ASH: Nečovječno, bahato ponašanje policajaca podsjeća na ono što se radilo pripadnicima albanske nacionalnosti 90-ih

"Ovo je još jedan u nizu incidenata koji se događaju na graničnim prelazima, a u kojima uniformisani pripadnici policijskih snaga primjenjuju nepotrebnu i nezakonitu fizičku silu, maltretirajući građane Republike Albanije koji dolaze u Crnu Goru"

10996 pregleda 13 komentar(a)
ASH, Foto: Albanska Alternativa
ASH, Foto: Albanska Alternativa

Albanska alternativa (ASH) najoštrije osuđuje incident koji se dogodio na graničnom prelazu Sukobin, a koji je snimljen i proširio se društvenim mrežama, prilikom kojeg je uniformisani službenik Uprave policije Granične policije Crne Gore fizički napao, a zatim i na silu izvukao iz vozila albanskog državljanina prof. dr Petraka Miloa, univerzitetskog profesora i bivšeg savjetnika za javne finansije i monetarnu politiku premijera Albanije, saopšteno je danas iz ASH.

Uprava policije utvrđuje šta se dogodilo na graničnom prelazu Sukobin - Murićani nakon što su albanski mediji objavili da su službenici Granične policije Crne Gore grubo maltretirali albanskog državljanina.

"Ovo je još jedan u nizu incidenata koji se događaju na graničnim prelazima, a u kojima uniformisani pripadnici policijskih snaga primjenjuju nepotrebnu i nezakonitu fizičku silu, maltretirajući građane Republike Albanije koji dolaze u Crnu Goru. Ovakvo nečovječno, bahato ponašanje policijskih službenika neminovno nas podsjeća na sve ono što su pripadnici policijskih, ali i parapolicijskih struktura radili po Crnoj Gori nad pripadnicima albanske nacionalnosti tokom 90-ih godina. Očekujući da rukovodstvo Uprave policije i ministar unutrašnjih poslova hitno identifikuju i javno objave imena nasilnika koji se u uniformama kriju iza značaka na kojima se nalazi grb države Crne Gore, podsjećamo na sve dosadašnje apele Albanske alternative da na graničnim prelazima, kao pripadnici Granične policije, moraju raditi i Albanci iz Crne Gore", ističe se u saopštenju ASH.

Iz te političke partije su dodali da se "ovaj užasni, za Crnu Goru poražavajući incident, dogodio nekoliko dana uoči planirane zajedničke sjednice dvije Vlade i uoči lokalnih izbora u opštini Tuzi, na kojoj je izvjesna pobjeda koalicije Albanski forum".

"Postavljamo pitanje da li da ovo shvatimo kao izvjesnu poruku ukoliko rukovodioci ovih institucija najoštrije ne kazne počinioce i ne povuku jedan jedini častan potez - podnesu ostavke zbog ovog nedjela njihovih službenika?", zaključuje se u saopštenju ASH.

Bonus video: