PES Podgorica: Ministarstvo da objasni zašto je odobrena devastacija prostora oko OŠ "Savo Pejanović"

"Briga o javnom dobru mora biti prioritet, naročito kada se radi o kvalitetnom obrazovanju i zdravlju našeg potomstva"

6362 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Pokret Evropa sad
Foto: Pokret Evropa sad

Planirana nesavjesna devastacija prostora oko Osnovne škole "Savo Pejanović" dokaz je kako su se sistematski zapostavljali i uništavali kvalitetni gradski objekti i cjeline po kojima je Podgorica bila i jeste prepoznatljiva, a uz koje se formirao naš urbani identitet, bez kojeg grad gubi svoju istoriju, poručio je Opštinski odbor Pokreta Evropa sad (PES) Podgorica.

"Neko treba svima da objasni, a nadležna institucija jeste Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - zašto je to odobreno, s obzirom na date nelogičnosti koje nas opravdano navode na sumnju da su u pitanju bile koruptivne radnje", dodaje PES Podgorica u saopštenju dostavljem medijima.

Ranije danas ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović rekla je donijeto rješenje o zabrani gradnje koji se odnosi na taj objekat i istovremeno je poništena saglasnost na idejno rješenje.

Iz PES Podgorica kažu i da smo svjedoci ovih dana čemu vodi politika prethodne višedecenijske vladavine u Podgorici.

"Uz redovno povlađivanje isključivo investitorima, а bez ikakvog obzira prema javnom interesu kroz predviđene gradnje, rušenja, nadogradnje ili neke druge načine devastacije javnog prostora i kulturnog nasljeđa. Naime, objekti poslovno-stambenog karaktera planirani na dvije urbanističke parcele (UP), sjeverno od školskog dvorišta - UP 2 i UP 3, u okviru DUP-a 'Drač - Vatrogasni dom' zona 'A', su tehnički neizvodljivi u osnovnim normativima - prema širini i dužini te svojine, (13 x 64m) za UP2 odnosno (13 x 20m) za UP3, jer je nemoguće u okviru istih riješiti radijus unutrašnjih saobraćajnica i garaža", piše u saopštenju.

Ovim primjerom, kako navode, javno dobro stavljeno po strani na uštrb privatnih interesa koji su zaista maksimizirani, što se sagledava iz parametra predviđenih za obje UP od ukupno 1167 metara kvadratnih.

"Po njima, na privatnoj svojini investitora nema bilo kakvih predviđenih javnih površina - čak ni trotoara, indeks zauzetosti predviđenom gradnjom je 1.0 (100%), a indeks izgrađenosti je 4.75 (bezmalo pet nadzemnih etaža - sa ukupno predviđenih 5525 m2, sa 38 stanova i skoro 850m2 poslovnih prostora i minimum 66 parking mjesta koja se ne mogu uklopiti podzemnim etažama). Ovakva gradnja ugrozila bi okolnu infrastrukturu, objekte Gradskog pozorišta i Osnovne škole 'Savo Pejanović' i negativno uticala na kvalitet odvijanja nastavnog procesa", navode u saopštenju.

Dodaju da je jedino rješenje da se UP2 i UP3 izoluje u nukleusu pomenutog DUP-a ili da se cio DUP stavi van snage do sagledavanja i uvažavanja osnovnih premisa struke.

"Pozdravljamo javni poziv strukovnog udruženja arhitekata KANA, koje je apelovalo da nadležni organi preispitaju plansku i projektnu dokumentaciju i pozivamo iste da napokon počnu da rade u javnom interesu i da sa maksimalnom transparentnošću i inkluzivnošću pristupaju procesima izrade i usvajanja planske dokumentacije. Briga o javnom dobru mora biti prioritet, naročito kada se radi o kvalitetnom obrazovanju i zdravlju našeg potomstva", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: