostizanju standarda koji će nas preporučiti da kroz regularnu politiku regate Crna Gora bude sljedeća članica EU”, kazao je on.

Đukanović je podsjetio na učešće vojne formacije Crne Gore u jednoj multinacionalnoj grupi u Bugarskoj, kao i u Avganistanu i na Kosovu.

Prema riječima Đukanovića, Crna Gora sada na istoku Evrope želi da doprinese boljoj zaštiti evropskog sistema vrijednosti, jedinstva, interesa koji su na udaru.

Đukanović je rekao da Ukrajina nije samo meta kao država već da su to i evropski sistem vrijednosti i evropsko jedinstvo.

"Jako je važno da to razumijemo i da svako doprinosi da sačuvamo ono što su i naše vrijednosti i naši interesi kako bi Evropa u budućem geopolitičkom raspletu sačuvala svoju konkuretnost i relevantnost”, rekao je on.

To je, kako je kazao, interes ne samo svake države u Evropi, to je interes svakog građanina Evrope.

Radev je kazao da Bugarsku sa Crnom Gorom vezuju velike istorijske veze i podijeljene vrijednosti.

“Jer je Crna Gora bitan partner i saveznik u NATO sa kojim dijelimo zajedničke odgovornosti ali imamo i zajedničke mogućnosti da radimo zajedno za bezbjednost, sigurnost i prosperitet našeg regiona”, rekao je on.

Radev je kazao da je sa Đukanovićem razmotrio širi krug bilateralnih odnosa dvije države i evropske agende.

“Bugarska je uvijek snažno podržavala evropsku integraciju Zapadnog Balkana i posebno snažno je podržavala evropski put Crne Gore”, rekao je on.

Radev je kazao da je Bugarska ubijeđena da će Crna Gora sačuvati lidersku ulogu u evropskim integracijama.

“I mi smo spremni da i dalje pružamo svoju podršku i to je sasvim jasno, i preko zvanične Bugarske pomoći”, naveo je on.

Radev je kazao da se Bugarska raduje što ima dobar dijalog sa Crnom Gorom.

“Možemo da identifikujemo oblasti, radimo to kroz različite projekte koji imaju i svoju praktičnu realizaciju, i mi smo spremni da i ubuduće dijelimo svoja iskustva i da pružamo pomoć u nizu bitnih oblasti koji utiču na proces evropskih integracija”, dodao je on.

Radev
Radevfoto: Predsjednik Crne Gore

Prema njegovim riječima, taj proces zahtijeva da svaka zemlja sa Zapadnog Blakana koja je krenula evropskim putem poštuje obaveze i ono što je ustanovljeno kao kriterijum u EU.

“Zato je veoma bitno da svi regionalni formati i inicijative rade na tome da poštuju principe dobrosusjedstva, sveobuhvatnosti i posebno poštovanje ljudskih prava u svakoj pojedinačnoj zemlji”, poručio je on.

Prema riječima Radeva, osnovni problem i izazov koji je pred dvije države je saobraćajna povezanost koja može otvoriti dublju saradnju u svim oblastima.

“Mi smo ubijeđeni da još nijesmo iskoristili sve mogućnosti u tom smislu, i evropske mehanizme tako da možemo što prije da imamo i vazdušnu i kopnenu povezanost”, rekao je on.

Radev je kazao da je tokom sastanka razmotrena i oblast bezbjednosti u regionu.

“Osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu i taj rat koji je doveo do velikih žrtava, ruševina. Mi podržavamo Ukrajinu na njenom legitimnom putu i u njenoj borbi za suverenitet, nezavisnost i za teritorijalni integritet”, poručio je on.

Radev je kazao da dijele i zabrinutost oko tog konflikta koji i dalje traje.

On je poručio da se uložiti sav diplomatski napor da se stane na kraj tom ratu što je prije moguće kako bi se prevazišao rizik ne samo za region nego i u svijetu.

Radev je kazao da se mora jačati partnerstvo dvije države u sklopu NATO-a.

On je pozdravio odluku Crne Gore o slanju kontigenta u višenacioanalnu grupu koja je u Bugarskoj.

“Isto tako, mi smo na putu da sklopimo realne sporazume koji se tiču vojne obuke i razvoja tih vojnih obuka”, dodao je Radev.

Bonus video: