Šehović-Saracin: Naći održiv način za izlazak iz krize i vraćanje na evropski kolosjek

Lider Socijaldemokrata sastao se sa specijalnim izaslanikom Njemačke za Zapadni Balkan

2481 pregleda 4 komentar(a)
Saracin i Šehović, Foto: SD
Saracin i Šehović, Foto: SD

Crna Gora u najkraćem mogućem roku mora naći održiv način za izlazak iz političke i institucijalne krize, ali i za vraćanje na evropski kolosjek, zaključeno je na sastanku predsjednika Socijaldemokrata (SD) Damira Šehovića i specijalnog izaslanika Njemačke za Zapadni Balkan Manuela Saracina, kako je saopšteno iz SD-a.

Sagovornici su, dodaju iz te partije, istakli da je izbor sudija Ustavnog suda osnovni preduslov za takav razvoj događaja, ali i za nesmetano odvijanje "izbornih procesa koji se očekuju".

„Crna Gora se suočava sa najvećom krizom od obnove nezavisnosti na ovamo, zahvaljujući prije svega antievropskoj agendi aktuelne i prethodne Vlade, zbog čega je hitno potrebno izvršiti deblokadu Ustavnog suda, ali i organizovati prijevremene parlamentarne izbore, nakon kojih ćemo, vjerujemo, dobiti Vladu koja će istinski biti privržena evropskom i evroatlanstkom sistemu vrijednosti, te koja će zaustaviti dalje urušavanje temeljnih vrijednosti na kojima naše društvo počiva“, naveo je Šehović.

Predsjednik SD-a je kazao i da situacija u Crnoj Gori ima i širi, regionalni značaj, imajući u vidu "konstantnu njenu izloženost malignim uticajima trećih strana poslednjih godina", zbog čega je prisustvo "naših dokazanih međunarodnih partnera" od posebno važnosti.

„Zato smo veoma zahvalni na dodatnoj pažnji i posvećenosti koju Njemačka pokazuje prema Crnoj Gori, ali i prema Zapadnom Balkanu u cjelini“, saopštio je Šehović.

Saracin je, kako je saopšteno iz SD-a, ponovio da politička i ustavna kriza predstavljaju prepreku za pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji.

„Zato očekujemo od svih parlamentarnih partija da pokažu potrebnu dozu političke zrelosti i odgovornosti, sa ciljem postizanja potrebnih dogovora kako o Ustavnom sudu, tako i o svim ostalim otvorenim pitanjima koja su u interesu evropske i evroatlantske budućnosti Crne Gore, kojoj je ubjedljiva većina njenih građana privržena“, kazao je Saracin.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Njemačke Peter Felten, kao i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike u SD-u Miloš Đuričković.

Bonus video: