Odbornici SO Tivat u četvrtak biraju novog/starog gradonačelnika, Komnenović: Nemamo više vremena za čekanje

"Građani su se od svega toga umorili i vrijeme je da rekordni budžet u istorji Tivta koji sada imamo od preko 24 miliona eura, materijalizujemo kroz lokalnu infrastrukžturu i tome se moramo predano posvetiti"

5399 pregleda 4 komentar(a)
Komnenović, Foto: Opstinativat.me
Komnenović, Foto: Opstinativat.me

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (Narod Pobjeđuje) koji je u ponedjeljak podnio ostavku na tu funkciju, u četvrtak bi trebalo da na redovmoj sjednici lokalnog parlamenta, ponovno bude izabran za gradonačelnika u narednom četvorogodišnjem mandatu.

Komnenovića je za predsjendika Opštine svojih potpisima predložilo svih 17 odbornika vladajućeg saveza koji čine Narod Pobjeđuje, Demokrate, Pokret Evropa sad, DSS, DF, Krtoljska lista, Tivatska Akcija i Bokeški Forum.

Oni imaju natpolovičnu većinu u 32-članom tivatskom parlamentu u kojem opoziciju čini 15 odbornika koalicije DPS-SD-SDP-LP i HGI.

Komnenović je "Vijestima" kazao da je njegova ostavka i reizbor plod iscrpnih pregovora i dogovotra unutar vladajuće većine i da se time privodi krraju konstituisanje nove lokalne vlasti proistekle iz rezultata vanrednih lokalnih izbora 23. oktobra.

"Nakon tih izbora napravili smo koalicioni aranžman po kojem je Miljan Marković (DF) 2. decembra izabran za predsjednika SO Tivat, a sada slijedi moj reizbor, te već na narednoj sjednici SO 3. marta, izbor Jovana Briniča (Krtoljska Lista) i Andrije Petkovića (Bokeški Forum) za potpredsjednike Opštine, odnosno davanje saglasnosti na imenovane dosadašnjeg potpredsjednika Opštine Gorana Božovića za novog direktora Centra za kulturu Tivat. Vrijeme je da se taj dogovor unutar vladajuće većine konačno do kraja materijalizuje jer je puno vremena već prošlo zbog opravdanih i neopravdanih okolnosti, te je zaista vrijeme da nova lokalna vlast počne da radi u punom kapacitetu", kazao je Komnenović dodajući da je on lično smatrao da je "najprirodniji i najpošteniji način da dođe i do reizbora predsjednika Opštine jer ne želim da u političkom smislu, ja lično "vladam" glasom SDP-a".

On je naime, na mjesto gradonačelnika izabran 16. oktobra 2020. glasovima odbornika tadašnje manjinske lokalne vlasti triju građanskih listi kojima je natpolovičnu većinu za konstituisanje nove gradske uprave i izbor gradonačenika, tada dao jedna odbornik SDP-a.

Ova partije je ubrzo potom, promijenila stranu i vratila se u raniji dugogodišnji savez sa DPS-om, te je na taj način izazvala vanredne lokalne izbore 23. oktobra, a koje su DPS, SDP i njihovi kolalicioni patneri SD i LP opet izgubili.

"Dogovoreni slijed poteza u imenovanju predsjednika i potpredsjednika Opštine, odnosno davanju saglasnosti na izbor direktora Centra za kulturu, garantovan je pored ostaloga i mojim i potpisom predsjednika SO Miljana Markovića jer u suprotom, da se to ne realizuje, smatralo bi se da koalicija nije formirana i da ćemo se stoga i mi između ostaloga, povući i sa naših pozicija", istakao je Komnenović dodajući da su od ličnih pozicija prioritetnije obaveze koje aktuelna tivatska vlast ima prema građanima i realizaciji obećanja koja su građanima data.

"Dosta vremene je prošlo, treba da radimo i treba ono što smo obećali građanima da ispunimo. Više apsolutno nemamo vremena za čekanje. Dvije godine su prošle u raznim vanrednim okolnostima, ekonomskom kriznom menadžmentu i političkoj krizi izazvanoj od SDP-a koja je rezultirala uvođenjem Odbora povjerenika i vanrednim izborima. Građani su se od svega toga umorili i vrijeme je da rekordni budžet u istorji Tivta koji sada imamo od preko 24 miliona eura, materijalizujemo kroz lokalnu infrastrukžturu i tome se moramo predano posvetiti", istakao je Komnenović.

Dodao je da gradskoj upravi ne ide na ruku i konstantna politička kriza na državnom nivou, ali da "više nema vremena za čekanje ni opravdanja da se ne realizuju projekti koje već imamo pripremljene".

Bonus video: