Bakić: Zbog crnogorskih izbora, režim u Srbiji radi i za praznik

Na osnovu dvije potvrde, izdate 14. i 15. februara, u vrijeme praznovanja Dana državnosti Srbije, DIK je zaključio da je kandidat Milojko Spajić dan prije predaje kandidature odjavio prebivalište u Republici Srbiji, kao i da je još državljanin druge države

55327 pregleda 59 komentar(a)
Vođe guraju nacionalno pitanje kao glavno: Bakić, Foto: Medija centar
Vođe guraju nacionalno pitanje kao glavno: Bakić, Foto: Medija centar

Interes srpskih vlasti je opstanak samo dvije opcije. Prva je ona koja Crnom Gorom vlada decenijama u ličnom interesu i odlično sarađuje sa srbijanskim učenikom i parnjakom, i druga, koja predstavlja interese režima Srbije u Crnoj Gori preko monopolisanja srpskog nacionalnog identiteta. Tako se u oba slučaja štite interesi režima u Srbiji, kaže za Vijesti sociolog Jovo Bakić.

Obojica autoritarnih vođa, naglašava Bakić, kao i “nacionalne” stranke u Crnoj Gori, imaju intreres da glavno političko pitanje u samoj Crnoj Gori, kao i u međusobnim odnosima sa Srbijom, bude nacionalno, kako bi se pod njegovom krinkom ostvarivao interes malobrojnih najbogatijih ljudi u obje zemlje.

”Na taj način politika, umjesto da služi strateškom usmjeravanju države i ispunjavanju potreba širokih društvenih slojeva, biva svedena na nacionalno pitanje koje pokriva basnoslovne pljačke. Nažalost, ova manipulacija nacionalnim pitanjem, u korist transnacionalne i nacionalnih oligarhija i na štetu građana, već decenijama uspijeva na prostoru bivše Jugoslavije”, objašnjava Jovo Bakić.

Analizirajući koliko je u ovoj fazi uočljivo prisustvo i uticaj Srbije preko državnih struktura na predizborne aktivnosti u Crnoj Gori, on ističe da “lični režim nepomenika, u otetoj Republici Srbiji, koji danas dela u njeno ime, trudi se da diskretno radi u korist njegovih partnera, što se više vidi preko posrednih pokazatelja, kakvi su, primjerice, datumi izdavanja nekih potvrda”.

Bakić ukazuje na navode DIK-a po kojima je Republička izborna komisija Republike Srbije radila i 14. i 15. februara, kada su u Srbiji bili neradni dani zbog praznovanja Dana državnosti. Naime, potvrda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije - Policijska stanica Zvezdara, broj 204-1- 1892/2023, izdata je 14. februara 2023. godine, a potvrda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije - Policijska uprava za Grad Beograd - Uprava za upravne poslove - Odjeljenje za državljanstvo i druge upravne poslove, broj: 205.4-441/2023, dostavljena je, kako navodi Pokret Evropa Sad, 15. februara 2023. godine.

Na osnovu ove dvije potvrde DIK je zaključio da je kandidat Milojko Spajić dan prije predaje kandidature odjavio prebivalište u Republici Srbiji, kao i da je “još uvijek državljanin druge države, decidno Republike Srbije”.

”Kada sam pomenuo posredne pokazatelje i potvrde, mislio sam prevashodno na potvrdu da Andrija Mandić nema, a Milojko Spajić ima državljanstvo Republike Srbije. Naime, svako ko je upoznat s delanjem državnog aparata zna da nema šanse da neki državni organ izdaje bilo kakav dokument u dane kad se slavi Dan državnosti, koji je neradan dan u Republici Srbiji. Upravo je tog dana MUP Republike Srbije izdao potvrdu da je Milojko Spajić njen građanin. Time je jasno stavljeno do znanja da nikako ne podržava ovog kandidata”, zaključuje Bakić.

Bonus video: