Glavni odbor PES predlaže Milatovića za predsjedničkog kandidata?

Sjednica večeras, prije toga DIK odlučuje mogu li se koristiti potpisi dati Spajiću

30584 pregleda 105 komentar(a)
Spajić i Milatović, Foto: Luka Zekovic
Spajić i Milatović, Foto: Luka Zekovic

Pokret Evropa sad (PES) trebalo bi večeras, na sjednici Glavnog odbora (GO) partije u Podgorici, da odluči kako će nastupiti na predstojećim predsjedničkim izborima - nezvanično saznaju “Vijesti”.

Državna izborna komisija (DIK) prije toga će, na sjednici zakazanoj u 12 časova, razmotrati zahtjev PES-a za davanje mišljenja o tome da li nakon što je njihovom lideru Milojku Spajiću odbijena predsjednička kandidatura, mogu da predlože drugog kandidata, te da li u tom slučaju mogu iskoristiti potpise podrške date Spajiću.

PES od DIK-a traži i mišljenje o tome da li Spajić može “da povuče kandidaturu” i “kako bi takva eventualna odluka uticala na pravo PES-a da ponovo predloži kandidata”.

Navodeći da su rokovi za predaju kandidatura kratki, iz PES-a su poručili da od DIK-a očekuju promptno djelovanje i što hitnije davanje mišljenja, budući da se, kako su saopštili, radi o pitanjima od javnog interesa.

Nakon što je DIK u subotu veče odbio da potvrdi Spajićevu kandidaturu “zbog kontradiktornosti podnesenih isprava”, zamjenik predsjednika PES-a Jakov Milatović ima najveće šanse da bude predložen za kandidata za šefa države.

Danilovgradski odbor PES-a jednoglasno je u nedjelju odlučio da podnese inicijativu Predsjedništvu i Glavnom odboru pokreta da Milatović bude kandidat na izborima zakazanim za 19. mart.

U iščekivanju formalizacije odluke o nastupu na izborima, PES je otpočeo s prikupljanjem novih potpisa podrške, a u akciju se uključila i organizacija Alternativa Crna Gora.

Kako su “Vijesti” juče objavile, iz DIK-a su nezvanično objasnili da PES ne može koristiti potpise koji su dati Spajiću, jer to što njegova kandidatura nije potvrđena, nije, kako je pojasnio izvor, od značaja, budući da zakon propisuje da se potpis može dati jednom za jedne izbore.

U dijelu javnosti otvoreno je pitanje da li Milatović može biti kandidat s obzirom na to da je Zakonom o izboru predsjednika propisano da partija ili grupa građana može predložiti samo jednog kandidata. Imajući u vidu da je PES kao partija kandidovao Spajića, opcija je da Milatovića predloži grupa građana.

Partije i grupe građana kandidature mogu podnositi do 26. februara.

Bonus video: