Bitka na politički život i smrt: Šta predstavlja odluka DPS-a da kandiduje Đukanovića za predsjednika

Ili će Đukanović imati predsjedničko kormilo i narednih pet godina, ili će DPS kakav poznajemo nestati i morati da se reformiše od temelja, kaže Stefan Đukić. Sve oči uprte su u eventualnu mogućnost da Đukanović pobjedom obezbijedi drugu šansu DPS-u, koja bi bila i posljednja, poručuje Cvijetin Milivojević

52344 pregleda 171 komentar(a)
Predsjednik stranke najjači je adut: Đukanović, Foto: DPS
Predsjednik stranke najjači je adut: Đukanović, Foto: DPS

Predstojeći predsjednički izbori biće za Demokratsku partiju socijalista (DPS) bitka na politički život i smrt, što znači da će nakon njih lider DPS-a Milo Đukanović ili zadržati funkciju šefa države i tako dati stranci šansu za povratak na vlast, ili će DPS njegovim porazom morati da se promijeni iz temelja.

Tako sagovornici “Vijesti” tumače preksinoćnju odluku DPS-a da kandiduje Đukanovića za predsjednika Crne Gore, i omogući mu da se bori za treći mandat na toj funkciji.

U prvom je bio od 1998. do 2002. godine, dok mu drugi, aktuelni, traje od 2018.

Građanski aktivista Stefan Đukić kaže da bi mogli govoriti o iznenađenju da je Đukanovićeva kandidatura predstavljena prije mjesec. Trenutno, kako objašnjava, nakon “potopa”, odnosno odbijanja kandidature lideru Pokreta Evropa sad (PES) Milojku Spajiću, nesloge na polju koje nazivamo “centrom”, iako ono, prema njegovim riječima, to ideološki nije, te ozbiljnim šansama da se u drugi krug plasira kandidat Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, ne možemo, tvrdi, biti iznenađeni.

”Đukanović se ne bi kandidovao da nema šansu za pobjedu, kao što je u jednom momentu djelovalo. Sad ta mogućnost nije nevjerovatna, i samim tim on kao jedini član DPS-a koji nosi značajan procenat podrške među biračima, pokušava da preokrene niz izbornih poraza”, rekao je Đukić “Vijestima”.

Politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević, ocjenjuje da je Đukanović trenutno jedini mogući izbor DPS-a. Navodi da bi neki drugi kandidat te stranke teško parirao onome ko se plasira u drugi krug izbora.

”Nakon što je DPS prije dvije i po godine izgubio izbore i izvršnu vlast, logično je da su sve oči uprte u eventualnu mogućnost da Đukanović pobjedom na predsjedničkim izborima obezbijedi drugu šansu DPS-u. Ta šansa bila bi i posljednja. U tom smislu, kandidatura Đukanovića je jedini mogući izbor te stranke. Drugog nema. Svaki drugi kandidat u ovom trenutku bio bi slabiji, i teško bi mogao da računa na neko novo biračko tijelo. Gledajući tako, ovo je jedna vrsta bitke na politički život i smrt DPS-a”, ističe Milivojević za “Vijesti”.

Predsjednik stranke najjači je adut: Đukanović
Predsjednik stranke najjači je adut: Đukanovićfoto: Nikola Dragaš

Glavni odbor (GO) DPS-a preksinoć je podržao predlog Predsjedništva stranke da Đukanović bude predsjednički kandidat na izborima zakazanim za 19. mart, iako se u javnosti spekulisalo da bi u predsjedničku trku mogao da ide neko mlađi.

Odgovornost prema državi jača od prava na umor

Đukanović je juče na konferenciji za medije saopštio da je njegova kandidatura “izraz odgovornosti prema Crnoj Gori, koja se nalazi u ozbiljnim problemima”, te “izraz brige za ugroženost tekovina razvoja savremene Crne Gore”, kojima je, kako je rekao, posvetio cijeli život.

On je, kako su “Vijesti” pisale, na sastanku s dijelom partijskog rukovodstva prije dvadesetak dana, govorio da mladi lideri treba da preuzmu odgovornost u susret predsjedničkim izborima. Prije nekoliko dana je, govoreći o tome zašto DPS nije odredio kandidata, rekao da je trideset godina u političkom životu Crne Gore, i da onaj ko radi jedan posao tri decenije ima pravo da se “osjeti umornim i ima pravo na rezon da bi možda i za društvo bilo bolje da tu bude novi kandidat”.

Đukić: Šalje poruku da je DPS u njegovim rukama

Đukić kaže da Đukanović kandidaturom šalje poruku da i dalje drži najsnažniju crnogorsku partiju apsolutno u svojim rukama, i da sve zavisi od njega. Samim tim to je, dodaje, poenta njegove kampanje - ili će imati predsjedničko kormilo i narednih pet godina, ili će DPS kakav poznajemo nestati i morati da se reformiše od temelja.

Đukanović se ne bi kandidovao da nema šanse za pobjedu:  Đukić
Đukanović se ne bi kandidovao da nema šanse za pobjedu: Đukićfoto: Đorđe Cmiljanić/PR Centar

Đukić objašnjava da Đukanovićeva kandidatura za DPS znači da oni nemaju lidera koji bi iskoračio iz sjenke partijskog šefa i da će, nakon njegovog povlačenja, kad god to bilo, dugo trajati period unutrašnjeg traženja.

”Što se Crne Gore tiče, ne možemo biti srećni da i dalje gledamo ista lica, pritom lica koja su pod ozbiljnim optužbama decenijama, koji su zaslužni, direktno ili posredno, za kriminal, korupciju, partitokratiju... Ne radi se tu samo o Đukanoviću, ali je svakako on dominantno zaslužan za društvene prilike”.

Milivojević: Stranka - to sam ja

Govoreći o tome zašto DPS ne uspijeva da iznjedri neku drugu ličnost koja bi mogla da bude predsjednički kandidat i zašto se sve “vrti” oko Đukanovića, Milivojević kaže da to nije osobenost DPS-a, nego da se dešava i u okruženju.

”Stranka - to sam ja. Slično je i u Srbiji, a to smo gledali i u vrijeme SFRJ, kad je Tito bio izabran za doživotnog predsjednika. Koliko to može da bude fatalno nakon odlaska takvog lidera, pokazalo se u našem slučaju... Ta vrsta vezivanja budućnosti jedne države i svih njenih građana za ličnost nezamjenjivog lidera, nešto je što u komparativnoj političkoj istoriji nije donijelo rezultat... Jasno mi je bilo da DPS ne može predložiti nikog drugog, jer smatraju da jedino Đukanović može da pobijedi”.

Upitan da li je njegova kandidatura dokaz da u DPS-u nema nikog drugog ko bi imao šanse za pobjedu na izborima, Đukanović je juče odgovorio da misli da javnosti šalju poruku “o bogatstvu kadrovskog potencijala”.

”Pogledajte kako izgledaju Predsjedništvo DPS-a i poslanički klub, vidite koje su to novine, i uporedite to s novinama na ukupnoj političkoj sceni, i dobićete odgovor”.

Milivojević
Milivojevićfoto: Nova S/Youtube

Naveo je da bi, ako se produži mandat aktuelnoj državnoj politici, DPS morao da čeka 2027. ili 2028. godinu kao novu šansu, ali da je to predugo i da su stoga odlučili da ne kalkulišu, nego da izađu sa svojom “najjačom ponudom”.

”Naša analiza je pokazala da moramo izaći sa svojim najjačim adutom. Ne vjerujem da vas iznenađujem ako kažem da je predsjednik stranke najjači adut te stranke. Ne samo ove, nego svake. Danas je tako, i zbog toga je moja kandidatura na stolu”, poručio je Đukanović na presu nakon predaje kandidature Državnoj izbornoj komisiji (DIK).

Sudbonosna kampanja za spas Crne Gore?

Đukić kaže da pretpostavlja da će se ići u još jednu “sudbonosnu” kampanju za “spas Crne Gore”, punu polarišućih poruka, latentne mržnje i upiranja prstiju u “onog drugog”, koji je, navodi, uvijek “neprijatelj, izdajnik, strani plaćenik”, a pod čime se podrazumijevaju svi koji ne glasaju željenu političku opciju.

”Ovakva kampanja je prirodna Đukanoviću decenijama, a sekundarno mobiliše i glasače njegovog željenog protivnika u drugom krugu - Mandića”, dodaje on.

Đukić napominje da istovremeno treba imati u vidu da, za razliku od ranije, Đukanović nema u svom arsenalu poziciju u izvršnoj vlasti, niti u većini lokalnih samouprava, te da ne posjeduje poluge te vrste pritiska na svoje biračko tijelo. Zato će, prema njegovim riječima, biti zanimljivo vidjeti kako će ovog puta proći.

”Kandidatura je ozvaničena na samom kraju roka, jer samo kratka kampanja može biti efikasna ako su poruke polarizujuće”, poručuje on.

Milivojević kaže da će DPS-u osim Đukanovićevog ulaska u drugi krug, što će se, prema njegovim riječima, vjerovatno desiti, biti važno da “zahvati” glasove iz redova onih koji budu birali njegove protivkandidate, a koji neće doći do drugog kruga.

”S druge strane, bitno je kako će se oni koji čine izvršnu vlast i parlamentarnu većinu ponašati nakon što vidimo ko će ući u drugi krug, koji će biti bitka svih bitaka. Da li će tu važiti neki preliminarni dogovori između tih kandidata ili ne. Vidjeli smo pozitivni događaj bez presedana na izborima u avgustu 2020, kad je dio anti-DPS stranaka održao riječ, i kad je ipak formirana vlada s poslanikom više u parlamentu”, podsjeća sagovornik.

Milo Đukanović
foto: Boris Pejović

On ističe da pretpostavlja da će DPS u kampanji plašiti građane da bi Đukanovićev poraz mogao značiti kraj evropskog puta Crne Gore, da bi to bilo vraćanje pod okvire Srbije i sl.

”Na jednoj strani biće pokušaj da se cementira to da bez pobjede Đukanovića i DPS-a nema Crne Gore i da će pobjeda drugih označiti to da će Crna Gora biti dovedena u pitanje. S druge strane, biće pitanje da li će birači uspjeti da prepoznaju to da se promijenila vlast DPS-a, a da Crna Gora nije propala”, zaključuje Milivojević.

Predsjednička kandidatura potvrđena je Mandiću i poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Draginji Vuksanović Stanković.

Kandidaturu je prekjuče predao Nikšićanin Željko Matijašević, a danas bi, kad ističe rok za podnošenje prijava, to trebalo da učine zamjenik predsjednika PES-a Jakov Milatović i lider Demokrata Aleksa Bečić.

Predlog lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića za učešće na izborima, vraćan je na doradu.

Đukanović: Da pobijedim što ubjedljivije i što prije

Đukanović je ocijenio da državu u 2023. očekuje “sveobuhvatan izborni ciklus” koji, kako je rekao, počinje redovnim predsjedničkim izborima, a nastavlja se “nekoliko mjeseci nakon toga” održavanjem prijevremenih parlamentarnih izbora.

”To je prilika da Crna Gora mudrim odlukama svojih građana povrati stabilnost i predvidivost državne politike, posvećenost reformama i funkcionalnost institucija. To je prilika da Crna Gora sačuva međunarodni prestiž koji je, kao mala i nedovoljno razvijena zemlja, mukotrpno ostvarivala. To je moguće, bez obzira na jako krupne izazove koji su se izoštrili tokom posljednje dvije-tri godine”, rekao je lider DPS-a.

Đukanović je poručio da u izbornu trku ulazi s namjerom kao i do sada - da pobijedi što ubjedljivije i što prije.

Naveo je da mu je cilj pobjeda u prvom krugu, ali da je spreman za cijeli izborni proces.

”Ako nas razvoj događaja dovede do drugog kruga, s istim entuzijazmom i istim optimizmom učestvovaću i u njemu, s uvjerenjem da ću u tom izbornom krugu pobijediti. Mislim da imamo dobru ponudu na političkoj sceni Crne Gore. Respektujem svakog kandidata koji je do sada predao kandidaturu. Vjerujem da ćemo imati zanimljivu izbornu trku. Ulazim u trku s uvjerenjem da ću ja biti pobjednik. Ne bih prognozirao ko bi mogao da bude u drugom krugu. Svakome pristupam s uvažavanjem i ozbiljnošću, potrudiću se da ih pobijedim u prvom krugu”.

Đukanović je tokom predaje kandidature DIK-u rekao da tokom cijelog života ima prebivalište u Crnoj Gori i da ima samo crnogorsko državljanstvo.

SD uz Đukanovića, BS će odlučiti nakon zaključivanja kandidatura

Socijaldemokrate (SD) su juče odlučile da podrže kandidaturu Đukanovića.

Kako su saopštili, odluka o podršci nastavak je “društveno odgovorne politike i politike koja za cilj ima samo jedno - interes države Crne Gore i njenih građana”.

”Pitanje kandidata na predsjedničkim izborima niti u jednom momentu nijesmo posmatrali uskopartijski. U aktuelnoj političkoj situaciji, kad se Crna Gora nalazi u dubokoj društvenoj, političkoj, institucionalnoj, ekonomskoj i svakoj drugoj krizi, cijenimo da po ovom pitanju ne smije biti mjesta partijskim kalkulacijama, već se svaka partija mora voditi isključivo višim, državnim interesima. U tom smislu, SD je donio odluku da podrži onog kandidata koji ima najviše šansi da odnese pobjedu”, naveli su nakon sjednice Glavnog odbora (GO).

GO Bošnjačke stranke (BS) sinoć je donio odluku da ta partija neće imati kandidata na predsjedničkim izborima.

”S obzirom na činjenicu da BS neće imati svog kandidata i s obzirom da nisu iznesene ni potvrđene sve kandidature za predsjednika, GO BS-a ovlašćuje Predsjedništvo stranke da nakon zaključivanja kandidatura i analize kandidata, donese konačnu odluku o eventualnoj podršci konkretnom kandidatu za predsjednika”.

Bonus video: