Demokrate: Amandmanom Koprivice zabranjeni terminali za klađenje i kocku u ugostiteljskim objektima

"Ovim amandmanom protiv kockarske mafije, zadat je snažan udarac privilegovanim subjektima, koji su u dosadašnjem djelovanju pokazali nadređenost državi, kao i izigravanje odluke Ustavnog suda kojim je pravilnik ocijenjen kao neustavan"

26111 pregleda 83 komentar(a)
Koprivica, Foto: Boris Pejović
Koprivica, Foto: Boris Pejović

Amandmanom na usvojeni predlog zakona o sprečavanju nelegalnog poslovanja, koji je podnio poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica, propisana je zabrana terminala za klađenje i kocku u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"Naime tim zakonskim rješenjem definisano je:" Zabranjeno je priređivanje igara na sreću u ugostiteljskom objektu u kojem se služe hrana i piće, kao i u bilo kom drugom objektu koji nije registrovan za obavljanje privredne djelatnosti priređivanja igara na sreću." Takođe su propisane i oštre kazne. Zahvaljujući neustavnom pravilniku koji je usvojio ministar finansija 2016. godine, privilegovana kockarska mafija instalirala je na stotine terminala za klađenje po ugostiteljskim i trgovinskim objektima, čak i u dječjim igraonicama, urušavajući osnovne vrijednosti, izvlačeći višemilionske profite i nanoseći enormnu štetu državnom budžetu. Ovim amandmanom protiv kockarske mafije, zadat je snažan udarac privilegovanim subjektima, koji su u dosadašnjem djelovanju pokazali nadređenost državi, kao i izigravanje odluke Ustavnog suda kojim je pravilnik ocijenjen kao neustavan", ističe se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su kazali da su nažalost, u finansijskoj mreži kockarske mafije bili i brojni nečasni političari, državni službenici i inspektori, te su društvu neophodna ova korjenita zakonska rješenja, ali i njihova neselektivna primjena.

"Zahvaljujući ovoj nečasnoj praksi, došlo je i do ekonomskog iskorišćavanja djece, jer je izigrana norma zakona o igrama na sreću kojim je propisano da kladionice moraju biti najmanje 250 metara udaljene od škola, kao norma o zabrani ulaska djece u kladionice, što ne važi za ugostiteljske objekte", piše u saopštenju Demokrata.

Oni su naveli da je značaj ovog zakonskog rješenja višestruk.

"Prvo, uvođenje zakonitosti u privredno poslovanje. Drugo, eliminisanje zloupotreba, na osnovu kojih je kompromitovan pravni poredak. Treće, obezbjeđenje budžetskih prihoda kroz otklanjanje sive ekonomije i mahinacija. Zatim, zaštita potrošača i zaštita djece, kao vrijednosti proklamovanih Ustavom. Na kraju, ovim rešenjem će se suzbijati brojne socijalne deformacije i propasti porodica. Takođe, ova nova zakonska norma će pospješiti primjenu člana 407 Krivičnog zakonika kojim je propisano krivično djelo "neovlašćeno organizovanje igara na sreću", jer će priređivanje igara na sreću u ugostiteljskom objektu, nakon usvajanja ove zakonske norme, biti radnja izvršenja krivičnog djela, za koje je propisana kazna zatvora do tri godine. Na nadležnim organima je da što efikasnije i do kraja sprovedu ovu zakonsku normu u praksi", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: