Spajić: Žalbu neću predati Ustavnom sudu, već građanima

"U DIK-u su zgazili sve zakonske i logičke postulate, a svečano su proglasili interesni-multilateralni brak ljubavi između DPS, DF, SNP i BS-a. Neka im je sa srećom. Ali zaključujemo da je osporeno jedno od osnovnih i Ustavom zagarantovanih građanskih prava - da birate i budete birani"

21498 pregleda 120 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Lider Pokreta Evropa sad kazao je da je napisao žalbu na rješenje Državne izborne komisije (DIK) za čije podnošenje rok ističe danas.

"U DIK-u su zgazili sve zakonske i logičke postulate, a svečano su proglasili interesni-multilateralni brak ljubavi između DPS, DF, SNP i BS-a. Neka im je sa srećom. Ali zaključujemo da je osporeno jedno od osnovnih i Ustavom zagarantovanih građanskih prava - da birate i budete birani. To pravo, iako temelj demokratskog bića savremenog društva, u Crnoj Gori je postalo pitanje, kako oni kažu 'političke volje DIK-a'", naveo je Spajić u video obraćanju.

dodaje da je DIK svojim djelovanjem "potpuno obesmislio postojanje i samog Ustavnog suda".

"Koji kao što je poznato, već je dugo nefunkcionalan. Nepostojanje Ustavnog suda već je zloupotrebljeno: odlaganjem lokalnih izbora, odlaganjem parlamentarnih izbora nakon pada vlade, neproglašavanjem rezultata u Podgorici i prekrajanjem izbornih jedinica u sred izbornog procesa. Sigurno bi partije našle način da i moju žalbu zloupotrijebe i u ovom izbornom procesu. S toga, predati žalbu takvom, nepostojećem Ustavnom sudu, poslije opšteg sunovrata pravnog sistema u ponašanju DIK-a, bio bi apsurdan potez, uzaludan čin. Zato dragi građani, ovu žalbu ja predajem vama, jer izgleda da danas u ovoj zemlji nema kome drugom da se žalba preda, nema kome da se žali, a ni požali. Vi ćete imati priliku da na sljedećim i svim narednim izborima svojim glasom odredite sudbinu zemlje, između ostalog, da utičete i na to da se nikad ne ponovi situacija u kojoj neki organ može selektivno da suspenduje Ustav, gazeći vaše građansko pravo".

Spajić navodi da su građani "prepoznali nepravdu" i da je njihov odziv na poziv "da krenemo ispočetka, snažniji nego ikad".

"Broj ljudi koji daju potpise kandidatu Evropa sad. Pokreta je ogroman i vaša energija oduševljava. Hvala vam na podršci, ali jasno vam je da ovu borbu da dovedemo do kraja, da pobijedimo sve strukture koje su decenijama, na vašu štetu, učestvovale u maskenbalu režima i opozicije. Ovo nije kraj. Ovo je tek početak borbe za oporavak i preporod Crne Gore. Nismo odustali, nisu nas zaustavili", naveo je Spajić.

Bonus video: