PIR traži da Ustavni sud poništi kandidaturu Đukanovića

"Odluka Ustavnog suda iz 2013. godine, kojom se kaže da Crna Gora od 2007. godine gaji pravni diskonuitet, je pogrešna i nakaradna, besmislena i nelogična i pravno neodrživa"

4231 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR) predala je Ustavnom sudu zahtjev u kome traže da se poništi odluka Državne izborne komisije (DIK) o prihvatanju kandidature lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanovića za predsjedničke izbore.

Kako se navodi u zahtjevu, koje potpisuje predsjednik PIR-a Momo Joksimović, trećom kandidaturom Đukanovića za predsjednik Crne Gore je "grubo povrijeđen član 97 stav 2 Ustava Crne Gore: 'Isto lice može biti predsjednik Crne Gore najviše dva puta'".

"Ova odredba Ustava je jasna pravniku i laiku da joj tumač ne treba. Odluka Ustavnog suda iz 2013. godine, kojom se kaže da Crna Gora od 2007. godine gaji pravni diskonuitet, je pogrešna i nakaradna, besmislena i nelogična i pravno neodrživa. Ovakva Odluka Ustavnog suda je i pravno i politički neodrživa, gdje se može vidjeti partijska pripadnost sudija Ustavnog suda, koji su ponizili i Ustavni sud kao najvišu pravnu istancu i pravni poredak Crne Gore. Sudije Ustavnog suda koji su glasali za takvu odluku ne zaslužuju ni da kvaku dohvate od vrata Ustavnog suda", navedeno je u zahtjevu koji je upućenom Ustavnom sudu.

Dodaje se, između ostalog da se traži da Ustavni sud, poništi Odluku DIK-a o prihvatanju kandidature Đukanovića za predsjednika "što je u interesu Crne Gore i njenih građana".

Bonus video: