DPS i BS nisu glasali za Resulbegovića, izabrano troje sudija Ustavnog suda

Za izbor sudije Resulbegovića glasalo je 46 od 78 poslanika, 32 poslanika su bila udržana, nije bilo glasova protiv. Sudije se biraju dvotrećinskom većinom

89117 pregleda 124 komentar(a)
Foto: Youtube/Skupština
Foto: Youtube/Skupština
Ažurirano: 27.02.2023. 14:54h
Završeno
14:04h

Kod glasanja za Faruka Resulbegovića uzdržani su bili poslanici Demokratske partije socijalista i Bošnjačke partije.

13:21h

Armenko, Đuranović i Tešić su položile zakletvu.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da će se parlament o preostalom kandidatu izjasniti tropetinskom većinom glasova svih poslanika, najranije nakon mjesec.

Sjednica je završena.

Izmjena: 14:52h
13:11h

Momirka Tešić je sa 72 glasa za, dva protiv i četiri uzdržana izabrana za sudiju Ustavnog suda.

13:10h

Faruk Resulbegović nije izabran za sudiju Ustavnog suda.

Glasalo je 78 poslanika - 46 za, bez glasova protiv, dok su 32 poslanika uzdržana.

Sudije se biraju dvotrećinskom većinom.

13:09h

Za Draganu Đuranović, koja je takođe izabrana, glasalo je 75 poslanika uz tri izdržana.

13:08h

Snežana Armenko izabrana je za sutkinju Ustavnog suda.

Za je glasalo 77 poslanika, tri su bila uzdržana.

13:07h

Predsjednica kluba poslanika Bošnjačke stranke Kenana Strujic Harbić je kazala da iako je članica Ženskog kluba, nije znala da će danas biti izveden performans, te da se od toga ograđuje.

13:03h

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić je kazala da je izbor sudija Ustavnog suda jedan od najznačajnijih izbora koje će Skupština donijeti.

Ona je istakla da proces pridruživanja EU zavisi od ispunjavanja odredaba iz poglavlja 23 i 24, koje su vezane za vladavinu prava, kojih nema bez Ustavnog suda.

"Mi danas donosimo odluku kako će Crna Gora funkcionisati u narednih 12 godina", kazala je Kordićeva.

Ona je kazala da status predloženih kandidata nije promijenjen osim Dragane Đuranović, koja je obavijestila odbor da je istupila iz DPS-a.

Izmjena: 14:54h
12:54h

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je kazala da je očekivala da će poslanici imati više smisla za kulturu, objasnivši da događajem ne nipodaštavaju žrtve i da se svirala ozbiljna muzika.

Marko Milačić (Prava) je kazao da su kolege iz Bošnjačke stranke licemjerni kad im smeta performans, a ne smeta im što je tada Milo Đukanović bio na vlasti.

Danijel Živković (DPS) je kazao da Đurović ne treba da im priča o kulturi, navodeći da to što je govorio Milačić nema veze sa temom i da razumije njegov strah i opsjednutost Đukanovićem.

"Marginalne političke ličnosti ne bi imale nikakvo pravo da pominju ime Đukanovića i politiku DPS-a. Oni će uvijek biti marginalni".

12:36h

Dio poslanika DF-a je napustio sjednicu nakon što su u salu ušli muzičari iz kamernog ansambla CNP-a.

Miodrag Lekić (Demos) je kazao da nisu prepoznali himnu, a ispostavilo se da je trebalo da bude himna.

"Nepotrebno ste ušli u performans koji nije uspio, a posebno što pola parlamenta nije ostalo. Nismo prepoznali melodiju".

"Nadam se da je ovo doprinos iznad dnevno-političkih stvari", kazala je potpredsjednica Skupštine i kopredsjedavajuća Ženskog kluba Branka Bošnjak.

Poslanik BS-a Suljo Mustafić je kazao da danas nije bilo ni mjesto ni vrijeme za ovu vrstu performansa, kada je sjećanje na nevine ljude, koji su stradali u Štrpcima.

"Razumijem vaše naknadno evropejstvo, ali danas nije bilo vrijeme da se preko kostiju nevinih ljudi, na ovakav način derogiramo", rekao je Mustafić.

12:34h

Poslanici Bošnjačke stranke neće glasati za izbor kandidata za četvoro sudija Ustavnog suda, već će biti uzdržani, potvrđeno je "Vijestima".

12:31h

Skupština je na početku sjednice povodom tridesetogodišnjice zločina u Štrpcima održala minut ćutanja na zahtjev poslanika Amera Smailovića (BS).

Koleginica iz SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je kazala da je to jedan od nasramnijih zločina, te da izvršioci treba da se pronađu i privedu pravdi. Istakla je da Skupština što prije treba da donese Rezoluciju o Štrpcima, koju su kolege iz te partije predlagale.

12:31h

Poslanici crnogorskog parlamenta danas će glasati o izboru četvoro sudija Ustavnog suda.

Ustavni odbor predložio je da se za sudije izaberu Snežana Armenko, Dragana Đuranović, Momirka Tešić i Faruk Resulbegović.

Parlamentarna većina i opozicija dogovorile su se o izboru Armenko, Đuranović i Tešić, dok se manjinske stranke nijesu saglasile o izboru njihovog kandidata u Ustavnom sudu.

U prvom krugu glasanja potrebna je dvotrećinska većina od 54 poslanika kako bi kandidati bili izabrani, a u drugom tropetinska podrška poslanika.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina.

Bonus video: