Demokrate Pljevlja: Ekonomska, ekološka i ljudska nepravda bahatih moćnika

"Dalje narušavanje zdravlja građana Pljevalja se mora zaustaviti. Alarmantni podaci o broju oboljelih su zaista crveni alarm da se nešto odmah preduzme"
128 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2017. 12:38h

Građani Pljevalja žrtve su nemara nadležnih organa, saopšteno je iz opštinskog odbora Demokratske Crne Gore.

"Oblaci prašine sa odlagališta pepela i šljake kod Termoelektrane Pljevlja i rudničkog kopa prekrili su grad. Došli smo u situaciju da naše zdravlje zavisi od uticaja vjetra i vremenskih prilika. Da li je moguće da se u 21. vijeku jedan narod prepušta uticajima prašine i potpuno zagađenog vazduha? Termoelektrana Pljevlja godišnje prihoduje više od sto miliona eura, a Rudnik uglja više od pedeset. Dakle, milijarde eura se iznose iz ove sredine, a ni jedan jedini cent se ne vraća Pljevljacima. Ovo je jedna ekonomska, ekološka i nadasve ljudska nepravda bezobzirnih i bahatih moćnika prema Pljevljima, koja se mora ispraviti", navodi se u saopštenju Demokrata Pljevlja.

Oni su upitali lokalnu vlast šta preduzima "osim što ćuti i šminka ulice".

"Poslednji put kada su progovorili i tražili od Vlade "malo čistog vazduha" uslijedila je blokada račun.", navodi se u saopštenju.

Ističe se i da je dugo najavljivana toplifikacija svedena na pokušaj izgradnje gradske toplane, ali da nakon pada tendera ni to nije ispunjeno.

U saopštenju opštinski odbor Demokrata zahtijeva hitnu reakciju nadležnih organa, ispitivanje odgovornosti onih koji su propustili da preduzmu mjere i hitno usvajanje plana zaštite zdravlja građana Pljevalja.

"Dalje narušavanje zdravlja građana Pljevalja se mora zaustaviti. Alarmantni podaci o broju oboljelih su zaista crveni alarm da se nešto odmah preduzme.", navodi se u saopštenju koje je potpisala član opštinskog odbora Demokrata u Pljevljima Vesna Lončar.

Galerija

Bonus video: