Ko profitira u Tuzima, na dobitku i 19. marta

Predsjednički izbori dvije sedmice nakon lokalnih, partije očekuju posljedičnu vezu

10796 pregleda 8 komentar(a)
Otvorili fabriku u Tuzima: Dritan Abazović i Đeljošaj, Foto: Vlada Crne Gore
Otvorili fabriku u Tuzima: Dritan Abazović i Đeljošaj, Foto: Vlada Crne Gore

Rezultati lokalnih izbora u Tuzima odraziće se i na predsjedničke 19. marta. Naročito će profitirati partije koje imaju predsjedničkog kandidata, ukoliko na lokalu ostvare dobar izborni rezultat - ocijenili su zvaničnici stranaka koje će se u nedjelju nadmetati na biračkim mjestima u toj opštini. Međutim, aktuelni čelnik Opštine Tuzi i nosilac liste Albanskog foruma Nik Đeljošaj, tvrdi da se lokalni i predsjednički izbori ne mogu staviti u istu ravan.

Ovo su drugi lokalni izbori u Tuzima, nakon što su postale samostalna opština 2018. godine.

Iz Albanske koalicije - Zajedno (Demokratska partija i Forca), koju predvodi Anton Nikaj, ocjenjuju da se izbori odražavaju i na glasanje na višem niovu, u ovom slučaju na predsjedničke. Oni su zakazani dvije sedmice nakon lokalnih izbora u opštini Tuzi, koji su u nedjelju 5. marta.

”S obzirom da su i predsjednički kandidati uglavnom partijski, oni će naravno, rezultat lokalnih izbora koristiti u kampanji za predsjedničke izbore. Posebno oni koji budu imali dobar rezultat u opštini Tuzi”, odgovoreno je “Vijestima” iz te koalicije.

Nosilac liste Demokrata, Štjefan Camaj, očekuje da će izbori dati snažan zamah pobjedi predsjedničkog kandidata Demokrata Alekse Bečića 19. marta.

I predsjednik Stranke pravde i pomirenja koja se prvi put takmiči za podršku građana u toj opštini, Seid Hadžić, očekuje da će izbori u Tuzima dati smjer građanima za izbor predsjednika države, ali ne u nekoj velikoj mjeri, jer većina kandidata za predsjednika države nema listu za izbor odbornika u lokalnom parlamentu.

Ukoliko stranke koje imaju kandidata za predsjednika države ostvare dobar rezultat na lokalnim izborima u Tuzima, Hadžić je ocijenio da će im to sigurno dati vjetar u leđa i za predsjedničke izbore.

”Ono što sam siguran je da će izbori pokazati to da (Milo) Đukanović i tu gubi podršku i pored obimne koalicije i da se ne može nadati značajnom rezultatu”, kazao je Hadžić.

Predsjednik Opštine Tuzi i nosilac liste Albanskog foruma Đeljošaj, rekao je “Vijestima” da se lokalni i predsjednički izbori “ne mogu staviti u isti parametar”.

”Naš stav o predsjedničkim izborima iznosili smo i ranije, a sad smo fokusirani na apsolutnu pobjedu Albanskog foruma u ​​nedjelju. Nećemo stati na ovome, već ćemo nastaviti da radimo još više, da razvijamo Malesiju u cjelini. Veliki kapitalni projekti koje ćemo realizovati, učiniće našu opštinu jednom od opština s najvišim stepenom razvijenosti u državi i regionu”, poručio je, dodajući da će građani Tuzi 5. marta birati “između onih koji žele napredak Malesije i onih koji žele da Malesija ostane nerazvijena i zapuštena”.

Iz DPS-a, koji na izborima u toj opštini nastupa u koaliciji sa Bošnjačkom strankom (BS), Socijaldemokratama (SD), Demokratskom unijom Albanaca (DUA) nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Za 32 mjesta u parlamentu se pored pomenutih partija takmiče i Socijaldemokratska partija (SDP) gdje je prvi na listi Husein Đoković, Socijalistička narodna partija (SNP) koju predvodi Željko Milić, kao i koalicija Albanski forum - Jedinstvo i razvoj (Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca, Nacionalna albanska unija i Demokratski savez u Crnoj Gori) koju predvodi aktuelni predsjednik Opštine Tuzi i predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj.

Vlast u opštini sada vrše albanske stranke uz podršku Demokrata.

Sve partije koje su odgovorile na pitanja “Vijesti” očekuju dobar izborni rezultat i da će biti činioci vlasti u opštini.

”Očekujem naš odličan rezultat na izborima 5. marta. Siguran sam da će građani Malesije i Tuzi cijeniti naš četvorogodisnji rad i zalaganje u interesu svakog stanovnika naše Opštine, a posebno i zbog činjenice jer smo mi 2019. godine bili presudni mandat za slanje DPS-a u opoziciju. Time smo i napravili istorijsku prekretnicu u Malesiji i podstakli talas promjena i na državnom nivou i brojnim opštinama i glavnom gradu”, kazao je Camaj.

Iz Albanske koalicije Zajedno uvjereni su da će imati odličan rezultat i da će njihovi mandati biti odlučujući za formiranje buduće lokalne vlasti.

”Ima više razloga za takvo uvjerenje. Naša koalicija se pojavila sa neophodnim izbornim programom za građane naše opštine, koji je realno ostvariv u naredne četiri godine. Ne sa lijepim riječima i željama, već realne ekonomske i socijalne potrebe građana koji žive na teritoriji opštine Tuzi”.

U odličan rezultat vjeruju i zbog toga što izbornu listu čine “mladi, vrijedni i obrazovani kandidati, koji su budućnost društva ne samo opštine Tuzi već i mnogo šire”.

Seid Hadžić je kazao da su ovo vrlo značajni izbori za bošnjački narod u toj opštini, jer su prethodni predstavnici Bošnjaka formirali vlast sa dosadašnjim predsjednikom te opštine rušeći DPS, a na ovim izborima su u koaliciji sa tim istim DPS-om protiv dosadašnjeg predsjednika opštine.

”Jedan veliki apsurd i velika neodgovornost prema svome narodu i rekao bih klasični interes pojedinaca ili političkih stranaka. Mi osuđujemo takav neodgovoran odnos pojedinaca i političkih organizacija mislim da je to potcjenjivanje naroda i nepoštovanje i neodgovornost, što će sada siguran sam znati da kazne birači”, kazao je Hadžić.

Istakao je da očekuju da budu u lokalnom parlamentu Opštine Tuzi, i da će “Bošnjaci i tu dobiti reprezente koji će časno zastupati njihove interese”.

”Birači treba da biraju po sopstvenom ubjeđenju, odnosno slobodno, prema rezultatima i programu koje nude politički akteri. Dobro bi bilo da se politika podjela, dizanja nacionalnih i vjerskih tenzija ignoriše, da se pomirimo i proizvedemo vrijednosti pravde za sve građane Crne Gore”, kazao je Hadžić.

Izborna tišina za lokalne izbore počinje večeras. Juče su premijer Dritan Abazović i zvaničnici Vlade sa Đeljošajem u Tuzima otvorili fabriku za preradu voća i povrća “Frudo”.

Na pitanje da li je fabrika otvorena u svrhu predizborne kampanje, Đeljošaj je odgovorio da tri godine rade s investitorom da stvore uslove za otvaranje fabrike, i da je ona samo jedna u nizu direktno povezanih za poljoprivredu

Bonus video: