AZLP: CDT-ov zahtjev nije u skladu sa zakonom

Ta nevladina organizacija je tražila uvid u potpise podrške kandidata za predsjedničke izbore

7477 pregleda 4 komentar(a)
Foto: CDT
Foto: CDT

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) donijela je juče mišljenje da zahtjev Centra za demokratsku tranziciju (CDT) za ostvarivanje uvida u potpise podrške birača na osnovu kojih se potvrđuju kandidature za predstojeće predsjedničke izbore, nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je zahtjev da izvrše uvid u potpise podrške kandidata za predsjedničke izbore, uputila prije desetak dana Državnoj izbornoj komisiji (DIK), a DIK je 13. februara zatražio mišljenje AZLP-a.

U mišljenju AZLP se navodi da Savjet Agencije ukazuje da prava posmatrača, shodno posebnim važećim propisima, naročito cijeneći referentne odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika i Zakona o biračkom spisku da prate tok izbora i rad organa za sprovođenje izbora, ne podrazumijeva pravo uvida u spisak birača koji su dali podršku za izbornu listu/kandidata za izbor predsjednika Crne Gore, te da nisu ispunjeni zakonski uslovi za obradu ličnih podataka.

Iz Savjeta navode da, imajući u vidu da se zahtjev za uvid CDT-a za praćenje izbornog procesa odnosi ne na cjelokupne podatke koje sadrži obrazac za davanje potpisa podrške, već samo na uvid u potpise birača koji su podržali liste, Savjet Agencije ukazuje da se obrada ličnih podataka ne može vršiti na način koji nije u skladu sa njenom namjenom, ako je svrha izmijenjena, nedozvoljena ili je već ostvarena.

To, kako su pojasnili, znači da DIK, kao nadležan organ, ocjenjuje da li su izborne liste za poslanike sastavljene i podnesene u skladu sa Zakonom.

”... Način provjere podrazumijeva da provjeru potpisa podrške birača vrše isključivo osobe ovlašćene od Komisije, da li je potpis podrške dat na propisanom obrascu, sadrži sve elemente propisane obrascem, da li je davalac potpisa upisan u birački spisak, da li je davalac potpisa podrške podržao istu izbornu listu, odnosno, kandidata”, navodi se u mišljenju AZLP-a, koje je potpisao predsjednik Savjeta Željko Rutović.

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a Biljana Papović je juče saopštila da se DIK, umjesto da omogući nesmetano ostvarivanje prava na posmatranje izbornog procesa za domaće i međunarodne posmatračke misije, kako je to rađeno u prethodnim izbornim ciklusima, odlučila na smanjenje transparentnosti svog rada, kršenje temeljnih pravila posmatranja izbora i odgovornost za to prebacila na AZLP.

Ona je saopštila da je verifikacija potpisa podrške i potvrđivanje kandidatura esencijalni segment rada izborne administracije, i da im se uskraćivanjem uvida u potpise, ne i u ostale lične podatke građana, uskraćuje mogućnost da rade svoj posao.

Bonus video: