Đeka: Palestina je pokazala da sa Crnom Gorom dijeli ista uvjerenja i vrijednosti

"Evropski put Crne Gore nema alternativu, u prilog čemu govori i činjenica da preko 80% stanovništva podržava evropske integracije Crne Gore", istakao je Đeka

3840 pregleda 1 komentar(a)
Alhantuli i Đeka, Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Alhantuli i Đeka, Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Priznajući obnovu nezavisnosti Crne Gore među prvima državama, Palestina je pokazala da sa Crnom Gorom dijeli ista uvjerenja i vrijednosti, rekao je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka u razgovoru sa ambasadorom Palestine Rabijem Alhantulijem.

To je saopšteno iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

"Evropski put Crne Gore nema alternativu, u prilog čemu govori i činjenica da preko 80% stanovništva podržava evropske integracije Crne Gore", istakao je Đeka.

U saopštenju se dodaje da je Đeka Alhantulija upoznao sa stanjem ljudskih prava u Crnoj Gori, kao i položajem manjinskih naroda koji su puna podrška integracionim procesima svoje države.

"Crna Gora je ispunila značajan broj obaveza iz evropske agende i uvjeren sam da će prije ili kasnije, ali svakako ona biti prva naredna članica Evropske unije sa Zapadnog Balkana", rekao je Đeka.

On je dodao da u u Crnoj Gori svi narodi žive zajedno i cijene značaj multikulturalnog i multikonfesionalnog društva.

"Uspješan suživot pokazatelj je demokratske zrelosti države", rekao je Đeka.

Iz Ministarstva su rekli da je "Alhantuli upoznao Đeku sa realnom situacijom u Palestini, višedecenijskom vojnom okupacijom koja i dalje traje".

"On je govorio o palestinskom društvu koje je imalo sličan karakter i dijelilo iste vrijednosti nezavisno od religije, nacionalnosti ili bilo koje druge posebnosti, prije i poslije formiranja Izraela na svom prostoru", piše u saopštenju.

Navodi se i da je ambasado upoznao Đeku sa činjenicom da je Generalna skupština UN usvojila niz rezolucija koje se odnose na Palestinu, kao i da Savjet za bezbjednost i Savjet za ljudska prava UN i dalje usvajaju rezolucije koje se odnose na Palestinu u cilju garantovanja osnovnih ljudskih prava, te kršenja istih, i da je potrebno sprovođenje ovih rezolucija od strane međunarodne zajednice.

"Međutim, fundamentalni principi međunarodnog prava se i nedovoljno poštuju, što za posljedicu ima nevine civilne žrtve i nastavak sukoba. Relevantni izvještaji UN o Palestini konstatovali su isto, da je u Palestini počinjen ratni zločin", kazao je Alhantuli.

On je iskazao punu spremnost, budući prvi rezidentni ambasador Palestine u Crnoj Gori, da tokom svog diplomatskog mandata nastavi da jača saradnju država Crne Gore i Palestine.

Đeka je iskazao nadu da će se u dogledno vrijeme iznaći pravedno i trajno rješenje po pitanju izraelsko-palestinskog krize, koji će vratiti dugo očekivani mir i stabilnost na Bliskom istoku.

Bonus video: