Vučinić: Velika zabrinutost zbog statusa radnika željezničkih preduzeća, neracionalno rukovođenje i opstrukcije MKI

"Takođe ignorantskim prisustvom i veoma lošim rukovođenjem MKI u kontinuitetu doprinosi ometanju razvoja državnih energetskih i infrastrukturnih preduzeća preduzeća Eektroprivreda i Luka Bar", rekao je Vučinić

7358 pregleda 7 komentar(a)
Vučinić, Foto: Radnička partija
Vučinić, Foto: Radnička partija

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić saopštio je danas da iskazuje veliku zabrinutost zbog statusa radnika željezničkih preduzeća, što je kako je dodao, pored dugogodišnjeg neracionalnog rukovođenja posljedica i sadašnjih opstrukcija Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

"Takođe ignorantskim prisustvom i veoma lošim rukovođenjem MKI u kontinuitetu doprinosi ometanju razvoja državnih energetskih i infrastrukturnih preduzeća preduzeća Eektroprivreda i Luka Bar. Osim što je Ministarstvo nijemo na zahtjeve menadžmneta željezničkih preduzeća, njihovim djelovanjem željeznička preduzeća su u sve gorem stanju, taj sistem zapošljava preko 1.700 radnika koji imaju najmanje plate u državi. Sada kada je veći dio državnog aparata počeo da funkcioniše i djeluje ispravno, da tako značajne resurse vraća pod kontrolu države i pomaže u restruktuiranju preduzeća, MKI, koje bi trebalo da je perjanica razvoja zemlje, na svaki mogući način pravi opstrukcije. Opstrukcije su bile očevidne kod kupovine akcija elektroprivrede od strane Države koja je rezultirala kupovinom Željezare koju smo prije par dana otvorili i gdje uskoro kreće proizvodnja I niz inovih investicija", istakao je Vučinić u saopštenju.

On je dodao da se takođe sličan scenario desio u slučaju uvećanja državnog kapitala u Luci Bar kao i pregovorima o objedinjavanje jedine crnogorske luke.

"Informacija da je Ministarstvo kapitalnih investicija dalo licencu privatnim operaterima teretnog saobraćaja da voze preko naše pruge a da pritom nije obezbedilo restruktuiranje državnih željezničkih kompanija je definitivno kap koja je prelila čašu. Da li se radi o namjeri ili neznanju vrijeme će pokazati ali sa obzirom na to da u MKI još uvijek rade i rukovode osuđeni lažni svjedoci u slučaju Ramada vrlo je vjerovatno da se radi o namjeri", kazao je Vučinić.

On je rekao da je bivši režim razdjelio jedinstveno državno željezničko peduzeće, kako bi za partijski kadar obezbijedio što više mjesta u odborima dirketora.

"Primjer OŽVS, Akcionarsko društvo "Održavanje željezničkih voznih sredstava" državna kompanija koja je nastala podjelom bivše jedinstvene Željeznice Crne Gore, a posao joj je da održava vozove Željezničkog prevoza i Montekarga, takođe državnih željezničkih kompanija. OŽVS 2021 godinu završilaje sa minusom od 573 hiljade eura. Time je nastavljen negativni trend poslovanja preduzeća, jer je u posljednje tri godine gubitak iznosio skoro dva miliona, a ukupni akumulirani gubitak se povećao na 6,5 miliona eura. Najveći dio dugovanja odnosi na poreze i doprinose što iznosi nešto preko četiri miliona eura isti dug je predložen da preuzme država u vidu konverziju duga u akcijski kapital, što je nedavno urađeno u nekim preduzećima. Za ovaj postupak potrebna je podrška koju nemaju od resornog Ministarstva kapitalih investicija kako bi se sprovela finansika analiza. Međutim, dok privatno preduzeće za željeznički prevoz teretea ima svu logistiku i podršku resornog ministarstva, od ministra Ibrahimovića državna željeznička preduzeća dobila su o odgovor da u tehničkom mandatu ne planira ništa veće i značajnije da radi po pitanju zakonske državne pomoći", kazao je Vučinić.

Po njegovim riječima, sve ovo navedeno, OŽVS i druga željeznička preduzeća dovodi u inferioran položaj u kom se dugovi povećavaju i preduzeća vode u bankrot.

Bonus video: