Đukanović: Ostajemo privrženi principima i standardima ljudskih prava i kao članica NATO i kandidat za članstvo u EU

Predsjednika Crne Gore u Ženevi se sastao sa Visokim komesarom za ljudska prava Volkerom Turkom

4736 pregleda 4 komentar(a)
Turk i Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Turk i Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Ostajemo privrženi principima i standardima ljudskih prava i kao članica NATO i kandidat za članstvo u EU, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Kako se navodi u saopštenju Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore on je to rekao tokom sastanka sa Visokim komesarom za ljudska prava Volkerom Turkom u Ženevi, gdje učestvuje na 52. sesiji Savjeta za ljudska prava.

Dodaju da je Đukanović, uz zadovoljstvo susretom, čestitao Turku na imenovanju i poželio uspjeh u izršavanju važne misije u svijetu sa nikad komleksnijm odnosima.

"Iskazao je i poštovanje za posvećenost komesara Turka koju je pokazivao prema Crnoj Gori i regionu u svojim prethodnim ulogama uz očekivanje plodne saradnje i u narednom periodu. Ističući da je multilateralizam jedan od najvažnijih prioriteta državne i vanjske politike i da Ženevu vidimo kao središte multilateralizma u Evropi, pozdravio je djelovanje Kancelarije za ljudska prava sa kojom imamo otvorenu i uzajamno korisnu saradnju", piše u saopštenju.

Navode da je sa Turkom podijelio zabrinutost pogoršanjem situacije u regionu i refleksijama agresije na Ukrajinu ističući da kao prioritet ostaje učvršćivanje stabilnosti uz uvjerenje da je evropski sistem vrijednosti put do stabilnosti i obezbjeđivanja pretpostavki za demokratski i ekonomski razvoj.

U kontekstu vidljivih posljedica spoljnih uticaja na Crnu Goru, kako se navodi, Đukanović je naglasio da se vide i reakcije Kancelarije na pojavu podignutih tenzija.

"Crna Gora želi da nastavi da bude uzor u regionu u unapređenju, zaštiti i promociji ljudskih prava, kao ozbiljan partner gradeći demokratsko društvo kao sastavni dio evropske porodice u skladu sa evropskim vrijednostima", rekao je Đukanović.

Dodaju da je Turk iskazao izuzetno zadovoljstvo posjetom Đukanovića i prilikom za otvoren i iskren razgovor.

"Vaš dolazak u Savjet za ljudska prava nosi u sebi jaku simboliku jer pokazuje razumijevanje da je zalaganje za ljudska prava put za prevazilaženje podjela. Kao dobar poznavalac regiona i Crne Gore, koja je na njega ostavila izuzetno pozitivne utiske, kazao je da prati unutrašnju dinamiku u zemlji uz ocjenu da se mogu osjetiti direktne posljedice ukrajinske krize. On je naglasio da su ljudska prava kao univerzalna kategorija najbolji način postizanja društvene kohezije, uz predlog da se kroz praksu nacionalnih konsultacija o ljudskim pravima društvo okupi oko zajedničkih interesa i pitanja budućnosti. On je pozdravio rezultate Crne Gore u odnosu na rješavanje pitanja izbjeglih lica i obavezu koju je preuzela da se u predstojećem periodu fokusira na probleme ranjivih grupa, što objedinjuje društvo", navodi se u saopštenju.

Iz Službe Šredsjednika navode i da je izražena saglasnost o važnosti snažnijeg prisustva međunarodnih organizacija u regionu u cilju zaštite i smanjenja upliva trećih strana.

"Đukanović je ponovio da Crna Gora ostaje ozbiljan partner OHCHR i da će nastaviti da pruža punu podršku integritetu i nezavisnosti Komesara i Kancelariji", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: