Svetosavska: Đukanović, Mandić i Danilović na istom zadatku, da spriječe antisistemske kandidate da prođu u drugi krug

"Svetosavska srpska lista juče je procesuirala žalbe Ustavnom sudu kojima se predlaže poništenje proglašenih kandidatura za predstojeće predsjedničke izbore koje su podnijeli Demokratska partija socijalista (DPS), Demokratski front i Ujedinjena Crna Gora"

18682 pregleda 24 komentar(a)
Svetosavska, Foto: Svetosavska
Svetosavska, Foto: Svetosavska

Svetosavska srpska lista saopštila je danas da je od Ustavnog suda tražila poništenje kandidatura za predsjednika Crne Gore lidera Demokratske partije socijalista (DPS) i aktuelnog šefa države Mila Đukanovića, kandidata Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića i kandidata Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića

"Svetosavska srpska lista juče je procesuirala žalbe Ustavnom sudu kojima se predlaže poništenje proglašenih kandidatura za predstojeće predsjedničke izbore koje su podnijeli Demokratska partija socijalista (DPS), Demokratski front i Ujedinjena Crna Gora", ističe se u saopštenju Svetosavske.

Izbori za predsjednika Crne Gore zakazani su za 19. mart.

"Kandidati sistema i duboke države Milo Đukanović, Andrija Mandić i Goran Danilović na istom su zadatku i sa istim ciljem u prvom izbornom krugu. Plan je da se spriječi mogućnost da neki od dvojice antisistemskih kandidata prođe u drugi krug, pri čemu ni kandidate Evrope sad i Demokrata ne treba amnestirati od odgovornosti zbog izostanka dogovora o jedinstvenom nastupu", ističe se u saopštenju Svetosavske.

Iz te partije su dodali da su zatražili izjašnjenje Ustavnog suda povodom Đukanovićeve kandidature po dva osnova.

"Prvi – poput još nekoliko političkih struktura i udruženja građana – na osnovu odredbi člana 97. stav 2, Ustava, predviđeno je da isto lice može biti najviše dva puta predsjednik Crne Gore. Tim povodom, javnosti je otprilike sve poznato. Drugi osnov – predsjednički kandidat Goran Danilović, 14. 02. 2023. godine, saopštio je da Milo Đukanović ima još neko, sem crnogorskog državljanstva, te je, u tom smislu, pominjao sledeće države: Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju, Švajcarsku i Djevičanska ostrva. Imajući u vidu da je Danilović bio ministar unutrašnjih poslova u jednoj od poslednjih vlada čiji je premijer bio upravo Đukanović, postoje svi osnovi sumnje, da je, shodno odgovornosti posla koga je obavljao, Danilović mogao biti precizno informisan o tome da aktuelni predsjednik nije samo državljanin Crne Gore. Time je Danilović saopštio svoja jasna saznanja ili je, pak, građane doveo u zabludu, te je, shodno tome, na Ustavnom sudu da donese valjanu i konačnu odluku, a na Daniloviću da se izjasni bez ''marovićevskih'' akrobacija, kako bi javnost pravilno rasuđivala povodom svih aspekata Đukanovićeve kandidature", piše u saopštenju Svetosavske.

Oni su kazali da "svi građani Crne Gore znaju da je najmanje jedan potencijalni predsjednički kandidat spriječen da učestvuje na izborima 19. marta 2023. godine, samo zato što, kao i desetine hiljada građana Crne Gore, pored crnogorskog, posjeduje i državljanstvo Republike Srbije".

"Imajući u vidu da je Državna izborna komisija (DIK), dogovorom kumova Mila Đukanovića i Andrije Mandića, spriječila ostale potencijalne kandidate da učestvuju i dovela ih u položaj građana drugog reda, a protežirala Mandića i Gorana Danilovića, Ustavni sud mora stati na stranu naroda, svakog građanina i istih prava za sve", rekli su iz Svetosavske.

Navode da su Ustavnom sudu u prilogu dostavili "niz javnih medijskih priznanja Mandića i Danilovića da posjeduju srpsko državljanstvo i da ga se ne odriču, eksplicitnije saopšteno od bilo kog stava koga je u javnosti, na sličnu temu, saopštio Milojko Spajić".

DIK 18. februara nije utvrdio kandidaturu predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića za predsjednika države.

"Svetosavska ponavlja da su srpske papire ovoj dvojici prevaranata koji se danas stide srpskog državljanstva, jer im je tako politički isplativo u ovom trenutku zbog dogovora sa Đukanovićem, dali lično srpski ministri MUP-a Dragan Jočić i Ivica Dačić. I još jedno pitanje za kraj – kako će se završiti izborni proces u Crnoj Gori ako se danas, sjutra ili tokom izborne kampanje, pojave kopije njihovih uvjerenja o državljanstvu, stranice pasoša, dokazi da su pasoše koristili na graničnim prelazima ili dokazi o korišćenju biračkog prava u Beogradu?", zaključuje se u saopštenju Svetosavske.

Bonus video: