Đukanović-Bajer: Vanrednim izborima do izlaska iz teške situacije

"Treba nam snažna Crna Gora, otporna na uticaje", kazao je poslanik Hrišćanske demokratske unije

1053 pregleda 2 komentar(a)
Bajer i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Bajer i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Milo Đukanović primio je njemačkog poslanika Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Petera Bajera, koji boravi u Crnoj Gori u okviru programa Kancelarije Konrad Adenauer.

Iz kabineta predsjednika saopšteno je da su dvojica sagovornika postigli saglasnost o neophodnosti "izlaska iz teške situacije kroz vanredne parlamentarne izbore".

Đukanović je zahvalio Njemačkoj za podršku i dosljedno zalaganje za evropsku budućnost Zapadnog Balkana, što, kako je istakao, potvrđuje i posjeta Bajera.

"Bajer je zahvalio za prijem uz podsjećanje na česte susrete sa Predsjednikom iz perioda kada je Crna Gora bila uzoran model i ideal za sve druge u regionu koji žele da prođu kroz reforme u pristupanju EU. Na toj liniji, iskazana je saglasnost o neophodnosti izlaska iz teške situacije kroz vanredne parlamentarne izbore, kako bi se zemlja vratila na put na kome će moći da napravi progres u intregracijama, kao i najavu uspostavljanja pune funkcionalnosti Ustavnog suda, kao važnog preduslova za organizovanje izbornih procesa. Treba nam snažna Crna Gora, otporna na uticaje, kazao je Bajer, uz ocjenu da se prema NATO članici ne smije dopustiti realizacija malignih ideja", navodi se u saopštenju.

Đukanović i Bajer su, dodaje se, podijelili zabrinutost usporavanjem procesa proširenja, deficitom evropskog entuzijazma i reformskih aktivnosti u regionu, "što je rezultat više faktora". U tom kontekstu pozdravili su oživljavanje Berlinskog procesa, kao najrelevantnije platforme za dostizanje evropskih standarda u procesu integracija.

"Predsjednik je zahvalio Bajeru za razumijevanje i podršku, navodeći da nas ukrajinsko iskustvo sve obavezuje na principijelnost i ne ostavlja mjesta za kompromise, koji bi mogli imati negativan uticaj na region", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: