Komnenović na čelu Opštine Tivat: Izabran na novi četvorogodišnji mandat

Za Komnenovića kao novog/starog gradonačelnika Tivta javno je prozivkom, glasalo 17 odbornika vladajuće koalicije NP-DCG-DSS-PES-DSS-KL-TA-BF

10900 pregleda 21 komentar(a)
Komnenović, Foto: Siniša Luković
Komnenović, Foto: Siniša Luković

Dosadašnji predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (Narod Pobjeđuje) izabran je za novi četvorogodišnji mandat na toj funkciji.

Za Komnenovića kao novog/starog gradonačelnika Tivta javno je danas na sjednici lokalnog parlamenta, prozivkom glasalo 17 odbornika vladajuće koalicije NP-DCG-DSS-PES-DSS-KL-TA-BF.

Četrnaest prisutnih odbornika iz opozicionih partija DPS, SD, SDP, LP i HGI nisu se izjašnjavali, iako su prethodno u raspravi, kritikovali Komnenovića i saopštili da su protiv njegovog izbora.

Aludirajući na činjenicu da je u ponedjeljak podnio ostavku na mjesto gradonačelnika sa čime su po automatizmu, prestakli i mandati dosadašnje dvojice potpredsjednika Opštine Vladimira Arsića (NP) Gorana Božovića (GB) iako je tada i Arsić sam podnio ostavku, opozicija je Komnenovića prozvala za smišljeni politički igrokaz kojem je cilj da se na ovoj i narednoj sjednici završi postavljenje većeg dijela čelnika gradske uprave izabrane na vanrednim izborima 23. oktobra, u za njih dogovorene fotelje.

Ukazali su na navodnu neslogu i međusobne ucjene unutar vladajućeg saveza naglašavajući da je TA bila ta koja je najviša uslovljavala ovakav rasplet insistirajući da parlament odmah nakon davanja Komnenoviću novog gradonačelničkog mandata i postavljanja Jovana Brinića (KL) Andrija Petkovića (BF) za nove potpredsjednike Oštine, da saglasnot na imenovanje Gorana Božovića za novog direktora Centra za kulturu Tivat.

"Mnogo o vama i vašim unutrašnjim odnosima govori način na koji sve ovo izvodite. Četiri mjeseca se potrošilo od izbora a da konstituisanje nove vlasti još nije završeno jer ste se posvetili tome ko će sjesti u koju fotelju, a ne onome što treba građanima i što oni očekuju od gradske uprave", kazala je Dubravka Nikčević (DPS) koja je naglasila da ta partija neće glasati za Komnenovića i zbog toga što je prije dvije godine kada je prvi put izabran za gradonačenika, odmah podijelio preko 40 otkaza radnicima u Opštini "po sistemu političkog revanšizma".

Ona i ostali opozicionari Komnenovića smatraju odgovornim za slabu realizaciju kapitalnih ulaganja iz gradskog budžeta, loša kadrovska rješenja na rukovodećim pozicijama u opštinskim organima i "loš opšti politički ambijent u Tivtu nakon izbora 2020. i za narasle podjele među građanima".

Posebno oštar bio je Zdravko Mitrović (SD) koji je Komnenovića optužio da je ovaj navodno, pobjedu svoje liste na vanrednim izborima "slavio uz pjesmu od Topole pa do Ravne gore", a arhitektu konzervatora Srđana Marlovića kojeg je Opština angažovala za projekat rekonstrukcije i obnove kule srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković, zbog njegovog nastupa na pres konferenciji sa Komnenovićem, u vezi uklanjanja male scene CZK iz atrijuma tog ljetnjikovca, Mitrović je nazvao "fukarom, pa neka me tuži".

Gradonačelniku je zamjerio što ovaj nije reagovao na Markovićev istup u koje je arhitekta po Mitroviću, "sve građane Crne Gore nazvao maloumnima".

Vatroslav Belan (LP) Komnenovića je prozvao da je odgovoran i za "haos koji se sada dešava na trajektnom prelazu Kamenari-Lepetane koji ekonomski mnogo šteti Boki", istakavši da je ovaj iznevjerio predizborno obećanje da će trajektima upravljati opštine Herceg Novi i Tivat, a ne Morsko dobro koje to sada radi.

Ilija Janović (HGI) je Komnenovića i njegove partnere u vlasti optužio za zloupotrebe u produženom trajanju i ponavljanje matrice po kojoj je radila bivša vlast, poručujući im da "imate vrlo krhku političku stabilnost zasnovanu na međusobnim ucjenama i prijetnjama". Komnenoviću je poručlio da do sada "nije bio predsjednik svih građana Tivta, a neće to biti ni ubuduće".

Aleksandar Đurović (SDP) je članice sada vladajućeg saveza optužio za neprincipjelnost i ponavljanje "loših praksi starog DPS-a" a za Komnenovića je rekao da "nije ispoštovao riječ" datu toj partiji kada je SDP 2020. podržao manjinsku lokalnu vlast triju građanskih listi, a zbog čega je ta stranka poslije godinu dana srušila vlast i vratila se u okrilje saradnje sa DPS-om.

"Pokazao je da ne umije upravljati gradom i da se ne lišava loših manira bivše vlasti", poručio je Đurović na što mu je Jovan Brinić (KL) odgovorio da je Komnenovićeva administracija kojoj je SDP povukao podršku, i pored toga u protekle dvije godine grad izvukla iz minusa od preko četiri miliona eura u kojem ga je ostavio DPS, vratila dugove, racionalizovala lokalnu upravu i dovela Opštinu do aktuelnog rekordnog budžeta od 24 miliona eura.

Andrija Petkovioć (BF) koji je najviše bio na meti odbornika opozicije zbog podrške koju BF daje aktuelnoj valsti koju opozicija proziva za klerikalizam i sprski nacionalizam, istakao je da Komnenović njega lično kao Hrvata, a ni ostale građane nevezano za nacionalnu pripadnost, nikada po tom osnovu nije omalovažavao ili im nanio štetu.

Naglasio je da je upravo za vrijeme Komnenovićevog mandata, u Tivtu prvi put u istoriji, obilježen i proslavljen Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori i podignuta hrvatska zastava na zgradi Opštine.

"Naravno da ću glasati za njega jer on nije službenom platnom karticom kao vi dok ste bili na vlasti, kupovao majonez, čarape i cipele na račun budžeta Opštine, nije o trošku grada sa sobom vodio na službena putovanja članove porodice i prijatelje ka što ste to vi radili i ni centa nije oštetio budžet kojeg ste vi prethodno 30 godina bjesomučno harali", poručio je Petković opozicionarima.

Komnenović: Vrijeme je da se konačno zavrnu rukavi

Zahvaljujući se i onima koji su ga glasali i onima koji nisu, Komnenović je nakon ponovnog izbora za gradonačelnika, kazao da prihvata ideološke i druge razlike koje se manifestuju u kritikama opozicije na njegov račun, "ali ono što je sigurno je da je većina građana Tivta zadovoljna učinjenim jer smo iz užasno loše situacije u kojoj smo grad preuzeli prije dvije i po godine, došli do aktuelnog rekordnog budžeta".

"Podjele će na, žalost, postojati i dalje u Tivtu, Crnoj Gori i regionu, ali ja sigurno tome neću davati svoj doprinos. Jutros sam prvu čestitku, čak i prije nego što sam ponovno izabran za predsjednika Opštine, unaprijed dobio od jednog katoličkog sveštenika - toliko o prijateljstvu i neprijateljstvu. Bitno je imati viziju i držati na umu da Tivat neće, ne želi i ne smije da se vraća nazad. Građani neće da se vraćaju nazad i njih ne zanimaju ove izanđale teme koje uporno pokušava da nametne opozicija", istakao je on dodajući da je sada najvažnije da se "ova višemilionska sredstva koja smo mukotrpno vraćali u gradsku kasu, potroše na pravi način izgradnjom infrastrukture i javnih objekata na način da svi građani Tivta budu maksimalno zadovoljni".

Dodao je da je kadrovsko ekipiranje nove vlasti preduslov da se "konačno krene u tom pravcu a za što prije nismo imali šansu" i kazao da saradnja Opštine da državnim organima "mora biti bolja, ali to u mnogome, ne zavisi od nas", te da radom lokalne uprave moraju biti jednako zadovoljni svi građani - od Lepetana do Krtola.

Najavio je i osnivanje posebnog opštinskog organa za saradnju sa strateškim stranim investitorima i podvukao da se zbog jalovih političkih nadgornjavanja, ne smije propustiti šansa koju Tivat sada ima za stabilan i brz razvoj.

Bonus video: