Ćorović: Odluka BS da ne glasa Resulbegovića nema konotaciju vezanu za nacionalnu pripadnost

"Naša je odluka rezultat našeg odnosa prema činjenici da se krši Ustavna obaveza srazmjerne zastupljenosti u Ustavnom sudu koja se garantuje svakoj manjini posebno i srazmjerno, a ne svim manjinama grupno, kao i našeg odnosa prema činjenici da je imenovanje i tog jednog predstavnika manjina rezultat dogovora iz kojeg smo mi kao stranka bili isključeni"

8189 pregleda 11 komentar(a)
Ćorović, Foto: Privatna arhiva
Ćorović, Foto: Privatna arhiva

Bošnjačka stranka (BS) nije glasala ni za jednog predloženog kandidata za sudije Ustavnog suda iz principijelnih razloga koji se odnose na ignorantski odnos trenutne skupštinske većine prema predstavnicima manje brojnih naroda u Crnoj Gori, poručio je Jasmin Ćorović, potpredsjednik Bošnjačke stranke.

Snežana Armenko, Dragana Đuranović i Momirka Tešić danas su izabrane za sutkinje Ustavnog suda, dok su kod glasanja za Faruka Resulbegovića uzdržani bili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i BS-a.

"Odluka BS da ne glasa kandidata Resulbegovića za sudiju Ustavnog suda nema konotaciju vezanu za nacionalnu pripadnost kanditata, kako se to želi spočitati Bošnjačkoj stranci, čemu u prilog govori činjenica da nismo glasali ni za ostale predložene kandidate. Naša je odluka rezultat našeg odnosa prema činjenici da se krši Ustavna obaveza srazmjerne zastupljenosti u Ustavnom sudu koja se garantuje svakoj manjini posebno i srazmjerno, a ne svim manjinama grupno, kao i našeg odnosa prema činjenici da je imenovanje i tog jednog predstavnika manjina rezultat dogovora iz kojeg smo mi kao stranka bili isključeni. Dakle, nećemo da učestvujemo u fingiranju proporcionalne zastupljenosti, posebno ne tamo gdje nismo ni konsultovani ni uključeni u pregovorima", kazao je Ćorović, objavljeno je na sajtu BS.

Predsjednik Albanske alternative i opštine Tuzi Nik Đeljošaj rekao je ranije danas da DPS i BS nisu glasali za Resulbegovića samo zato što je Albanac.

Ćorović je istakao da politika Bošnjačke stranke poziva na dijalog i kompromis.

"Od starta smo pozivali sve na dogovor u vezi sa izborom sudija Ustavnog suda, jer smatramo da je funkcionalnost ove najveće sudske instance od krucijalne važnosti za stabilnost društva, ali smo tražili da dogovor bude fer i inkluzivan. Podsjećam javnost na činjenicu da su na Ustavnom odboru poslanici DF, Demokrata i URE izabrali koji će to predstavnik manjina proći dalje na glasanju. Rezultat glasanja na Ustavnom odboru nije plod dogovora niti kompromisa sa manjinama, a pogotovo ne sa BS koja je autentični predstavnik bošnjackog naroda. Takav pristup je neprihvatljiv. Grupaciju oko DF, Demokrata i URE ne podrzava ni 3 odsto manjina u Crnoj Gori, pa je i neprihvatljivo da oni biraju člana iz reda manje brojnih naroda", zaključio je Ćorović.

Bonus video: