Đurović: Crna Gora i Maroko osnažili međudržavne veze

"Za crnogorsku stranu su od značaja iskustva Kraljevine Maroko u razvoju luka i lučkih djelatnosti, te smo zainteresovani za potpisivanje međuvladinog Sporazuma u oblasti pomorskog saobraćaja", kazala je predsjednica Skupštine

1577 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se sa predsjednikom Doma savjetnika Kraljevine Maroko Enaamom Majarom, na marginama 17. plenarnog zasijedanja Parlamentarne skupštine Mediterana.

Đurović je, kako je saopšteno iz Skupštine, istakla da su Crna Gora i Kraljevina Maroko, uprkos činjenici što nemamo diplomatska predstavništva, u posljednjih nekoliko godina osnažile međudržavne veze.

"Evidentan je interes dvije države za jačanjem saradnje u brojnim oblastima, a Crna Gora je otvorena za produbljivanje odnosa sa ovom važnom državom afričkog kontinenta.", rekla je Đurović.

Na toj liniji, ona je izrazila uvjerenje da će se u narednom periodu steći uslovi za unapređenje političkog i radnog dijaloga između dvije države.

Ukazavši na značaj parlamentarne saradnje, Đurović je, navodi se, najavila da će u najskorijem roku inicirati formiranje grupa prijateljstva između parlamenata Crne Gore i Kraljevine Maroko.

Đurović je, saopšteno je, ukazala i na mogućnost saradnje dvije države u oblasti obnovljivih izvora energije u kojoj Kraljevina Maroko ima veoma dobre rezultate i pozitivna iskustva, kao i u oblasti turizma u kojoj postoji značajan prostor za saradnju u dijelu razmjene znanja i iskustava, ali i povećanja turističkog prometa.

Danijela Đurović, Enaamom Majar
foto: Skupstina.me

"Za crnogorsku stranu su od značaja iskustva Kraljevine Maroko u razvoju luka i lučkih djelatnosti, te smo zainteresovani za potpisivanje međuvladinog Sporazuma u oblasti pomorskog saobraćaja", istakla je predsjednica Skupštine.

U tom kontekstu, pomenula je Luku Bar, koja je nedavno vraćena u većinsko vlasništvo države, te istakla njen značaj ne samo za Crnu Goru, već i za cijeli region, ali i ostatak Evrope.

Predsjednik Doma savjetnika Kraljevine Maroko Enaam Majara, kako je saopšteno, je istakao da Crna Gora i Kraljevina Maroko imaju dobre odnose koje treba dodatno poboljšavati i unapređivati.

"S tim u vezi, složio se sa predsjednicom Skupštine Crne Gore da postoji puno prostora za saradnju u oblastima ekonomije, turizma, obnovljivih izvora energije, lučke djelatnosti i brojnim drugim. Naročito je potencirao neophodnost uspostavljanja parlamentarne saradnje, te ukazao da je potrebno obezbijediti razmjenu znanja, iskustava i ekspertize između dva parlamenta", saopšteno je iz Skupštine. Majara je pozvao Đurović u zvaničnu posjetu Kraljevini Maroko, što će, kako je rekao, dati dodatan impuls jačanju odnosa između dvije zemlje.

Bonus video: