Milatović će biti kandidat PES-a za predsjednika Crne Gore

Izbori za predsjednika Crne Gore zakazani su za 19. mart

48594 pregleda 298 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.02.2023. 13:40h

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović biće kandidat te partije za predsjednika Crne Gore, potvrđeno je "Vijestima" iz više partijskih izvora.

Odluka je donesena sinoć oko jedan sat nakon ponoći.

Iako je prethodno planirano da ne bude izjašnjavanja o tome na sinoćnjoj sjednici na samom kraju je izglasana podrška Milatoviću za kandidaturu.

Iz PES-a su se oglasili i zvaničnim saopštenjem u kome se navodi da je "Glavni odbor jednoglasno je podržao kandidaturu Jakova Milatovića za novog predsjednika Crne Gore".

"Odluka je donijeta nakon što je Predsjedništvo Pokreta uputilo predlog članovima Glavnog odbora koji su na vanrednoj sjednici ocijenili da je ovo najbolja i najispravnija odluka, posebno imajući u vidu da je čovjek njegovih profesionalnih i ličnih osobina neko ko će na dostojanstven način upravljati Crnom Gorom u narednih pet godina. Podsjećamo, na lokalnin izborima održanim u oktobru Milatović je predvodio snage koje su nakon više decenija pobijedile DPS u glavnom gradu", piše u saopštenju PES-a.

"U politiku sam ušao na poziv građana, i osjećao sam odgovornost da poslušam njihov glas koji je akumuliran i kroz organe partije. Siguran sam da ćemo okupiti snagu koja se pokazala kao nesalomiva, uprkos nepravdi koja je pokazala svu slabost sistema i običnog građanina kakav je i Milojko Spajić", izjavio je Milatović.

Iz PES-a su dostavili i biografiju Milatovića.

Milatović je rođen 1986. godine u Podgorici, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju sa diplomom Luča.

Osnovne studije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosječnom ocjenom 10 i bio je student generacije. Dobitnik je brojnih domaćih priznanja i inostranih stipendija.

Kao stipendista američke vlade boravio je na Univerzitetu savezne države Ilinois, kao stipendista austrijske vlade na Univerzitetu u Beču, a kao stipendista Evropske komisije na Univerzitetu u Rimu.

Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford kao stipendista britanske vlade.

Radio je u NLB banci, Dojče banci, a onda u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Druga iskustva i usavršavanja sticao je u okviru njemačke Fondacije Konrad Adenauer, Londonske škole ekonomije, Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford, i drugih.

Autor je više stručnih radova i koautor je dvije knjige.

Pokrivao je poziciju ministra ekonomskog razvoja u Vladi Crne Gore od decembra 2020. do aprila 2022. godine.

Oženjen je i otac troje djece.

Kandidature do 26. februara

Izbori za predsjednika Crne Gore zakazani su za 19. mart.

Državna izborna komisija (DIK) je do sada potvrdila samo kandidaturu jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića.

Ujedinjena Crna Gora predala je prije tri dana DIK-u predlog za predsjedničku kandidaturu svog čelnika Gorana Danilovića.

DIK juče nije potvrdio predsjedničku kandidaturu Danilovića, nakon sto je provjerom utvrđeno da nema dovoljno mjerodavnih potpisa da kandidatura bude validna.

Danilović je tim povodom rekao da odgovorno tvrdi da DIK laže.

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore jednoglasno je preksinoć predložilo da Glavni odbor (GO) utvrdi da predsjednik te stranke Aleksa Bečić bude kandidat za predsjednika države.

Kandidatura poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović Stanković predata je juče.

DIK ranije nije utvrdio kandidaturu lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića.

Učešće na izborima najavio je i predsjednik Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić.

Kandidature se mogu podnositi do 26. februara.

Bonus video: