Jokić predala žalbu, traži da Ustavni sud poništi kandidaturu Đukanovića

U žalbi se navodi da je Đukanović bio predsjednik od 1998. do 2002. godine, a drugi put od 2018. do 2023. godine

23841 pregleda 56 komentar(a)
Jokić, Foto: Boris Pejović
Jokić, Foto: Boris Pejović

Predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progres Bojana Jokić podnijela je Ustavnom sudu žalbu tražeći da se poništi predsjednička kandidatura lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Jokić je u žalbi navela da je Državna izborna komisija (DIK) potvrđivanjem kadndiature Đukanovića pogrešno primijenio materijalno pravo jer Đukanović kako tvrdi nema ustavni osnov da bude po treći put kandidat za predsjednika.

U žalbi u koju je portal RTCG imao uvid navodi se da je Đukanović bio predsjednik od 1998. do 2002. godine a drugi put od 2018. do 2023. godine.

"Kako se od vremena kada je g. Milo Đukanović, 1998. godine, vršio prvi predsjednički mandat, nije mijenjala teritorija, niti ustavni indetitet, niti stanovištvo Crne Gore, kao osnovni preduslovi za državni diskontiunitet, to je apsolutno jasno da u konkretnom nema govora o bilo kakvom diskontinuitetu", navela je Jokić u žalbi Ustavnom sudu.

Jokić navodi da postoji princip "ratio legis" koji je propisan članom 97 stav 2. Ustava Crne Gore koji decidno uspostavlja zabranu da jedno lice bude predsjednik Crne Gore duže od 10 godina nezavisno da li je mandat vršio uzastopno.

"Kod predsjedničkog kandidata Mila Đukanovića, jasno je da će u slučaju pobjede na izborima biti predsjednik Crne Gore 14 godina ukupno, a što predstavlja grubo kršenje citiranog člana Ustava Crne Gore", navodi u žalbi.

"Osporeno rješenje DIK-a je u cjelosti nezakonito pa predlažem da sud donese rješenje kojim usvaja žalba i poništava rješenje o proglašenju kandidature", kazala je Jokić.

Bonus video: