Predsjedničko mjesto najviše zanima ekonomiste

U četvrtak će biti poznata konačna lista kandidata za izbore 19. marta

17881 pregleda 12 komentar(a)
Treći mandat Đukanovića za Ustavni sud: Sa sjednice DIK-a, Foto: Luka Zeković
Treći mandat Đukanovića za Ustavni sud: Sa sjednice DIK-a, Foto: Luka Zeković

Konačna lista onih koji će se takmičiti za predsjedničko mjesto 19. marta Državna izborna komisija (DIK) utvrdiće sjutra, jer je influenseru Jovanu Raduloviću ostavljen rok od 48 sati da ispravi nedostatke.

Do juče su utvrđene kandidature Jakova Milatovića (PES), lidera Demokrata Alekse Bečića, lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, aktuelnog šefa države i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića i poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović Stanković.

Komisija je juče odbila da potvrdi prijavu Željka Matijaševića jer ne ispunjava uslove, iako se on ranije povukao iz te priče.

Kada je u pitanju Radulović, ostavljeno mu je vrijeme da dostavi i 2.613 validnih potpisa podrške birača i dopuni obrasce u dijelu naziva grupe građana koja ga je predložila.

Polovina onih čije je kandidature potvrdio DIK i ranije je učestvovala u predsjedničkoj trci za šefa države, a isto toliko javilo se prvi put. To su Jakov Milatović, Aleksa Bečić i Goran Danilović.

Milatović je bivši ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića koji je, kako piše u njegovoj biografiji, osnovne studije završio na Ekonomskom fakultetu sa prosječnom ocjenom 10, a magistarske na Univerzitetu Oksford kao stipendista britanske vlade.

Milatović
Milatovićfoto: Boris Pejović

Radio je u NLB banci, Dojče banci, a onda u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

On, kao i Aleksa Bečić ima 36 godina.

Bečić je bio najmlađi predsjednik Skupštine, na čijem čelu je proveo 16 mjeseci i smijenjen je u februaru 2022. godine u paketu sa Vladom Zdravka Krivokapića.

Bečić
Bečićfoto: Luka Zeković

Za predsjednika Demokrata izabran je 2015. godine. Godinu ranije, kao funkcioner Socijalističke narodne partije (iz koje su iznikle Demokrate), bio je nosilac liste na lokalnim izborima u Podgorici pod nazivom “Mladost. Mudrost”. I on je ekonomista po struci.

Goran Danilović je završio filozofiju u Nikšiću, bio je novinar na RTCG-u, jedan je od osnivača Radio Svetigore, zamjenik glavnog urednika i urednik “Glasa Crnogorca”.

Bio je potpredsjednik Nove i poslanik DF-a, potom drugi čovjek Demosa i poslanik sa liste te partije. Nakon rascjepa u Demosu, osnovao je Ujedinjenu Crnu Goru.

Danilović
Danilovićfoto: Luka Zeković

Bio je ministar unutrašnjih poslova u Vladi takozvanog izbornog povjerenja. Imenovan je na mjestu v.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja u oktobru 2021. godine.

Uz predsjednika države još dvoje kandidata se okušalo na izborima.

Biografija Mila Đukanovića, takođe ekonomiste, je uglavnom poznata javnosti. Za premijera je prvi put izabran 15. februara 1991, na svoj 29-ti rođendan. Bio je najmlađi premijer u Evropi. Tu dužnost obavljao je u sedam mandata.

Đukanović
Đukanovićfoto: DPS

On će na izborima pokušati da dobije treći predsjednički mandat. U prvom je bio od 1998. do 2002. godine, dok mu drugi, aktuelni, teče od 2018.

Državna izborna komisija je inače juče odbacila prigovor Moma Joksimovića iz Stranke penzionera na kandidaturu Đukanovića. Joksimović je, između ostalog, u prigovoru sporio činjenicu što bi, u slučaju da bude izabran, to bio treći mandat Đukanovića na mjestu predsjednika Crne Gore. DIK je zaključio da je to predmet za ustavni sud a ne za njih.

A Ustavnom sudu se obratila predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progres Bojana Jokić. Ona je tražila da se poništi predsjednička kandidatura Đukanovića.

Jokić je u žalbi navela da je DIK pogrešno primijenio materijalno pravo jer Đukanović kako tvrdi nema ustavni osnov da bude treći put kandidat za predsjednika.

I Andrija Mandić ima duži staž u politici. Jedan je od osnivača i lidera Srpske narodne stranke, od 2003. godine, zatim zamjenik ministra za privredu.

Bio je na čelu koalicije “Srpska lista”, i njen predsjednički kandidat na izborima 2008. godine. Od 2009. je na čelu Nove srpske demokratije, a od 2012. godine, osnivač i član predsjedništva Demokratskog fronta.

Mandić
Mandićfoto: Boris Pejović

Diplomirao je na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici, prije aktivnog političkog angažmana, bio je preduzetnik.

Draginja Vuksanović Stanković je pravnica, takođe kao i Milatović diplomirala je sa prosječnom ocjenom 10. Doktorirala je i predaje na Pravnom fakultetu u Podgorici od marta 2001.

Vuksanović Stanković
Vuksanović Stankovićfoto: Boris Pejović

Bila je predsjednica SDP-a i kandidatkinja te partije na predsjedničkim izborima 2018. godine.

Eskobar: Rusija će pokušati da se umiješa u izbornu kampanju

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kazao je da očekuje da će Rusija pokušati da se umiješa u izbornu kampanju za predsjedničke izbore u Crnoj Gori.

”Mislim da će Rusija pokušati da ubaci neke nezdrave narative da pokuša da kreira neke tenzije između etničkih grupa u Crnoj Gori u ovoj kampanji”, rekao je Eskobar na onlajn brifingu sa novinarima sa Zapadnog Balkana.

On je kazao da takođe vjeruje da su ljudi u Crnoj Gori dovoljno mudri da to prepoznaju.

“Vjerujem i da institucije u Crnoj Gori imaju sposobnost da zahtijevaju transparentnost u izbornoj kampanji”, poručio je.

Bonus video: