BS: Bošnjaci na popisu slobodno da se izjasne da im je maternji jezik bosanski

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, Bošnjačka stranka je istakla da je maternji jezik neotuđivo pravo i temelj identiteta svakog pojedinca, kao i svakog naroda

8756 pregleda 38 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Bošnjačka stranka
Ilustracija, Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjačka stranka poručila je da ohrabruje Bošnjake da se na popisu slobodno izjasne da im je bosanski maternji jezik.

Iz Bošnjačke stranke su naveli da postoje brojni pisani tragovi da Bošnjaci kao autohton narod na ovim prostorima govore bosanskim jezikom, iako im je, kako kažu, to pravo uskraćivano.

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, Bošnjačka stranka je istakla da je maternji jezik neotuđivo pravo i temelj identiteta svakog pojedinca, kao i svakog naroda.

U susret popisu stanovništva, pozvali su građane da se slobodno izjasne kojim jezikom govore, a posebno pripadnike bošnjačkog naroda da iskažu da im je maternji jezik - bosanski.

Dodali su da je opstanak bošnjačkog naroda usko povezan sa očuvanjem bosanskog jezika, koji je, kako kažu, jedan od ključnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka.

"Zadovoljni smo što je bosanski jezik sa svim posebnostima koje proističu iz nacionalne i jezičke samoidentifikaciije, prepoznat i ugrađen u Ustavu Crne Gore, u čemu je Bošnjačka stranka dala ključni doprinos. Nacionalni identitet Bošnjaka i njegovo pravo na imenovanje svog maternjeg – bosanskog jezika, trajna su tekovina savremene i multietničke i građanske Crne Gore, u čijem su utemeljenju pripadnici bošnjačkog naroda nesebično učestvovali", kazali su u saopštenju.

Iz te stranke tvrde da upotreba maternjeg jezika u obrazovnom procesu spada u temeljna ljudska i manjinska prava, što je osnov očuvanja nacionalnog identiteta naroda i zajednice.

"Kada je riječ o implementaciji sadržaja iz bošnjačke književnosti i jezika kroz obrazovni proces, urađeno je veoma malo. Bošnjačka književnost je itekako bogata i izostankom sadržaja bošnjačke književnosti iz obrazovnog procesa, na gubitku je cijela obrazovna zajednica", dodali su iz Bošnjačke stranke.

Oni vjeruju da će u nove planove i programe obrazovnih institucije bošnjačka književnost biti znatno zastupljenija.

"Isto tako, smatramo da u javnom servisu, Radiju i Televiziji Crne Gore, treba biti oformljena redakcija na bosanskom jeziku, a kroz programe ovog javnog servisa treba proizvoditi više sadržaja iz jezičke, obrazovne i kulturne tradicije Bošnjaka u Crnoj Gori", istakli su u saopštenju.

Bonus video: