LP: Zločin u Štrpcima opomena do čega dovode mržnja, nacionalizam i zlo

"Oni su to uradili samo zbog njihovog imena i prezimena, a najmlađa žrtva bio je učenik iz Podgorice od 16 godina. Ni danas nijesu otkriveni ostaci njihovih tijela, pa ovaj zločin ostaje bolna rana Crne Gore

2011 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Liberalna partija
Ilustracija, Foto: Liberalna partija

Sa pijetetom se sjećamo nevinih žrtava u Štrpcima i podsjećamo javnost na ovaj zločin kako bi ostao u trajnom sjećanju, otrgao se od zaborava i bio trajna opomena do čega dovode mržnja, nacionalizam i zlo koje se u korijenu ne zaustavi te kakve bolne posljedice decenijama ostavlja, saopšteno je iz Liberalne partije (LP).

Iz ove partije u saopštenju su podsjetili da se danas navršava 30 godina od stravičnog zločina u Štrpcima.

"Kada su 27. februara 1993. naoružani pripadnici specijalne jedinice 'Osvetnici' Vojske Republike Srpske, pod komandom Milana Lukića, izveli iz voza na pruzi Beograd - Bar, oteli, mučili i ubili 20 žrtava Bošnjaka - Muslimana. Oni su to uradili samo zbog njihovog imena i prezimena, a najmlađa žrtva bio je učenik iz Podgorice od 16 godina. Ni danas nijesu otkriveni ostaci njihovih tijela, pa ovaj zločin ostaje bolna rana Crne Gore", navodi LP u saopštenju.

Dodaju da je zato važno da se stalno šalje poruka dijaloga, razumijevanja i mira.

"Ali i da se suočimo sa prošlošću na temelju činjenica i pravde te da svaki zločinac odgovara za svoja nedjela protiv čovječnosti i protiv života, te da se takva tragedija više nikada ne ponovi nikome", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: