Striković: Nadležni da provjere menadžment Montefarma za nesavjesno poslovanje i mobing zaposlenih

"U ustanovi koja se nalazi u sistemu Javnog zdravstva, direktor Montefarma je uspio da za dvije godine disciplinski kazni 65 zaposlenih. Ako se ima u vidu da je broj zaposlenih na dan 29. novembra prošle godine iznosio 434, to znači da je uspio da kazni 15 odsto od ukupnog broja zaposlenih", kazao je Striković

8107 pregleda 16 komentar(a)
Striković, Foto: Skupština.me/Igor Šljivančanin
Striković, Foto: Skupština.me/Igor Šljivančanin

Poslanik Socijaldemokratske partije u Skupštini Adnan Striković pozvao je nadležne organe da provjere da li u postupcima menadžmenta Montefarma, ima elemenata nesavjesnog poslovanja, zloupotrebe službenog položaja i elemenata mobinga prema zaposlenima.

"Već predugo je Montefarm i nedovoljna snabdjevenost javnih zdravstvenih ustanova ljekovima, tema koja s pravom okupira javnost", navodi se u saopštenju Socijaldemokratske partije.

Zato su kako Striković kaže, uputili pismo Montefarmu kako bi se bliže upoznali sa radom ove državne ustanove.

"Dobili smo odgovor na osnovu kojeg sa žaljenjem moramo konstatovati da su nam razlozi gore navedenih problema sada mnogo jasniji", kazao je Striković.

Naglašava da "umjesto da fokus rada menadžmenta ove ustanove bude blagovremena i optimalna snabdjevenost zdravstvenih ustanova ljekovima, oni su se po sopstvenom kazivanju uglavnom bavili revanšizmom i disciplinskim postupcima protiv svojih zaposlenih".

Striković tvrdi da je zato Montefarm "u posljednje dvije godine postao sinonim za kažnjavanje svojih uposlenika".

Striković dodaje da je u ustanovi koja se nalazi u sistemu Javnog zdravstva, direktor uspio da "za dvije godine disciplinski kazni 65 zaposlenih (u 2021. godini disciplinska kazna za 24 zaposlenih, a u 2022. godini 41 zaposlenih)".

"Ako se ima u vidu da je broj zaposlenih na dan 29. novembra prošle godine, iznosio 434, to znači da je direktor Montefarma uspio da kazni 15 odsto od ukupnog broja zaposlenih", kazao je Striković.

Striković ističe da od disciplinskih kazni koje su se kretale u "prosjeku po 30 odsto umanjenja plate, pa do otkaza, upečatljivije su bile odluke direktora o premještaju zaposlenih iz grada u grad (iz apoteke u apoteku)".

"Kako je menadžment vodio Montefarm, dodatno pokazuju podaci o neizmirenim obavezama za posljednje dvije godine", kazao je Striković.

Striković je saopštio da je menadžment uspio da napravi "neizmirene obaveze za 2021. godinu u iznosu od 38.330.000 eura, a na dan 29.11.2022. godine dugovanja prema dobavljačima (domaćim i inostranim) su iznosila 26.086.000 eura".

"Direktor je postao poznat po kupovini službenih auta, koja drastično prevazilaze potrebe Montefarma", tvrdi Striković.

"Pozivamo prije svega Ministarstvo zdravlja, ali i druge nadležne organe da se pozabave ovim navodima o poslovanju ove javne ustanove", zaključio je Striković.

Bonus video: