Kaparišu dijasporu za drugi krug

Druga runda glasanja za šefa države poklopiće se sa vjerskim praznicima, kada se očekuje dolazak velikog broja iseljenika. Predsjednik SPP-a kaže da DPS ne treba toliko da bude siguran u podršku dijaspore

53023 pregleda 190 komentar(a)
Treća predsjednička kandidatura: Đukanović stiže na sjednicu GO DPS-a, Foto: Boris Pejović
Treća predsjednička kandidatura: Đukanović stiže na sjednicu GO DPS-a, Foto: Boris Pejović

Nakon što su im istraživanja i partijske procjene pokazale da njihov predsjednički kandidat ne može pobjediti u prvom krugu izbora, Demokratska partija socijalista (DPS) računa na podršku glasova dijaspore u drugom krugu kako bi zadržala sadašnju poziciju šefa države, nezvanično saznaju “Vijesti”.

Prema ovim informacijama, do sada im je garantovan dolazak pet hiljada birača, a plan im je da obezbijede 20 hiljada na čemu će narednih dana raditi.

U te svrhe očekuju podršku Bošnjačke stranke, koju između ostalog podržava i crnogorska dijaspora. Prema neformalnim podacima u zapadnoj Evropi ima više od 20.000 crnogorskih iseljenika sa pravom glasa, ali je ovaj put problem dovesti ih zbog nedostatka novca pošto su uskraćeni za sredstva iz državnog budžeta, ali i podršku brojnih biznismena - donatora.

Formalnu odluku o predsjedničkim izborima BS će donijeti danas na sjednici Glavnog odbora u Rožajama, ali nezvanični izvori “Vijesti” navode da je lider te partije Ervin Ibrahimović već obećao podšku lideru DPS-a Milu Đukanoviću. On će sa šefom države i ponovnim kandidatom na izborima krajem marta i početkom aprila boraviti u zemljama zapadne Evrope. Uglavnom u Njemačkoj, Luksemburgu, zatim Švedskoj, Holandiji... Prethodnica već boravi ovih dana u Njemčakoj, rekao je jedan od izvora.

Đukanović
Đukanovićfoto: DPS

Pošto će se drugi krug predsjedničkih izbora poklopiti sa velikim ramazanskim postom, koji ove godine počinje 23. marta, očekuju da veliki broj Bošnjaka bude u domovini.

Zakonom o izboru predsjednika predviđeno je da ukoliko u prvom krugu predsjedničkih izbora nijedan kandidat ne osvoji preko 50 odsto glasova, za 14 dana održava se drugi krug. To znači da bi drugi krug izbora trebalo da bude 2. aprila.

”Vijestima” je iz BS-a saopšteno da će danas na sjednici GO odlučiti o nastupu na izborima i kako će se glasati za sudije Ustavnog suda. Oni nijesu htjeli da komentarišu informacije o podršci kandidatu DPS-a.

Dio članstva BS-a zagovara svog predstavnika na izborima, što je Ibrahimović i javno promovisao, pominjući za najvišu poziciju u državi i Kenanu Strujić Harbić, šeficu poslaničkog kluba.

Obećao podršku DPS-u: Ervin Ibrahimović
Obećao podršku DPS-u: Ervin Ibrahimovićfoto: BORIS PEJOVIC

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Crnoj Gori, Seid Hadžić kaže za “Vijesti” da kada je riječ o podršci dijaspore, kako navodi, DPS ne treba da bude siguran da će ih podržati u onoj mjeri u kojoj su do sada:

”Sva dijaspora iz Crne Gore je vrlo obaviještena i odlično prati i zna da kada kola krenu nizbrdo, ne zaustavljaju se dok ne dotaknu dno”.

Hadžić je kazao da su predstavnici BS-a nejasni u stavovima, “kad ni sami ne znaju sta će Milu Đukanoviću pasti na pamet”:

”Iz tog razloga je bilo ovo odugovlačenje oko zauzimanja stava, što je u jednoj mjeri i ponižavajući odnos prema svojim biračima. Ovakvim odnosom pokazuju da su u jakom klinču sa DPS-om - to nije ništa novo, te da se iz tog klinča, nažalost, mogu teško izvući, već samo guraju bošnjačke birače, vrlo jeftino, nekome ko ne zaslužuje tu podršku”, kazao je Hadžić.

On je istakao da je to vrlo štetno i pogubno za bošnjački narod, u pogledu budućeg razvoja političke scene u Crnoj Gori, te da bi se tim eventualnim izborom nastavila destabilizacija i produbili konflikti još četiri godine.

Hadžić je rekao da je predsjednički kandidat BS-a koji se pominje - šefica poslaničkog kluba te partije Kenana Strujić Harbić, slab kandidat i da ne može okupiti Bošnjake u Crnoj Gori.

”Volio bih da smo zreliji kao predstavnici svoga naroda i da smo imali kapaciteta da ujedinimo sve političke, vjerske subjekte, i one koji se bave i kulturom, oko jednog bošnjačkog kandidata za predsjedničke izbore u ovom i te kako važnom trenutku za Crnu Goru”, kazao je Hadžić.

Hadžić: Važno je da kandidat kojeg bismo podržali ima međunarodni respekt

Seid Hadžić je istakao da Bošnjaci moraju baštiniti politiku pomirenja, kao i politiku velikih razvojnih projekata bošnjačkog kraja. “Zanemarimo više ove nacionalističke igre i ping-pong politiku jednih i drugih kojom se plaše ljudi da naprave promjenu, a samim tim drže u okovima devedesetih”, istakao je Hadžić.

Volio bih da smo zreliji kao predstavnici svoga naroda: Hadžić
Volio bih da smo zreliji kao predstavnici svoga naroda: Hadžićfoto: Savo Prelević

On je istakao da BS sebe ovakvim stavom eliminiše iz budućih političkih procesa, te da se drži “u davljeničkom zagljaju” sa svojim partnerima i da će morati da prođe kroz jednu opozicionu i fazu čistilišta: “Što mislim da će biti dobro za njih i njihovu budućnost”.

On je istakao da SPP - partija kojom rukovodi, svakim danom raste i da dijele stav da će njihovu podršku dobiti oni koji podrže vrednosni princip i načela za koja se bore za dobrobit bošnjačkog naroda. “Mnogo je važno da eventualni kandidat kojeg bismo podržali ima međunarodni respekt, da baštini evropske principe, te da sa zemljama u regionu ima ispravne odnose - primarno važno za nas Bošnjake, da ima kvalitetne odnose sa Bosnom”, kazao je Hadžić.

Bonus video: