U četvrtak sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora Crne Gore i EU

Na sastanku će biti usvojena zajednička deklaracija

2366 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zajednički sastanak konsultativnog odbora (ZKO) između Evropske unije (EU) i Crne Gore biće održan sjutra u Podgorici, najavljeno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Kako se navodi, sastanak će otvoriti koopredsjedavajući ZKO-a, Pavle D. Radovanović i Andrej Zorko.

U uvodnom dijelu, o aktuelnim odnosima EU i Crne Gore, uključujući osvrt na Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za prošlu godinu, govoriće državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova (MEP) Milena Žižić i šefica delegacije EU Oana Kristina Popa.

U okviru tri teme dnevnog reda koje će obuhvatiti Prvi klaster revidirane metodologije proširenja - Temeljna poglavlja, kao i stanje civilnog društva u Crnoj Gori, govoriće članovi pregovaračke strukture iz MEP i Ministarstva pravde, Miloš Radonjić i Bojan Božović.

O toj temi, kako se dodaje, govoriće i članice ZKO-a iz nevladinog sektora, izvršne direktorice Crnogorske panevropske unije Gordana Đurović i Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić.

U panelima će učestvovati i viđenje o temama sastanka iznijeti i predstavnici nevladinog sektora, iz Centra za demokratsku tranziciju Milena Bešić, Građanske alijanse Pavle Ćupić, Instituta Alternativa Dragana Jaćimović i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović Marković.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade rekli su da će u panelima učestvovati i izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, kao i predsjednik Evropskog privrednog socijalnog vijeća Odbora za praćenje zapadnog Balkana, Ionut Sibian i predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori Ana Mariguesa.

Kako su kazali, na sastanku će biti usvojena zajednička deklaracija.

Bonus video: