Đurović-Saracin: Kompletiranjem Ustavnog suda do njegove potpune funkcionalnosti

"Svi politički akteri treba da pokažu apsolutnu posvećenost rješavanju gorućih pitanja", kazao je specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan

1960 pregleda 1 komentar(a)
Saracin i Đurović, Foto: Skupština Crne Gore
Saracin i Đurović, Foto: Skupština Crne Gore

Izbor svih četvoro sudija Ustavnog suda jedini je način da se obezbijedi potpuna funkcionalnost te institucije, zaključili su predsjednica Skupštine Danijela Đurović i specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin.

Đurović je rekla kako očekuje da će do izbora sudija doći na sjednici parlamenta 27. februara.

Ona je, kako je saopšteno iz Skupštine, naglasila da angažman Saracina najbolje pokazuje zainteresovanost Njemačke za stanje u Crnoj Gori i želju da naša država u najskorije vrijeme dostigne političku stabilnost i institucionalnu funkcionalnost.

"Istakavši važnost aktuelnog trenutka za Crnu Goru, kao i zadovoljstvo zbog postignutog političkog dogovora o kandidatima za sudije Ustavnog suda, Đurović je izrazila očekivanje da će 27. februara doći do njihovog izbora. Ona je informisala sagovornika o ličnim naporima učinjenim da do izbora sudija dođe i ranije i da se, nakon intenzivne komunikacije sa svim klubovima, 27. februar iskristalisao kao datum kada će dovoljan broj poslanika biti prisutan da bi se sporovelo glasanje i dostigla dvotrećinska većina za izbor sudija Ustavnog suda", navodi se u saopštenju.

Đurović je, ukazavši na značaj Berlinskog procesa, koji ima "nezamjenljivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa EU na putu integracije", informisala sagovornika o preduzetim aktivnostima "nakon saznanja da Vlada nije započela proceduru potvrđivanja tri sporazuma" potpisana 3. novembra 2022. u Berlinu. Iskazala je očekivanje da će izvršena urgencija rezultirati skorim slanjem pomenutih sporazuma Skupštini i njihovim potvrđivanjem na sjednici plenuma.

Saracin je, kako je saopšteno, izrazio očekivanje Njemačke i Evropske unije da će 27. februara biti izabrano svih četvoro sudija Ustavnog suda, te istakao da je to jedini način da se ta važna institucija konačno odblokira i profunkcioniše na pravi način.

On je iskazao interesovanje i za predsjedničke izbore raspisane za 19. mart, te potencirao važnost toga da se obezbijedi njihova regularnost.

"Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, on je kazao da svi politički akteri treba da pokažu apsolutnu posvećenost rješavanju gorućih pitanja, među kojima je, svakako, najvažnije pitanje Ustavnog suda, te da partijske i partikularne interese ostave po strani i da se fokusiraju na ono što je najvažnije, a to je pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji. Sagovornici su se saglasili da je neophodno izabrati svih četvoro sudija Ustavnog suda jer je to jedini način da se obezbijedi potpuna funkcionalnost ove važne institucije", zaključuje se u saopštenju.

Pored Saracina, sastanku su prisustvovali ambasador Njemačke Peter Felten i ataše Tomislav Kajić.

Bonus video: