Gorjanc Prelević: Paran broj sudija Ustavnog suda nije djelotvoran za donošenje odluka

"Zadatak je djelimično ispunjen. Sud sada može da donosi odluke, ali i ne mora, jer jednak broj sudija, nije djelotvoran za donošenje odluka"

15604 pregleda 10 komentar(a)
Tea Gorjanc Prelević, Foto: PR Centar
Tea Gorjanc Prelević, Foto: PR Centar

Izborom troje nedostajućih sudija Ustavnog suda nije obezbijeđena puna funkcionalnost te najviše sudske institucije, jer paran broj nije djelotvoran za donošenje odluka, poručila je izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc Prelević.

Skupština Crne Gore izabrala je troje, od četvoro nedostajućih, sudija Ustavnog suda. Izbor novih sudija, Snežane Armenko, Dragane Đuranović i Momirke Tešić podržalo je više od dvije trećine poslanika vlasti i opozicije.

"Zadatak je djelimično ispunjen. Sud sada može da donosi odluke, ali i ne mora, jer jednak broj sudija, nije djelotvoran za donošenje odluka. Prema Ustavu Crne Gore Ustavni sud ima sedmoro sudija, poslanici su bili dužni da izaberu svih četvoro sudija i obezbijede potpunu funkcionalnost suda“, rekla je Gorjanc Prelević u izjavi za PR Centar.

Prema njenim riječima, crnogorska javnost juče nije čula ozbiljne razloge zbog neizbora četvrtog sudije.

Gorjanc Prelević je istakla da bi, u slučaju izbora sudije iz redova albanskih naroda, bio prvi put da Crna Gora ima sudiju albanske pripadnosti.

"Mislimo da je šteta što jedna manjina nije u stanju da podrži drugu, pogotovo jer nije bilo pripadnika albanskog naroda u najvišim sudskim instancama države“, smatra Gorjanc Prelević.

Na pitanje šta će se desiti ako se na sljedećoj sjednici ne izabere četvrti sudija, Gorjanc Prelević je rekla da onda kreće potpuno novi postupak, sa novim rokom za prijavljivanje kandidata.

"Taj čitav proces bi mogao da se završi najranije kraja maja što je opet predug period koji može da odloži punu funkcionalnost tog suda“, pojasnila je Gorjanc Prelević.

Napominje i da nije slučajno da je u Ustavnom sudu broj sudija neparan.

"Sada, ako bude podijeljenih stavova odluke opet neće moći da se donesu. Na pragu smo predsjedničkih izbora, nećemo imati četvrtog sudiju do tog datuma, zato mislim da je izbor troje sudija vrlo ograničen i minimlan uspjeh koji ne zaslužuje nikakvo oduševljenje. Ponavljam, zadatak nije ispunjen do kraja i neophodno je izabrati četvrtog sudiju“, istakla je Gorjanc Prelević.

Gorjanc Prelević poručuje da je zadatak Skupštine da obezbijedi punu funkcionalnost Ustavnog suda.

Na pitanje koliko je štetu donijelo nefunkcionisanje US, Gorjanc Prelević odgovara da je šteta velika s obzirom na period zastoja i broja inicijativa i predloga za ocjenu ustavnosti koje čekaju.

"Imali smo lokalne izbore, znamo da tri opštine nijesu proglasile konačne rezultate zbog toga. Ustavnih žalbi ima jako puno i o njima je moglo da odluči Vijeće od troje sudija samo konsenzusom“, navela je Gorjanc Prelević.

Saglasna je da je, zbog svih dešavanja, stvoren utisak da su sudije izabrane po partijskom principu.

"Ali, očekujemo od njih da ne glasaju u skladu sa interesima partije, već časno i profesionalno. Mi imamo očekivanje da će neki sudija tako i glasati, ali kako će to izgledati u praksi to ne možemo znati“, kazala je Gorjanc Prelević.

Prema njenim riječima, cijeli proces izbora sudija tekao je tako da se nijesu birali najbolji kandidat, sa najboljim poznavanjem ustavnog prava, najvećim iskustvom...

"Ono što je izostalo u javnosti je razgovor o stručnim kapacitetima i ugledu tih kandidata, na kraju se sve svelo na kandidate stranaka. Mislim da to nije dobro, jer je Crnoj Gori potreban nepartijski sud“, ocijenila je Gorjanc Prelević.

HRA: Izbor četvrtog kandidata neophodan za djelotvoran Ustavni sud

Iz Akcije za ljudska prava je saopšteno da je Skupština bila dužna da izabere i četvrtog kandidata za sudiju Ustavnog suda i tako obezbijedi da taj sud ima Ustavom propisanih sedam sudija i da u svakom slučaju može da donese odluku.

"Paran broj sudija – šest – to ne obezbjeđuje, jer je moguće da glasovi budu podijeljeni, i da se ne postigne većina potrebna za odlučivanje. Ovakvo stanje može da zakomplikuje odlučivanje o eventualnim izbornim žalbama u vezi glasanja na predsjedničkim izborima. Predsjednički izbori su zakazani za 19. mart 2023, a nedostajući sudija može biti izabran u drugom krugu glasanja najranije 27. marta", naveli su iz HRA.

Podsjećaju da će u drugom krugu četvrtom kandidatu, državnom tužiocu Faruku Resulbegoviću, biti potrebna tropetinska podrška poslanika odnosno 49 glasova.

"Međutim, postoji velika mogućnost da ne bude izabran ni u drugom krugu jer je na jučerašnjoj sjednici dobio 46 glasova od 78 poslanika koji su uopšte glasali (dva poslanika Socijaldemokrata nijesu izrazila stav, dok je jedan poslanik DPS-a bio odsutan). Ako ne dođe do izbora, Ustavni sud će morati da pokrene novi postupak izbora sudije koji će trajati najmanje mjesec dana. Žalimo što Bošnjačka stranka nije podržala kandidata za sudiju Ustavnog suda koji pripada albanskoj nacionalnoj manjini. Ni u Ustavnom sudu, kao ni u Vrhovnom sudu Crne Gore do sada nije bilo sudije ili sutkinje iz albanske nacionalne manjine, dok je Bošnjaka bilo. Ova činjenica je dodatno govorila u prilog izboru pripadnika druge manjine u Ustavni sud, u skladu sa Zakonom o Ustavnom sudu koji nalaže da poslanici prilikom izbora i tu karakteristiku nacionalne pripadnosti treba da imaju u vidu", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je poražavajuće da se poželjne karakteristike sudija Ustavnog suda svode na nacionalnu pripadnost i naklonost političkim partijama.

"U postupku izbora nije se čula bilo kakva primjedba na stručnost kandidata Resulbegovića, koja je glavni kriterijum za izbor", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: