Martinović: Nećemo odustati od povećanja naknada za one koji grade objekte veće od 200 kvadrata

Kolašinska Opština očekuje saglasnost Vlade za veće komunalije za investitore

10552 pregleda 21 komentar(a)
Vladimir Martinović, Foto: Opština Kolašin
Vladimir Martinović, Foto: Opština Kolašin

Iz kolašinske lokalne uprave očekuju da će Vlada u što kraćem roku dati saglasnost na predlog izmjena i dopuna Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Kako je za “Vijesti” kazao predsjednik Opštine Vladimir Martinović, iz izvršne vlasti neće odustati od povećanja naknada za one koji grade objekte veće od 200 kvadrata.

Predlogom tog propisa uvedena je novina u obračunavanju naknade za objekte iznad 200 kvadrata tako što se naknada za prvu zonu uvećava sa 30 na 150 eura, na 100 za drugu, treću 70 i četvrtu 30 eura po kvadratu.

”Lokalna uprava očekuje odgovoran i partnerski odnos Vlade prema ovom pitanju i davanje saglasnosti u što kraćem roku, s obzirom na to da investicioni bum zahtijeva višemilonska ulaganja u infrastrukturu, koju lokalna uprava ne može finansirati iz sadašnjih prihoda. Zbog toga nam ne pada na pamet da odustajemo od povećanja ovih naknada koje su u interesu i građana i grada. Dakle, predlog odluke je upućen Vladi na saglasnost i očekujemo podršku. Tim prije što su građani koji grade do 200 metara kvadratnih ostali maksimalno zaštićeni i njima ostaje nepromijenjen iznos od 30 eura po kvadratu”, kaže Martinović.

On obećava da će “sredstva, koja će se sliti u kapitalni budžet povećanjem naknada, svakako biti utrošena u kapitalne projekte u skladu sa zakonskim propisima”. Taj novac, tvrdi predsjednik Opštine, ne može biti dio budžeta koji se odnosi na tekuću potrošnju.

”Sve primjedbe koje su iznesene u toku javne rasprave odnosile su se na zoniranje područja, visoke iznose naknade, kao i ocjene učesnika da će se usvajanjem Odluke narušiti poslovno-investicioni ambijent. U toku javne rasprave na Nacrt odluke, Sekretarijatu za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj pristiglo je 11 predloga, primjedbi, sugestija, zahtjeva… U želji da svima izađemo u susret, prihvaćene su primjedbe o zoniranju i popust od 15 odsto na jednokratne uplate”, rekao je Martinović.

On podsjeća da je naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta jedan od glavnih izvora prihoda lokalne uprave.

Novac koji Opština prikupi naplatom te takse od investitora, koji grade nove ili rekonstruišu postojeće objekte, namjenski bi trebalo da bude opredijeljen za unapređenje ili izgradnju nove javne i komunalne infrastrukture.

Ranije je iz Martinovićevog kabineta saopšteno da povećanje cijene komunalija ima za cilj da “zaštiti interes lokalne uprave u Kolašinu i da se povećaju prihodi Opštine po tom osnovu, a time zaštite i interesi građana”.

Na ovaj način, tvrde, postiže se i efekat zaštite prostora od pretjeranog privođenja namjeni postojećih planova izgradnjom objekata, “u kojima investitori prodaju stambene jedinice po cijenama koje se kreću i iznad 2.000 eura po kvadratu, a što je i omogućeno zbog naknade koja je do sada iznosila za prvu zonu simboličnih 30 eura po kvadratu”.

Bonus video: