CDT pokreće kampanju "Glasaj slobodno"

Zamjenica programske direktorice CDT-a Milena Gvozdenović kazala je da će svakodnevno podsjećati državne organe da je njihov zadatak da u okviru svojih nadležnosti štite slobodu izbora građana

6781 pregleda 12 komentar(a)
Gvozdenović, Foto: CDT
Gvozdenović, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pokreće kampanju “Glasaj slobodno” kako bi, kako navode, promovisali neprikosnoveno pravo građana/ki na slobodan politički izbor.

"Kao i godinama unazad, cilj kampanje je da građane/ke podsjeti na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor", saopštila je zamjenica programske direktorice CDT-a Milena Gvozdenović.

Kazala je da će svakodnevno podsjećati državne organe da je njihov zadatak da u okviru svojih nadležnosti štite slobodu izbora građana.

"Građane/ke ćemo porukama u kampanji podsjetiti da je moć u njihovim rukama, da su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga kod žele, bez obzira na pritiske i ucjene. Niko ne može znati niti provjeriti za koga su birači glasali", ističe Gvozdenović.

CDT je pozvao građane i građanke da se priključe izbornoj zajednici te NVO i da podijele ključne poruke kampanje na svojim društvenim mrežama, kako bi ohrabrili birače da se odupru eventualnim pritiscima i ucjenama. Pozvali su i medijske kuće, NVO i učesnike u izborima da pomognu da poruke u kampanji “Glasaj slobodno!” dođu do što većeg broja ljudi.

"Takođe, pozivamo i sve one koji smatraju da su im ugrožena vitalna prava u toku izbornog procesa ili one koji imaju dokaze o slučajevima zloupotreba u izbornom procesu da nam se jave na e-mail cdt@cdtmn.org ili putem naših društvenih mreža.

"Pozivamo i nadležne državne organe da kroz svoje kanale komunikacije i javne nastupe ohrabre građane/ke da im prijave sve eventualne slučajeve ugrožavanja biračkih i/ili građanskih prava. Očekujemo aktivnu ulogu u ovom pravcu od strane Ustavnog suda (odmah nakon izbora nedostajućih sudija), tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Državne izborne komisije, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i svih učesnika u političkoj utakmici", navodi Gvozdenović.

Rekla je da će u okviru kampanje biti pripremljeno i osam promotivnih spotova sa porukama koje treba da motivišu građane/ke da slobodno izraze svoju volju na predstojećim izborima.

"Ključne poruke kampanje su #bezkupovine, #bezucjena, #bezunistavanja, #jednomiusvojeime, #bezprljavognovca i #državnonijepartijsko koje u stvari predstavljaju suštinu zakonskih odredbi koje tretiraju krivična djela protiv izbornih prava", zaključuje Gvozdenović.

Bonus video: