DIK: PES može da predloži drugog predsjedničkog kandidata, mogu ga podržati i oni koji su dali potpise Spajiću

PES je u zahtjevu dostavljenom DIK-u tražio i mišljenje o tome da li njihov lider Milojko Spajić može da povuče svoju kandidaturu i kako bi takva eventualna odluka uticala na pravo PES da ponovo predloži kandidata za predsjednika

37515 pregleda 60 komentar(a)
DIK, Foto: Boris Pejović
DIK, Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija (DIK) donijela je mišljenje da Pokret Evropa sad (PES) može da predloži drugog predsjedničkog kandidata, nakon što kandidatura nije potvrđena njihovom lideru Milojku Spajiću.

PES je u zahtjevu dostavljenom DIK-u tražio i mišljenje o tome da li Spajić može da povuče svoju kandidaturu i kako bi takva eventualna odluka uticala na pravo PES da ponovo predloži kandidata za predsjednika.

Član DIK-a Aleksandar Jovićević kazao je da Spajić ne može povući kandidaturu već izjavu kojom je pristao da bude kandidat, te da građanima treba omogućiti da daju podršku drugom kandidatu.

Predsjednik DIK Nikola Mugoša je kazao da PES ima pravo da prijavi drugog kandidata, te da isti birači mogu podržati novog kandidata.

Mugoša je kazao da, imajući u vidu da je Pokret Evropa sad već predložio kandidata kojemu nije utvrđena kandidatura, istekom rokova koji su vezani za žalbu pred Ustavnim sudom, njegov kandidatski status konačno nije utvrđen i u tom smislu PES može da predloži novog kandidata.

On je pojasnio da Spajiću nije utvrđena kandidatura za predsjednika Crne Gore, te u formalno-pravnom smislu, on ne može povući kandidaturu, ali može povući pisanu izjavu da prihvata tu kandidaturu, što bi omogućilo PES-u da predloži novog kandidata.

"U odnosu na mišljenje da li birači koji su dali potpis podrške kandidatu kojemu nije utvrđena kandidatura mogu podržati nove kandidate, oni to mogu, nakon pravosnažnosti rješenja o nepotvrđivanju kandidature za Milojka Spajića", rekao je Mugoša.

On je pojasnio da građani mogu podržati drugog kandidata, ali da cjelokupna dokumentacija koja je data za ovog kandidata, imajući u vidu da se ona nalazi na obrascima koji su potpisima podrške dali birači, a da se na tim obrascima nalazi ime i prezime Milojka Spajića kao i njegovi drugi podaci, ti formulari ne mogu biti korišćeni u novom postupku:

"Ali, ti birači mogu podržati eventualnog novog kandidata Pokreta Evropa sad", rekao je Mugoša.

Izbori za predsjednika Crne Gore zakazani su za 19. mart.

Bonus video: