Zimsko zasijedanje PS OEBS-a: Helsinški završni akt ne može biti predmet pregovora i tumačenja

"U toku prethodne godine na tlu Evrope su kršeni principi utemeljeni osnivačkim aktom OEBS-a iz 1975. godine, i glavni prioritet je obezbjeđivanje pravde i odgovornosti za počinjene zločine", kazala je Sederfelt

4035 pregleda 3 komentar(a)
Crnogorska delegacija, Foto: Skupština Crne Gore
Crnogorska delegacija, Foto: Skupština Crne Gore

Helsinški završni akt iz 1975. godine, kojim je priznata nepovredivost granica nakon Drugog svjetskog rata u Evropi, ne može biti predmet pregovora ili različitih tumačenja i potrebna je još jača organizacija kako bi se nosili sa ovim izazovom.

To je zaključak 22. Zimskog zasijedanja Parlamentarne Skupštine (PS) OEBS -a, koje se održalo 23. i 24. februara u Beču, u Austriji.

"Delegaciju crnogorske Skupštine su činili, predsjednica te institucije Danijela Đurović, šef Delegacije u PS OEBS-a Slaven Radunović i zamjenici članova Delegacije Simonida Kordić i Dragan Bojović", navodi se u saopštenju Skupštine.

Predsjednica PS OEBS-a Margareta Sederfelt kazala je da su u toku prethodne godine na tlu Evrope kršeni principi utemeljeni osnivačkim aktom OEBS-a iz 1975. godine, i dodala da glavni prioritet treba biti "obezbjeđivanje pravde i odgovornosti za počinjene zločine".

Naglašano je da multilateralizam nikada nije bio lak ali da je danas, posebno izazovan, te da je PS forum za otvoren, iskren i pošten dijalog ukorijenjen u zajedničkim vrijednostima i obavezama.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Austrije Volfgang Sobotka je poručio da je potreban zajednički pristup bezbjednosti, navodeći kao primjer "rat u Ukrajini, ali i nekoliko drugih gorućih izazova na području OEBS-a".

Predsjedavajući OEBS-a i ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani je u video poruci naglasio da sastanak dolazi u veoma teškim vremenima za cjelokupnu evropsku bezbjednosnu arhitekturu.

"Vidim potrebu za neprestanim angažmanom na ovom forumu i ističem njegovu ulogu u jačanju političke volje koja je potrebna izvršnoj vlasti da napreduje", kazao je Osmani.

Drugog dana zasijedanja u palati Hofburg, sastala su se tri generalna odbora i predstavila izvještaje specijalnih predstavnika bezanih za rat u Ukrajini.

"Izvještaje su predstavili specijalna predstavnica za istočnu Evropu Danijela de Rider, specijalni predstavnik za parlamentarni dijalog o Ukrajini Rejnold Lopatka, predsjedavajući ad hoc Odbora za migraciju i potpredsjednik PS OEBS-a Mark Pritčard, kao i specijalni izvjestitelj za ratne zločine u Ukrajini Džon Vitingdale i specijalni predstavnik PS OEBS-a za političke zatvorenike Stiv Kohen", navodi se u saopštenju.

Sa zasijedanja
Sa zasijedanjafoto: Skupština Crne Gore

Nakon izvještaja uslijedila je debata u znak obilježavanja godine od početka rata u Ukrajini, pri čemu je istaknut njegov uticaj na ljudska prava na tlu Evrope.

Na sastanku Stalnog odbora, učestvovali su šefovi nacionalnih delegacija i članovi Biroa PS OEBS-a. Tokom njega predstavljen je Izvještaj predsjednice Sederfelt, generalnog sekretara Montele i blagajnika ove organizacije.

"Đurović je tokom boravka u Beču ima bilateralne susrete sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Austrije Volfgangom Sobotkom i potpredsjednikom PS OEBS-a Markom Pritčardom", navodi se u saopštenju.

"PS OEBS-a čine 323 parlamentarca iz 57 zemalja Evrope, Centralne Azije i Sjeverne Amerike. Ona je forum za parlamentarnu diplomatiju, posmatranje izbora i jačanje međunarodne saradnje u procesu ispunjavanja obaveza OEBS-a koje se oslanjaju na politička, bezbjednosna, ekonomska pitanja, te ljudska prava i teme vezane za životnu sredinu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: