Ibrahimović prati Đukanovića po Evropi u pohodu po glasove dijaspore

DPS danas o predsjedničkom kandidatu, sjutra GO BS-a, Ibrahimović obećao podršku Đukanoviću

46592 pregleda 184 komentar(a)
Krajem marta obilaze dijasporu u zapadnoj Evropi: Ibrahimović i Đukanović, Foto: predsjednik.me
Krajem marta obilaze dijasporu u zapadnoj Evropi: Ibrahimović i Đukanović, Foto: predsjednik.me

Iako će Demokratska partija socijalista (DPS) i Bošnjačka stranka (BS) tek odlučiti o nastupu na predsjedničkim izborima, njeni lideri su već planirali kampanju među dijasporom u zapadnoj Evropi, saznaju “VIjesti”.

Krajem marta i početkom aprila predsjednik države i lider DPS-a Milo Đukanović trebalo bi da posjeti crnogorsku dijasporu u Luksembrugu, Njemačkoj, Holandiji... Sagovornik “Vijesti” rekao je da je Ibrahimović već obećao podršku BS-a Đukanoviću, pa se smatra izuzetno važnim da i on bude na turneji u zapadnoj Evropi jer je dijaspora uglavnom Bošnjačka.

Turneja po dijaspori u zemljama zapadne Evrope, smatra se ključnom za drugi krug predsjedničkih izbora. “Vijesti” su ranije pisale da DPS računa na tu podršku i pokušava da, kao i ranije, obezbijedi nekoliko miliona eura koji su potrebni za prevoz sigurnih glasača.

Ibrahimović se prije nekoliko dana, prema informacijama “Vijesti”, sastao sa liderom DPS-a i obećao podršku za kandidata kojeg predloži ta partija.

Još se ne zna ko će ući u izbornu trku za mjesto koje sada pokriva Đukanović.

DPS je više puta pomjerao rok za donošenje krajnje odluke o tome ko će biti njihov kandidat na izborima 19. marta. Prema posljednjim najavama ona se očekuje danas i nema puno prostora za prolongiranje jer se kandidature, po izbornom kalendaru Državne izborne komisije (DIK), mogu predati do 26. marta u ponoć.

Očekuje se da u izbornu trku uđu Đukanović ili potpredsjednik Ivan Vuković.

Kada je u pitanju Bošnjačka stranka, sjednica Glavnog odbora zakazana je za sjutra u Rožajama. Na njoj će se raspravljati o ulozi te partije na predstojećim predsjedničkim izborima i podršci kandidatima za sudije Ustavnog suda. “Vijesti” su imale uvid u dnevni red koji je predložio presjednik te partije Ervin Ibrahimović.

Dio članstva BS zagovara svog predstavnika na izborima jer je Ibrahimović to i javno promovisao, pominjući za najvišu poziciju u državi i Kenanu Strujić Harbić, šeficu poslaničkog kluba.

IZ BS-a su odgovore najavili za danas. “VIjesti” su pitale čemu je BS bliža kad su u pitanju predsjednički izbori, podršci DPS-u ili svom kandidatu. Takođe i da li je planirano da Ibrahimović obiđe dijasporu u zapadnoj Evropi krajem marta, kao podrška Đukanoviću.

Iz BS-a je ranije, u više navrata, poručivano da će ta partija voditi samostalnu politiku. Ona je godinama “tradicionalni” partner DPS-a, a formalno je bila i dio paketa manjinske vlade i nije napustila Vladu i ostale državne institucije, uprkos tome što je u avgustu prošle godine uskratila podršku kabinetu Dritana Abazovića u Skupštini.

Bonus video: