Đukanović: U izbornu trku ulazim s namjerom da pobijedim što ubjedljivije i što prije

"Naša analiza je pokazala da moramo izaći sa svojim najjačim adutom. Ne vjerujem da vas iznenađujem ako kažem da je predsjednik stranke najjači adut te stranke. Ne samo ove, nego svake. Danas je tako, i zbog toga je moja kandidatura na stolu", istakao je Đukanović

70096 pregleda 321 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Screenshot/Youtube/DPS
Milo Đukanović, Foto: Screenshot/Youtube/DPS

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, kazao je danas da je njegova kandidatura za predsjednika države "izraz odgovornosti prema Crnoj Gori, koja se nalazi u ozbiljnim problemima".

On je na konferenciji za medije, nakon predaje predloga predsjedničke kandidature, rekao da u izbornu trku ulazi s namjerom da pobijedi ubjedljivije i što prije.

"Moja kandidatura je izraz odgovornosti prema Crnoj Gori, koja se nalazi u obziljnim problemima. Izraz brige za ugroženost tekovina razvoja savremene Crne Gore, kojima sam posvetio cijeli svoj život. U nešto kraće od tri godine, Crna Gora je prošla nevjerovatan put. Od zemlje koja je opisivana kao oaza multietničke demokratije i sidro stabilnosti na Balkanu, koja je bila najdinamičnija investiciona destinacija u jugoistočnoj Evropi, zemlje koja je bila uzor funkcionalnosti i efikasnosti, koja je bila lider u pregovaračkon procesu, ona se danas opisuje kao rak-rana Balkana i Evrope. Crna Gora je danas zemlja razorene funkcionalnosti, čije su glavne institucije u v. d. stanju ili je njihov rad potpuno paralisan. Crna Gora je država koju investitori napuštaju, država uplašenog biznisa, zanemarene vladavine prava... Aktuelna vlast ne mari za stavove Evropske komisije i Venecijanske komisije... Crna Gora je potpuno paralisana na evropskom putu, i ovu agoniju treba što prije prekinuti", istakao je Đukanović.

On je naveo da državu u 2023. očekuje "sveobuhvatan izborni ciklus" koji, kako je rekao, počinje redovnim predsjedničkim izborima.

"A gotovo da sam stoprocentno siguran da se nastavlja nekoliko mjeseci nakon toga održavanjem prijevremenih parlamentarnih izbora. To je prilika da Crna Gora mudrim odlukama svojih građana povrati stabilnost i predvidivost državne politike, posvećenost reformama i funkcionalnost institucija. To je prilika da Crna Gora sačuva međunarodni prestiž koji je, kao mala i nedovoljno razvijena zemlja, mukotrpno ostvarivala. To je moguće, bez obzira na jako krupne izazove koji su se izoštrili tokom posljednje dvije-tri godine", dodao je lider DPS-a.

Milo Đukanović
foto: Nikola Dragaš

Đukanović je ocijenio da su i iz težih iskušenja u prošlosti izlazili uspješno, i da su imali "besprekorno čistu viziju i jak motiv" da je ostvare.

"Danas je ta vizija potvrdila svoju validnost upravo zahvaljujući svim poremećajima o kojima sam govorio. Mislim da motivacija nije opala. Kao što smo imali motiv da obnovimo državu i da je postavimo na kolosijek evropskih integracija, danas imamo motiv da sačuvamo tekovine savremenog razvoja Crne Gore... Ovo je vrijeme za ozbiljne i odgovorne ljude u politici, bez obzira što smo prethodnih godina bili u prilici da vidimo i neke druge političke profile i ponude, koje bi najbenignije opisao kao vrlo avanturistične. Ali, mislim da je sve potrebno vidjeti".

Đukanović je naglasio da vjeruje da će stvoriti uslove da se politički život u Crnoj Gori normalizuje.

Na pitanje da li je njegova kandidatura dokaz da u DPS-u nema niko drugi ko bi imao šanse za pobjedu na predstojećim izborima, Đukanović je rekao da misli da javnosti šalju poruku o bogatstvu kadrovskog potencijala.

"Pogledajte kako izgledaju Predsjedništvo DPS-a i poslanički klub, vidite koje su to novine, i uporedite to s novinama na ukupnoj političkoj sceni i dobićete odgovor. Naše analize su pokazale da je ovo taj presudno važan trenutak u kom će se odlučiti da li će Crna Gora povratiti normalnost političkog života ili će se nastaviti kolotečinom balkanske nestabilnosti i propadanja. Ako se produži mandat aktuelnoj državnoj politici, onda bi morali čekati 2027. ili 2028. godinu kao novu šansu. Plašimo se da bi to bilo predugo vrijeme. Ako je takva analiza tačna, a mi smo do nje došli, onda nemamo pravo na kalkulaciju, i moramo izaći sa svojom najjačom ponudom. Izvjesno u DPS-u imamo kandidata koji bi sigurno bili dostojni reprezentativni naše politike i sigurno nakon pobjede na izborima vrlo reprezentatnivni u ulozi predsjednika Crne Gore. Ali naša analiza je pokazala da moramo izaći sa svojim najjačim adutom. Ne vjerujem da vas iznenađujem ako kažem da je predsjednik stranke najjači adut te stranke. Ne samo ove, nego svake. Danas je tako, i zbog toga je moja kandidatura na stolu".

Milo Đukanović
foto: Nikola Dragaš

Na pitanje kakvu poruku kao najjača partija šalju kandidaturom u zadnji čas, i to nakon što je Državna izborna komisija diskvalifikovala kandidata (Milojka Spajića) kom su anketa davale najveće izglede za pobjedu, Đukanović je odgovorio da nije kalkulisao, i da u prethodnih 30 godina nije pobjegao ni iz jednog duela, "a bilo je težih od ovih koji me čekaju".

"Riječ je odgovornosti. Da smo koristili svo vrijeme koje nam je na raspolaganju do podnošenja kandidature, da sagledamo sve činjenice koje treba da opredijele našu odluku...".

Đukanović je poručio da u izbornu trku ulazi s namjerom kao i da sada - da pobijedi što ubjedljivije i što prije.

"Moj cilj je sada pobjeda u prvom krugu, ali spreman sam za cijeli izborni proces. Ako nas razvoj događaja dovede do drugog kruga, s istim entuzijazmom i istim optimizmom učestvovaću i u njemu, s uvjerenjem da ću u tom izbornom krugu pobijediti. Mislim da imamo dobru ponudu na političkoj sceni Crne Gore. Respektujem svakog kandidata koji je do sada predao kandidaturu. Vjerujem da ćemo imati zanimljivu izbornu trku. Ulazim u trku s uvjerenjem da ću ja biti pobjednik. Ne bih prognozirao ko bi mogao da bude u drugom krugu. Svakome pristupam s uvažavanjem i ozbiljnošću, potrudiću se da ih pobijedim u prvom krugu. Ako dođemo do drugog, uložiću sve svoje kapacitete da pobijedim protivkandidata, ko god to bio".

Upitan o tome hoće li raspustiti parlament u martu, kad ističe 90 dana za formiranje vlade, Đukanović je naveo da "ne bi trčao s tim".

"Razne su kontroverze u vezi sa Zakonom o predsjedniku. Treba vidjeti šta su ustavne odredbe, a šta odredbe kontroverznog Zakona o predsjedniku. Ostavljam sebi još malo vremena da pogledam kompatibilnost ustavnih i zakonskih rješenja. Moja je obaveza da beskompromisno poštujem Ustav".

Povezani članci

25. Februar 2023.

Đukanović predao kandidaturu za predsjednika

Bonus video: