Danilović: Čovjek ili mašina brisali podatke iz obrazaca

Lider Ujedinjene Crne Gore kazao da su u DIK-u otkrili "nešto što ne služi na čast" ni toj insituciji ni državi

28413 pregleda 55 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Lider Ujedinjene Crne Gore i kandidat za predsjednika Crne Gore Goran Danilović kazao je da su u Državnoj izbornoj komisiji (DIK) jutros otkrili "nešto što ne služi na čast ni DIK-u ni državi".

On je naveo da je jutros sa Brankom Kovačevićem bio u DIK-u.

"Iz izvještaja koji je DIK-u dostavila stručna služba, javnost je obaviještena da nemamo dovoljno potpisa i da 316 obrazaca ne sadrži sve propisane podatke. Jutros smo ponijeli fotokopiju 1.350 lista. Kada smo došli do te priče, pokazali su kako izgledaju ti nedostatni obrasci. Na prvom je nedostajalo zaglavlje i potpisi... mi smo pokazali kopiju na kojoj je sve to bilo. Konstatovali smo da je čovjek ili mašina brisao podatke čineći 316 obrazaca nevalidnim", rekao je Danilović.

Pojasnio je da kada se "iz kosog ugla" pogledaju obrasci, mogu se vidjeti brisani podaci. Dodao je i da su to obrasci koji su pripadali Kovačeviću i njegovoj porodici.

DIK nije potvrdio predsjedničku kandidaturu Danilovića nakon što je provjerom utvrđeno da nedostaje 2.269 validnih potpisa.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša je na sjednici tog tijela saopštio da je provjerom utvrđeno da ne postoji najmanje 8.101 validan potpis podrške birača.

"Podsjećam da sam rekao da DIK laže kad je saopštio da nema podataka", rekao je Danilović.

Danilović je kazao da će se DIK o ovom pitanju izjasniti u 13 časova i zahvalio se predsjedniku DIK-a Nikoli Mugoši na tome.

"Ovdje je u pitanju organizovani kriminal u kojemu je neko želio da spriječi moju kandidaturu i napravi mi nemjerljivu političku štetu. Ponosno možemo da objavimo da smo ovom akcijom i tvrdoglavošću spriječili debakl cijelog izbornog procesa jer su kandidarure tek počele da se predaju", naveo je Danilović.

Goran Danilović
foto: Biljana Matijašević

On očekuje da DIK preduzme zakonske mjere i da se uključi SDT-a.

"Skandalozno je, 20 godina se bavim politikom i ovo nikad nijesam doživio. Ovo je za mene bio politički horor, nijesam slutio da ću naići na nešto što se zove obrisati podatke i ostaviti trag. Ovdje se radi o tome da je neko htio da mi podvali, a ko, neka javnost zaključi nakon sjednice DIK-a. Očekujem da nam se priznaju validni potpisi".

Na pitanje da li se zbog ovoga mogu dovesti u pitanje izbori, Danilović je odgovorio da to ostaje DIK-u da procijeni.

On je kazao da je siguran da je to "radila mašina iza koje stoji čovjek".

Rekao je da je nakon što je Mandić predao kandidaturu promijenjeno Uputstvo DIK-a i da sad kandidati moraju da idu u DIK da rade ispravke.

"To je nedopustivo u izbornom procesu".

Lider Ujedinjene Crne Gore je kazao i da su potpise spremni da dostave Specijalnom državnom tužilaštvu.

Bonus video: