Bošnjak sa Reintejsom: Važne odluke čekaju Ustavni sud

Važne odluke koje čekaju sud tiču se ocjene da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, ustavnost Zakona o predsjedniku, pitanje tranzicije vlasti u nekim lokalnim zajednicama, između ostalih i u Podgorici, te izdvajanje opštine Zeta u sred izbornog procesa

2051 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

"Ustavni sud će ped sobom imati donošenje vrlo važnih odluka, koje su od prioritetnog značaja za državu" zaključeno je na današnjem sastanku potpredsjednice Branke Bošnjak sa ambasadorom Kraljevine Holandije Teodorusom Antoniusom Reintjesom.

Oni su, kako je saopšteno iz Skupštine, razmijenili informacije o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i izrazili nadu da će se odblokirati Ustavni sud i izabrati nedostajuće sudije Ustavnog suda.

Važne odluke koje čekaju sud tiču se ocjene da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, ustavnost Zakona o predsjedniku, pitanje tranzicije vlasti u nekim lokalnim zajednicama, između ostalih i u Podgorici, te izdvajanje opštine Zeta u sred izbornog procesa.

"Da ne govorimo o ulozi ovog suda u predstojećim predsjedničkim, a i već izvjesnim vanrednim parlamentarnim izborima, koje će značajno opredijeliti budućnost Crne Gore", dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o radu na kompleksnom zakonu koji bi trebalo da omogući oduzimanje nelegalno stečene imovine kroz građanski postupak, kao i čitavom nizu izazova koji čekaju pravosuđe i državne organe u primjeni.

Predstojeći predsjednički izbori su takođe bili jedna od tema sastanka.

Ambasador je iskazao i interesovanje za unapređenje saradnje između Crne Gore i Holandije i po pitanju usvajanja i razvijanja rodnosenzitivne politike, pružanju podrške i afirmaciji ženske uloge u politici i istakao značaj otvaranja kancelarije u Crnoj Gori, čije se otvaranje uskoro očekuje.

Ambasador je naglasio da u Holandiji postoji pozitivna slika o Crnoj Gori i njenom ukupnom napredovanju ka evropskim integracijama sa čim se potpredsjednica složila naglasivši da Crna Gora čvrsto stoji na putu ka EU.

Bonus video: