Bijelo Polje: Rebalans rađen zbog apetita partnera DPS-a?

Opoziciji sporni razlozi formiranja novih sekretarijata u bjelopoljskoj opštini

11661 pregleda 7 komentar(a)
Sa jučerašnje javne rasprave u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Sa jučerašnje javne rasprave u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Cilj otvaranja novih sekretarijata u Bijelom Polju je u službi zadovoljanja apetita koalicionih partnera Demokratske partije socijalista.

To je kazao odbornik Pokreta Evropa sad u Bijelom Polju Andrija Delić, na javnoj raspravi o izmjeni budžeta, održanoj juče u Bijelom Polju.

Nacrtom Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Bijelo Polje za 2023. godinu,Opština uskoro uvodi novi organ - Upravu za logistiku, zaštitu i održavanje. Što se tiče troškova, biće podijeljeni sa Službom za zajedničke poslove. Takođe, Sekreratijat za preduzetnistvo i ekonomski razvoj je podijeljen na Sekretarijat za poljoprivredu i Sekretarijat za preduzetnistvo (takođe troškovi podijeljeni od prethodnog Sekretarijata za preduzetnistvo i ekonomski razvoj). Time će bjelopoljska Opština umjesto 18 imati 20 organizacionih jedinica.

Delić je kazao da se nacrtom rebalansa i uvođenjem novih sekretarijata samo “pretumbavaju” sredstva iz jednog resora u drugi, kako bi se opskrbili politički apetiti učesnika u vlasti.

”Napravili su se novi sekretarijati a neki su podijeljeni, odnosno usitnjeni. Sada imamo, između ostalih, i sekretarijat za preduzetništvo (koji treba da pomogne preduzetnicima kao i da pospješi mlade da se bave preduzetništvom) kojem je budžet 160.000 eura, a od toga 102.000 za zarade zaposlenih”, zamjerio je Delić, navodeći da i Sekretarijat za inspekcijske poslove ima budžet od 256.000, a za zarade zaposlenih se odvaja 239.500 eura.

Istakao je da se ne radi o interesu građana, već birokratskog aparata a kao posebno interesantno naveo podatak da lokalna samouprava raspodijelila sekretarijate, a da pritom nema saglasnost Ministarstva finansija.

Problematizovao je i to što je budžetom za sport opredijeljeno million eura, a za poljoprivredu svega 160 hiljada, ukazujući i na probleme loših puteva i sela, u koje se ne ulaže skoro ništa.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Alida Nuhodžić je kazala da je, s obzirom na to da je samim tim što je izvršena unutrašnja reorganizacija pojedinih organizacionih jedinica, bilo neophodno izvršiti preraspodjelu budžetskih pozicija između njih. Podsjetila je da je budžet Opštine za 2023. bio planiran u iznosu od 16.113.000 eura i da ostaje isti.

”Kako je u pitanju samo tehnički rebalans, nije predloženo povećanje budžeta i nema probijanja budžetskog okvira, “, kazala je ona.

I Zdravko Janjušević iz NVO “Bjelopoljski demokratski centar” ocijenio je da je rebalans tehničke prirode, te da se njime ne planiraju sredstva za realizaciju projekata od opšteg značaja za građane, već samo zadovoljavaju apetiti konstituenata političkih partija koje čine vlast.

”Smatram da ovu javnu raspravu treba odložiti, jer nemamo odluku o organizaciji i uspostavljanju novih sekretarijata. I u ovako nestabilnim uslovima mi gomilamo zaposlene, to je suprotno planovima za optimizaciju radnih mjesta ako ih u opšte imamo”, kazao je Janjuševič.

Predstavnici Medžlisa Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve zatražili su da se poveća iznos od po 10.000 eura, koji je budžetom opredijeljen vjerskim zajednicama, naglašavajući da važni projekti zahtijevaju znatno veće iznose.

”U toku ove godine planirana je izgradnja Hajdarpašine džamije koja je značajna za vjesku i turističku ponudu grada. U poodmakloj smo fazi rješavanja dokumentacije kao osnov za rekostrukciju, za šta smo iz svojih sredstava izdvojili 20 hiljada eura”, kazao je predstavnik Medžlisa Ahmedin Bošnjak.

Podsjetio je da je u toku i izrada glavnog projekta Centralne džamije, za koje će biti potrebno izdvojiti 35.000 eura, i predložio da se za vjerske zajednice izdvoji po 20.000 eura.

Predsjednik Srpske pravoslavne crkvene opštine odbornik Grupe građana Miodrag Pajović je naveo da su sredstva potrebna za nastavak radova na obnovi crkve Sv. apostola Petra i Pavla, hitnu sanacija crkve u Podvrhu, drenažnog sistema na crkvi Sv. Nikole u Nikoljcu, izradu dokumentacije za izgradnju duhovnog centra ...

Bonus video: